Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Kulhavý: Ruka drží na 90 procent, Pražské schody budou velká show

Praha - Pražské schody letos proběhnou již potřiadvacáté, a znovu u toho nebude chybět Jaroslav Kulhavý. Po zdravotních problémech přitom jeho účast v letošním ročníku nemůže být brána jako samozřejmost. Kulhavý však nyní před Pražskými schody, ale i blížícím se MS a olympiádou, hlásí téměř optimální připravenost. Přímý přenos závodu sledujte v úterý 7.6. od 18:00 na ČT sport a našem webu.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Kulhavému sádru sundali v polovině dubna, od té doby se snaží dostat do optimální formy. Ve Světovém poháru zatím od svého návratu dosáhl nejlépe na pátou příčku. "Zranění vypadá dobře, i když tam byly krizové situace. Mám tam pár šroubů, takže chvíli trvalo, než jsem to rozhýbal. Nejdůležitější ale bylo znovu na ruku nespadnout, což je na dnešních tratích trochu umění  pády k závodům patří. Nyní ale ruka na takových 90 procent drží a můžu padat jako dřív," řekl Kulhavý.

Kulhavý poukázal na náročnost pražského podniku. "Pro mě je to zábava, zároveň ale strašně těžký závod. Je krátký, navíc ze schodů si člověk moc neodpočine  tepovka se moc neuklidní. Pak následuje strašně těžký kopec Nerudovou ulicí zpět na Hrad. Takže je to opravdu hodně těžké," podotkl olympijský vítěz z Londýna.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruka na 90 % drží, hlásí Kulhavý před Pražskými schody

Závod proslul svou vyrovnaností. "Jsou tam kvalitní závodníci, takže se jede hodně rychle. Navíc tím, že to beru spíš tréninkově a speciálně se na to nepřipravuji, tak moje výkonnost není taková, jako třeba při Světovém poháru. Tím se vše srovná a závodníci se na trati melou," popsal Kulhavý. "Nejde mi ani tak o výsledek, jako o tu show pro diváky," dodal.

Organizátoři pro letošek připravili několik změn formátu závodu. "Závod jsme zkrátili na třicet minut, abychom dosáhli co největší atraktivity. Dále jsme vyčlenili samostatně závody žen a juniorů. Věříme, že ty změny pomohou přitažlivosti závodu," uzavřel jeden z organizátorů David Trávníček.

Stejná zůstává trasa závodu. Start je v Nerudově ulici, cíl na Hradčanském náměstí. Během každého okruhu o délce 1400 metrů čeká závodníky sjezd 128 zámeckých schodů i náročný výjezd z Malostranského náměstí až na Jánský vršek a zpět na Pražský hrad. Již čtvrtým rokem zpestří trať na několika místech dřevěné překážky.

"Rozhodli jsme se vynechat jen dřevěné klády nahoře v Nerudovce, což nebylo závodníky pokaždé kvitováno. Nechali jsme rovný průjezd. Ostatní překážky jsou ve stejné podobě, jak tomu bylo loni," řekl ředitel závodu Jan Skřička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články