Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kulhající Jakš doufá v Novém Městě v desítku, Nováková je již zdravá

Praha - Jsou největšími českými nadějemi, Martin Jakš i Petra Nováková však pojedou víkendové závody Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě s velkým otazníkem v hlavě. Jakš po Tour de Ski týden nelyžoval a setřásal ze sebe nahromaděnou únavu. Nováková ze seriálu na přelomu roku těsně před závěrem odstoupila a zánět horních cest dýchacích léčila antibiotiky. Přesto oba věří, že se to na jejich výkonnosti nepodepsalo. Víkendové závody bude vysílat program ČT sport a náš web, první přenos začíná v sobotu ve 12:45.

Martin Jakš
zdroj: ČTK/Svaz lyžařů ČR

Nováková začala skvěle sezonu, ve finské Ruce třikrát bodovala a pak byla šestá ve skiatlonu v Lillehammeru. Na Tour de Ski byla nejlépe patnáctá na klasické patnáctce s hromadným startem v Lenzerheide a mířila výš, jenomže nemoc jí plány zhatila. "Až na takové dno jsem si ještě nikdy nehrábla a doufám, že už nikdy nehrábnu. Měla jsem pocit, že umřu. Ani jsem nevnímala okolí, to bylo delirium," vzpomínala na závod na 5 km v Toblachu, který jela už nemocná.

Během prestižního seriálu měla Nováková velkou smůlu. Jednou jí soupeřka zlomila hůlku, pak ve dvou závodech upadla a nakonec onemocněla. "Měla jsem mrákoty, problémy s viděním, celkově jsem byla mimo realitu," líčila svůj stav před odstoupením z Tour Nováková, která většinu loňské sezony zmeškala kvůli zranění ramene. Testy krve už má po nemoci v pořádku a závody v Novém Městě před domácím publikem chce jet.

Nebude mít trochu strach, jestli už je zdravá a zda se potíže z Tour nevrátí? "To samozřejmě budu, ale člověk to musí zkusit. Jinak to nezjistí," pousmála se Nováková. "Ale věřím, že se to nestane, snad to je už vyřešený problém a budu závodit jako předtím. V poslední době jsem měla dost smůly, tak snad už jsem si ji vybrala absolutně," uvedla.

V Novém Městě by ráda dosáhla na bodované umístění. "Nevím, jestli bude po nemoci můj výkon ideální. Ale hodně by mě potěšila top dvacítka. Záleží na hodně věcech, hlavně tedy na zdraví," je si vědoma Nováková.

Je nám líto, video expirovalo.
Domácí závody v Novém Městě jsou vždy speciální, říkají Jakš s Novákovou

Běh je trochu v pozadí biatlonu, mrzí Jakše

Jakš je nejlepším českým běžcem na lyžích v této sezoně, do které ještě nezasáhl kvůli zranění Lukáš Bauer. "Spíš se cítím jako takový kulhající nejlepší závodník," utrousil Jakš. "Kdybych bojoval o desítku, tak by mi nevadilo, že to stojí na mně, ale zatím ta sezona není to, co jsem očekával. Nevím, kde se stala chyba," řekl 34. muž průběžného pořadí Světového poháru, který byl nejlépe devátý ve Val di Fiemme na 15 km klasicky s hromadným startem, ale víckrát se do desítky nedostal.

Věří ale, že odpočinkem po Tour sezonu zvrátí. "Snad to nabere lepší směr. Desítka by byla ideální, ale jsem realista. Sobotní závod bude těžký," uvedl k 15 km volně. "To není úplně můj top závod, takže to nebude tak dobré," tušil klasik. Myšlenky směřuje k druhé polovině sezony. "Po víkendu pojedeme na soustředění do Livigna na dva týdny."

Flintu do žita nehází, i když v Novém Městě na Moravě se pojede na jiných tratích než v minulosti i proto, že areál se upravil více potřebám biatlonistů. "Je dobře, že máme takový areál, i když mě trochu mrzí, že lyžování je trochu v pozadí biatlonu. Ale je na nás, abychom udělali výsledky a lidi přitáhli. Snad se to časem zase vrátí, pamatuji před lety kolem trati tu neskutečnou atmosféru," řekl bronzový olympijský medailista ve štafetě z Vancouveru 2010.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články