Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kučerová zajela ve skikrosu životní závod a skončila na stupních vítězů

Innichen (Itálie) – Překvapivý výsledek vybojovala skikrosařka Nikol Kučerová, která v elitním seriálu jela teprve popáté v životě. V úvodním závodu Světového poháru v italském Innichenu ovšem 21letá lyžařka skončila třetí. Lepší dnes byly pouze Švédka Anna Holmlundová a Kanaďanka Kelsey Serwaová. "Větší šok to pro mě dneska být už nemohl," uvedla po závodě mladá závodnice. Tomáš Kraus měl pád ve čtvrtfinálové rozjížďce a byl klasifikován jako desátý, vyhrál Patrick Gasser ze Švýcarska.

Úřadující česká vicemistryně postoupila v Itálii ze čtvrteční kvalifikace jako předposlední patnáctým časem a v cestě k životnímu výsledku překonala nástrahy čtvrtfinále i semifinále. Jejím dosavadním maximem bylo 19. místo z březnového závodu ve švédském Branäs. Formu ale naznačil závod Evropského poháru v rakouském Jerzensu, kde před týdnem skončila česká vicemistryně šestá.

Ještě loni startovala Kučerová na mistrovství světa seniorů ve sjezdovém lyžování ve Val d'Isère, kde nedokončila první kolo slalomu. Během své sjezdařské kariéry sbírala úspěchy zejména ve FIS závodech na českém nebo slovenském území, v nichž byla ve slalomu a obřím slalomu od roku 2006 sedmnáctkrát na stupních vítězů. V EP sjezdařů startovala šestnáctkrát, ale dokončila jen obří slalom loni v únoru v Jasné, kde byla čtyřicátá. V minulé sezoně pak přesedlala na skikros, první závod jela loni v dubnu na Horních Mísečkách. Dosud má na kontě dvanáct startů v mezinárodních skikrosových závodech.

Kraus skončil po dramatickém pádu

Mezi muži se Tomáši Krausovi po postupu z osmifinále podařilo skvěle odstartovat do čtvrtfinálové jízdy, brzy ale musel o svoji pozici bojovat, do jedné z levotočivých zatáček s následným skokem vjel rozhozený a závod pro něj skončil nekontrolovaným letem vzduchem.

Pád vypadal poměrně dramaticky, Kraus po dlouhém letu dopadl z velké výšky na bok, ale je v pořádku. "Jsem celej, ale musím říct, že s velkou klikou, chvilku jsem nevěděl, kde jsem," přiznal v rozhovoru po závodě. Měl dobrý pocit, že se mu po loňské nevydařené sezoně opět dařily starty. "Ale Matt mě zavřel, neměl jsem čas ztlumit tu vlnu a odletěl jsem mimo," popsal situaci.

Chuť si bude moci spravit v neděli, kdy se v Innichenu pojede podruhé. Závod vyhrál senzačně Gasser, jehož největším úspěchem ve Světovém poháru bylo dosud jedno desáté místo. Druhý skončil Rakušan Matt, třetí místo obsadil jeho krajan Thomas Zangerl, vicemistr světa.

Tomáš Kraus
autor: Radek Smekal
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články