Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kruté divizní play-off. Druhé kolo proti sobě staví nejlepší týmy základní části

V klasickém systému play-off by se Nashville s Winnipegem a Tampa Bay s Bostonem utkaly pravděpodobně až v konferenčním finále. Kritizovaný formát divizního play-off ale proti sobě čtyři bodově nejlepší kluby základní části staví už o kolo dřív. Na západě se našlapaní Predators na cestě za vysněným Stanley Cupem pokusí zkrotit produktivní útok Winnipegu, ve Východní konferenci se Boston musí oklepat z těžké sedmizápasové série s Torontem a zkusit navázat na dosavadní výsledky proti Tampě.

Bostonský David Pastrňák (vlevo) v bitce s Danem Girardim z Tampy Bay
zdroj: REUTERS autor: Winslow Townson

Nashville Predators - Winnipeg Jets

Vítěz Prezidentské trofeje pro vítěze základní části a druhý nejlépe bránící tým NHL na jedné straně. Bodově druhý nejlepší tým Západu i celé NHL a také druhý nejproduktivnější tým soutěže na straně druhé. Takové jsou základní kulisy souboje mezi loňskými finalisty z Nashvillu a jedním z překvapení sezony, Winnipegem. Nejlepší dva týmy základní části se od roku 1990 potkávají v play-off teprve popáté.

V základní části se oba divizní rivalové utkali celkem pětkrát a třikrát byl úspěšnější Nashville. Mnohem zajímavější je ale fakt, že v těchto pěti zápasech padlo celkem 41 branek.

Jets na domácím ledě neuspěli jen v devíti ze 44 zápasů včetně prvního kola play-off a v tomto ohledu nemají v soutěži konkurenci. Nashville ale, coby nejlepší celek NHL na venkovních kluzištích, získal ze dvou zápasů v Manitobě tři body a je posledním týmem, který ve Winnipegu dokázal vyhrát.

Patrik Laine se raduje se spoluhráči
zdroj: USA Today Sports autor: James Carey Lauder

Winnipeg v prvním kole neměl výraznější problémy s Minnesotou, Jets získali sérii v poměru 4:1 na zápasy, když neuspěli jen v prvním zápase v Xcel Energy Center. Z porážky 2:6 se ale Tryskáči rychle oklepali a v následujících dvou utkáních nepovolil brankář Connor Hellebuyck Wild ani jediný gól.

Proti Coloradu byl Nashville výrazným favoritem a předpoklady potvrdil, nešlo však rozhodně o jednoduchou záležitost. Avalanche dokázali získat první zápas doma a odvrátit i první mečbol v Tennessee, poslední šestý zápas byl ale jasnou záležitostí Preds, když Pekka Rinne vychytal v Denveru svou první nulu v letošním play-off.

Bráno pouze optikou zkušeností ve vyřazovací části, favoritem jsou jasně Predators. Téměř polovina základní sestavy Jets včetně brankáře Hellebuycka a ofenzivních opor Patrika Laineho, Nikolaje Ehlerse nebo Kylea Connora hraje svoje první play-off v kariéře, na druhé straně je ve stejné pozici pouze finský teenager Eeli Tolvanen. Ovšem proti Minnesotě byl Winnipeg takřka v totožné situaci a na ledě to znát vůbec nebylo.

Pekka Rinne a Roman Josi
zdroj: AP autor: Mark Humphrey

Oba týmy dobře vědí o slabých stránkách soupeře. Ani v jednom případě ale nejde o prostor brankoviště. Hellebuyck i Rinne patří letos k absolutní špičce a po právu jsou oba v nominaci na Vezinovu trofej.

Čísla z prvního kola má výrazně lepší čtyřiadvacetiletý Američan, který si proti Wild držel úspěšnost přes 92 procent, vychytal dvě nuly a o třetí přišel v poslední minutě. Na druhou stranu Hellebuyck chytá své první play-off, zatímco pětatřicetiletý zkušený Fin má ve vyřazovacích bojích přes 70 startů.

Winnipeg bude jednoznačně spoléhat na svůj rychlý a kreativní útok, který zejména v prvních dvou formacích nabízí ideální mix talentu a zkušeností. Nashville se také musí připravit na obávanou přesilovku kanadského celku a vyvarovat se zbytečných faulů, což se Predators zejména v základní části často nedařilo.

Procenta na stranu vítězů základní části překlápí zejména skvěle fungující defenzíva. Nejenže Nashville dostává málo branek, obránci jsou navíc ještě vysoce produktivní, 203 bodů v základní části nemá v NHL konkurenci. A zejména čtveřici Roman Kosi, P.K. Subban, Mattias Ekholm a Ryan Ellis závidí Nashvillu celý zbytek soutěže. V útoku vyčnívá ve skvělé formě hrající Filip Forsberg, nebezpečný ale umí být kterýkoliv ze čtyř útoků.

Predators (117 bodů) vs. Jets (114)

Vzájemné série v play-off: 0

Bilance v základní části: 3:2 (5:3; 4:6; 6:5; 3:1; 4:5pp)

Tři hvězdy Predators: Pekka Rinne (B), P.K. Subban (O), Filip Forsberg (Ú)

Tři hvězdy Jets: Blake Wheeler (Ú), Patrik Laine (Ú), Mark Scheifele (Ú)

Tip ctsport.cz na postup:  Nashville 4:2 na zápasy

Tampa Bay Lightning - Boston Bruins

Boston se s Tampou utkal v play-off poprvé a naposledy před sedmi lety. Tehdy to bylo ve finále Východní konference, Boston vyhrál sérii v sedmi zápasech a nakonec slavil první Stanley Cup po 39 letech.

Vzájemné souboje ze základní části mírně favorizují Bruins, kteří vyhráli tři ze čtyř utkání. To poslední na začátku dubna ale ovládli doma Lightning v poměru 4:0 a i díky tomu uhájili před dotírajícím Bostonem o bod vítězství v Atlantické divizi, a tedy výhodu domácího prostředí pro případný sedmý zápas.

Cestu do druhého kola měla výrazně snadnější Tampa. S New Jersey ztratila pouze první zápas venku, sérii ovládla jasně 4:1 na zápasy a finalista Vezina Trophy, brankář Andrej Vasilevskij, inkasoval v pěti duelech jen desetkrát. Naopak Tuukka Rask musí svou výkonnost v nadcházející sérii notně vylepšit.

Ilustrační foto

Souboj "Original Six" týmů mezi Bostonem a Torontem byl nakonec nejnapínavější sérií prvního kola. Bruins vedli už 3:1 na zápasy, přesto postup zachraňovali až ve třetí třetině nádherného sedmého zápasu, který Medvědi po velkém obratu vyhráli 7:4.

Bruins potřebují v první řadě zastavit ofenzivní smršť soupeře, v základní části byla Tampa nejproduktivnějším týmem ligy. Steven Stamkos je při stoprocentním zdraví stále jedním z nejlepších klasických střelců současné NHL, skvělou sezonu prožívá J.T. Miller a zejména Nikita Kučerov, udeřit ale dokáže i čtvrtý útok se zkušenými Ryanem Callahanem a Chrisem Kunitzem.

Ovšem nutno dodat, že v palebné síle Boston výrazně nezaostává. Před play-off posílil o někdejšího vyhlášeného střelce Ricka Nashe, podepsal kapitána amerického olympijského výběru Briana Giontu a mladého Ryana Donata. Vedle nich disponuje dvěma skvělými centry – Davidem Krejčím a všestranným Patricem Bergeronem.

Bostonský David Pastrňák (vpravo) se raduje s Bradem Marchandem
zdroj: REUTERS autor: Dan Hamilton

Na křídlech jeho prvního útoku pak září Brad Marchand s Davidem Pastrňákem. Český mladík o sobě dal vědět zejména v druhém utkání série s Torontem, když si připsal tři góly a tři asistence a celkem posbíral v sérii třináct bodů. Bruins ale budou proti Tampě potřebovat větší bodovou podporu od druhého a třetího útoku.

Ve prospěch Tampy hovoří týdenní čas na odpočinek, který by se mohl projevit zejména v úvodních dvou domácích utkáních. Boston zakončil základní část šesti duely v devíti dnech a následně absolvoval jedinou sedmizápasovou sérii prvního kola. Zajímavé tak bude sledovat třeba výkony Zdeno Cháry, jednačtyřicetiletý slovenský obr byl s průměrným časem 23:27 nejvytěžovanějším hráčem Bruins v sérii s Torontem.

Lightning (113 bodů) vs. Bruins (112)

Vzájemné série v play-off: 0:1 (finále konference 2010/11: Bruins 4:3 na zápasy)

Bilance v základní části: 1:3 (2:3, 0:3, 2:4, 4:0)

Tři hvězdy Lightning: Andrej Vasilevskij (B), Steven Stamkos (Ú), Nikita Kučerov (Ú)

Tři hvězdy Bruins: Tuukka Rask (B), Brad Marchand (Ú), Patrice Bergeron (Ú)

Češi v týmu: Andrej Šustr (O), Ondřej Palát (Ú) - David Krejčí (Ú), David Pastrňák (Ú)

Tip ctsport.cz na postup: Boston 4:3 na zápasy

Zdroj
, nhl.com, nhl.cz, TSN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články