Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Krpálek o cestě za titulem: Chtěl jsem obhájit jako první Čech

Praha - Lukáš Krpálek se už ve třiadvaceti letech dokázal zapsat tučným písmem do historie českého juda, když jako první Čech obhájil titul mistra Evropy. A cesta za druhým titulem nebyla snadná. Jak přiznává Krpálek, kterého před šampionátem potrápila mnohá zranění, ke zlatu mu pomohla krom silné vůle i velká porce štěstí.

"Stálo při mně hodně štěstí a vždycky ke konci zápasů, i když jsem třeba prohrával, jsem nasadil vítězné držení a zápas jsem vyhrál. Myslím, že tentokrát při mně stálo největší štěstí, co kdy stálo," radoval se Krpálek.

Reprezentační trenér Petr Lacina s určitou mírou nadsázky uvedl, že za Krpálkovým úspěchem stál strach z porážky, sám judista ale vše uvedl na pravou míru. "Bylo to vybojované. Spíš jsem se motivoval tím, že jsem chtěl jako první Čech obhájit, protože jsem věděl, že se to ještě nikomu nepovedlo," přiznal Krpálek. "Nebyl jsem na tom úplně dobře, byl jsem po dvouměsíční pauze kvůli rameni, neměl jsem toho moc natrénováno," vysvětlil.

"Na mistrovství Evropy jsem odjížděl s tím, že bych chtěl medaili. Přednější pro mě ale bylo dokončit bez zranění. Jsem rád, že se to povedlo a nakonec to vyšlo i tak, že jsem vybojoval zlatou medaili. Takže úplně stoprocentně spokojený jsem," dodal.

Ještě před odletem na francouzský šampionát Krpálek prohlašoval, že by se kvůli zranění rád vyhnul soubojům na zemi. Nakonec ale čtyři zápasy rozhodl právě díky držení na zemi. "Chtěl jsem se vyhýbat boji na zemi, protože tam často dochází ke zranění ramene nebo loktu. Nakonec si myslím, že boj v postoji byl daleko horší. Dával jsem si větší pozor na to (zraněné) rameno a bál jsem se chodit do chvatů," popsal český judista.

Nyní je připraven podřídit vše tomu, aby pokořil i další milník českého juda a získal pro něj teprve druhou olympijskou medaili v historii. Tu jedinou zatím vybojoval v roce 1980 v Moskvě Vladimír Kocman, který tehdy skončil bronzový. "Olympijská medaile mi jako jediná ve sbírce chybí. Proto jsem připravený teď podřídit všechno tomu, abych za dva roky přivezl medaili z Her v Riu de Janeiru. To je cíl, ke kterému teď všechno směřuji," prohlásil Krpálek po příletu z Montpellieru.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články