Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Krpálek cítí před OH formu. Člověk musí chtít soupeře strašně zmlátit, říká

Praha – Na svém kontě už má zlato z mistrovství světa i Evropy. Na cenný kov z olympiády však Lukáš Krpálek stále čeká. Jeden z nejlepších světových judistů v kategorii do 100 kilogramů tak svoji sbírku touží doplnit na Hrách v Riu de Janeiro. "Strašně bych medaili chtěl, ale vím, že to bude těžké," prohlásil. Zároveň plánuje potvrdit, že nepovedený ročník 2015 už je za ním.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

V dubnu světem prolétla analýza americké společnosti Gracenote, podle níž by čeští olympionici měli z Ria dovézt hned deset medailí, z toho čtyři zlaté. A jeden nejcennější kov by měl připadnout právě Lukáši Krpálkovi. Pětadvacetiletý judista by za tento scénář byl velice rád, jelikož útok na medaili je jeho jasným cílem.

"Do přípravy jsem dal maximum a věřím, že ta medaile by mohla přijít. Je to jediná medaile, která mi chybí. Vím, že to bude těžké, jelikož je tam spousta špičkových borců, kteří na to mají. Bude rozhodovat, kdo bude v ten den lépe připravený, a doufám, že to budu já," řekl odhodlaně Krpálek, na kterého bude směřovat velká pozornost.

Právě tlak společně se zraněními však byl jednou z příčin, že po snovém ročníku 2014, kdy se stal mistrem Evropy i světa, se v roce 2015 výsledkově poněkud trápil a nedařilo se mu navázat na skvělé výkony. To sám i přiznává a s trenérem Petrem Lacinou celou situaci rozebírali. Proto nyní věří, že vše půjde podle jeho plánu.

"Začínalo to už během příchodu na zápas. Přeci jenom jsem nosil červenou jmenovku pro mistra světa, což nebylo úplně příjemné. Všiml jsem si, že diváci reagují, když nastupuji. A v tomto jsem se lehce utápěl. Chtěl jsem ze sebe vydat maximální výkon, jenže jsem nebyl ideálně uvolněn. Nyní už se ode mě tolik neočekává, což by mi mohlo pomoci," prozradil. 

Že by Krpálkovi staronová pozice mohla svědčit naznačil turnaj Masters v mexické Guadalajaře, kde v souboji 16 nejlepších judistů světa obsadil bronzovou pozici a příjemně se naladil směrem k Riu.

"Šel jsem do každého zápasu s chutí prát se a to je přesně ono. Takto by tam měl člověk jít, s tím, že chce soupeře strašně zmlátit a zápas vyhrát. Musí to tak být i nadále," řekl odhodlaně.

Pozice nasazeného zase tak výhodná není

Krpálek, který se olympiády zúčastnil zatím jednou, kdy v Londýně skončil ve čtvrtfinále, tak potvrdil, že do přípravy v posledních týdnech a měsících dal opravdu hodně a že potíže s ramenem, jež ho limitovalo na nepovedeném mistrovství Evropy, už se zdá v pořádku.

"Dal jsem do přípravy a soubojů maximum, takže věřím, že vše bude na olympiádě OK. Teď nám schází poslední měsíc tréninků, který strávím v Praze. Věřím, že to doladíme," popsal plán před odletem do Brazílie.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek: Pokud chci zlato, musím porazit úplně každého

Do Jižní Ameriky si kvůli stoprocentní připravenosti hodlá vzít i sparingpartnery, kteří by mu měli pomáhat při trénincích. Nejpravděpodobněji by s ním měl letět Tomáš Knapek a možná také Michal Horák. "Zatím však nevím, kolik sparingů bude a ani jestli budou pro mě, či ostatní kluky. Budeme jich chtít ale co nejvíce. Příprava s jedním člověkem jde, ale lepší je s více lidmi," řekl Krpálek, kromě něhož do Brazílie pojede bojovat o medaile na judistickém tatami také Jaromír Ježek a Pavel Petřikov.

Krpálek bude na olympijském turnaji bojovat jako nasazený, což se prvotně zdálo jako velká výhoda, jelikož se český reprezentant měl vyhnout největším soupeřům. Skutečnost je ale trochu jiná.

"To nasazení zase tolik důležité nebude, protože tolik nepříjemných soupeřů v té osmičce není. Třeba úřadující mistr světa Japonec Haga nebo Nizozemec Grol mezi nasazenými nejsou. Je mi tak jedno, kdo bude nasazen a naopak, jelikož ke mně mohou dojít zrovna tito soupeři, kteří jsou pro mě nepříjemní. Určitě bych si představoval někoho snazšího," přiznal.

Pokud však chce vytoužené zlato, bude muset překonat i podobné překážky, což si sám uvědomuje. "Když chci vyhrát, musím porazit každého," dodal Krpálek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy