Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kromichal: U mladých golfistů mi nejvíc chybí zdravé sebevědomí

Praha - Jako golfový profesionál začínal na počátku 80. let v německém Düsseldorfu, později trénoval v předních německých klubech. Jiří Kromichal od roku 2008 učí golf i v Česku a jeho svěřenkyně vyhrály extraligu golfistek do 18 let, v předchozích dvou letech pak uspěl v kategorii čtrnáctiletých. Golf je podle něj především o koncentraci a sebedůvěře a u českých dětí nejvíce postrádá právě zdravé sebevědomí.

Jiří Kromichal
zdroj: golf.cz

Golfový talent u dítěte podle Kromichala zpočátku nepozná ani rodič, ani trenér. "Je to poměrně komplexní záležitost. Dítě musí mít pohybový talent, ale je to také o koncentraci, o sebedůvěře. A také o tom, jestli za ním stojí rodina. Dítě se vyvíjí a vy nikdy dopředu nevíte, jak to s ním dopadne," je přesvědčen Kromichal.

Dříve se považovalo za nejlepší pro začátek výuky golfu období kolem deseti let věku dítěte, ale to už prý neplatí. "Dnes už je to tak, že čtrnáctiletí nebo patnáctiletí vyhrávají velké turnaje. Takže s cíleným tréninkem by se mělo začít už v pěti nebo v šesti letech. Není ale potřeba začínat rovnou golfovým švihem, stačí třeba puttování na minigolfu," tvrdí Kromichal.

Talent u začínajícího golfisty se projeví nejdříve po roce, spíš po dvou letech. "To se začíná projevovat pohybový vzor. Děti se lépe orientují v prostoru, rytmičtěji se pohybují, elegantněji při tom vypadají. A taky se projeví, jestli mají k tomu sportu opravdu vztah. Pokud vám zavolají, že dítě nepřišlo do školy a zjistíte, že místo toho bylo na golfu, jste na dobré cestě," říká s nadsázkou Kromichal.

Golf na vrcholné úrovni je do značné míry záležitostí psychiky. "Ti nejlepší hráči mají neuvěřitelnou schopnost, že v těch nejvypjatějších okamžicích, kdy ostatní začnou pod tlakem kazit, oni hrají naprosto fenomenálně a dávají ty nejlepší rány," vysvětluje Kromichal a dodává: "Schopnost fungovat pod tlakem je důležitá, ale je potřeba také obrovská porce sebedůvěry. A to je něco, co mi u českých dětí trochu chybí. My k tomu děti nevychováváme a bylo by potřeba v tomhle změnit přístup."

Jiří Kromichal: "V USA je golf sice pořád noblesní, ale přesto všeobecná činnost. Třicet milionů Američanů má doma hole, prostě si zavolají s kamarády a jsou hrát. Třeba nemají ani handicap, berou to jako rekreační sport. Nahrávají tomu i otevřená hřiště, kde se sejdou rodiny a mohou tam strávit třeba celý víkend."

Velký rozdíl mezi českým přístupem a chováním dětí v zahraničí vidí Kromichal také ve větší samostatnosti. "Češi pořád ještě věří, že to za ně někdo udělá. Venku je to o tom člověku samotném. Dítě ví, že musí trénovat a pracovat na sobě, je to dané výchovou k větší samostatnosti," myslí si Kromichal a vysvětuje také úspěchy mladých Asiatů. "Do jisté míry to souvisí s konfuciánstvím. Děti jsou poslušnější a pro rodiče je jejich úspěch zárukou důchodu, že se o ně prostě jejich potomci postarají."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články