Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Krčmář si pochvaluje přípravu se skvělou partou. Občas je potřeba vjet si do vlasů, říká

Leckdo by z biatlonistů nemusel být nadšen. Gabrielu Koukalovou provázejí v létě problémy s lýtky a trénuje individuálně, Evu Puskarčíkovou trápilo rameno, Ondřeje Moravce zase zánět jater. To Michal Krčmář až na jeden pohmožděný prst u nohy si stěžovat nemůže. Na soustředění v Pokljuce svítí sluníčko a vše jde podle plánu.

Michal Krčmář
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

"Teď už je období, kdy to k zimě táhne. Jsem zvědavý, co se v létě povedlo a nepovedlo. Těším se. Závodní období je za odměnu, protože tréninkové dávky jsou pevně dané. Při závodech má člověk víc času," popsal Krčmář v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

Ideální scénář před únorovým vrcholem na Hrách v Pchjongčchangu? Pár povedených závodů, aby člověk chytil jistotu a věděl, že na to má závodit se špičkou. "Pokud se člověku nepovede nějaké období před olympiádou, bude strašně těžké na ní uspět. Když tam bude a do té doby bude jezdit čtyřicátý nebo šedesátý, tak těžko očekávat, že najednou bude na olympiádě do desítky," zdůraznil Krčmář.

Hlavní je udržet si stabilní formu. "Je těžké se dostat na nějakou výkonnost, ale mnohem těžší je se na ní udržet. Pokud by se mi podařilo zopakovat podobné výsledky jako loni, byl bych spokojený. Pokud přijde nadstavba, budu rád. Nekalkuluju. Čekám, co zima přinese, je to dlouhé období."

Slunce svítí, biatlonistům je hej

Pokljuka biatlonistům přeje. Po ránu sice teplota kolem nuly, odpoledne ale je to už na příjemné opalování. "Letos nám vyšlo bombastický počasí. Sluníčko, příjemné teploty, opravdu si nestěžujeme," uvedl Krčmář.

Příprava před olympijskou sezonou mu vychází, cítí se dobře. Dřina? "Standardní. Nic neobvyklého, stejný plán, jako byl sezony předtím," připustil. Tréninky na kolečkových lyžích, výjezdy od jezera Bled… "Zdraví drží. Co trenéři napíšou, zvládnu odtrénovat," dodal.

V uplynulé sezoně se několikrát umístil v první desítce a dosáhl i na vysněnou "bednu". "Určitě mě to posunulo v chuti sportovat. Člověk vidí, že se někam posouvá a dokáže se zlepšovat. Zároveň vidí detaily, které mu scházejí k nejlepším," řekl český reprezentant.

Co chybí k tomu být mezi elitou? "Určitě to byla běžecká stránka. Dokázal jsem zajet slušné závody, držet se i s tou špičkou, ale bylo tam spoustu výkyvů, kdy jsem nestačil a nedokázal akceptovat tempo nejrychlejších."

Trio tahounů

Táhne ho skvělá parta a zkušenější kolegové. "Jsou tu tři lidé: Jarda Soukup, Ondra Moravec a Michal Šlesingr, kteří jsou průkopníky biatlonového boomu u nás. Trénuju po jejich boku už šest let a strašně si vážím jejich přínosu. Když potřebuju poradit, řeknou mi své pocity a dojmy. Jsou otevření všemu a snaží se mi pomoct. Toho si nesmírně cením," prohlásil Krčmář.

V týmu není nikdo se zvláštními privilegii. "Umíme si udělat srandu všichni ze všech. Občas je potřeba vjet si do vlasů a to nám taky není cizí. Umíme si vyříkat věci na rovinu," vyjmenoval Krčmář přednosti spolupráce.

V Pokljuce se ještě budou biatlonisté připravovat několik dní, pak je čeká krátký odpočinek a hurá na sever do Finska. Podobně jako loni. U polárního kruhu je čekají dva tréninkové bloky. Světový pohár začíná 25. listopadu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články