Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kraus odletěl do olympijské Kanady, testovat bude hlavně lyže

Praha - Už jen jeden závod Světového poháru v Lake Placid 24. ledna a prestižní zámořské X-Games na konci měsíce čekají skikrosaře Tomáše Krause před olympijskými hrami ve Vancouveru. Česká naděje dnes odletěla do Kanady a vrátí se až za pět týdnů, které využije i k testování lyží. Věří, že mu to vynese olympijskou medaili. Pro skikros bude Vancouver výjimečný, protože na olympiádě se tato disciplína uskuteční poprvé. A Kraus věří, že se bude opakovat historie. V listopadu 2002 totiž vyhrál vůbec první závod Světového poháru v Tignes.

V pětatřiceti letech půjde o nejdůležitější závod jeho kariéry. "Zatím to se mnou nic nedělá. Uvidím, jak se to bude vyvíjet časem. Čím větší akce, tím je lepší si z toho nic nedělat," řekl Kraus.

Úspěchu v Kanadě podřídil všechno, s tréninkem proto začal o měsíc dřív, v srpnu na sněhu v Argentině. "Příprava nebyla úplně bez problémů, měl jsem nějakou chřipku a poranil si rameno, ale myslím, že byla velmi dobrá," řekl. Zprvu se mu v závodech SP moc nedařilo, ale v posledních dvou se už opět dostal na stupně vítězů.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Kraus míří do Kanady

Tomáš Kraus:

"Na olympijskou trať se dostaneme hodně málo, určitě budu sledovat přenosy ze snowboardu, určitě budu něco konzultovat s Markem Jelínkem od snowboardkrosařů."

Hned po příjezdu do Kanady ho čeká závod SP, potom hry extrémních sportů v Aspenu. Na začátku února si naordinoval čtyři dny volna, poletí do Los Angeles nebo San Diega. "Nebude to úplně volno, ale jen posilovna a jednoduchý trénink," řekl. Už loni měl v zámoří podobný plán a osvědčil se mu. "Je to stejné časové pásmo, je tam teplo a trochu si užiju klid," vyjmenoval výhody.

Potom se dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz SP přesune do Vancouveru rovnou do vesnice. A rozjede závěrečnou přípravu a zejména testování. Lyžovat bude až do 20. února, závod ho čeká o den později. Důležitým faktorem budou lyže. K dispozici má Kraus devět párů a svého servismana týmu Salomon. "Lyže ještě vybrané nemám. I proto tam jedu hodně dopředu," vysvětlil skikrosař. "Potřebuju hodně testovat," dodal v souvislosti s jiným typem sněhu než v Evropě a často se měnícími přímořskými podmínkami.

Loni absolvoval na olympijské sjezdovce generálku a skončil čtvrtý. Trať mu celkem seděla a ta olympijská má být podobná. Kanaďané ale budou mít ve znalosti trati výhodu. "Ale zase na ně bude extrémní tlak," přemítal Kraus.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články