Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Krátký program žen ovládla Ruska Medvěděvová, Hanzlíková padala

Helsinky (Finsko) – České krasobruslařce Michaele-Lucii Hanzlíkové se krátký program na mistrovství světa v Helsinkách nevydařil, po několika pádech obsadila poslední 37. místo a do volných jízd nepostoupila. Suverénně vyhrála favorizovaná Ruska Jevgenija Medvěděvová se ziskem 79,01 bodu. Na druhou Kaetlyn Osmondovou z Kanady má náskok tří bodů a tří setin. Průběžně třetí je další Kanaďanka Gabrielle Dalemanová.

Hanzlíková na rozdíl od evropského šampionátu a juniorského MS v krátkém programu selhala. Spadla při všech třech skocích, trojitém salchowu, trojitém rittbergeru i dvojitém axelu. V její tváři se místo úsměvu tentokrát zračilo velké zklamání. Při debutu na seniorském MS uzavírala výsledkovou listinu.

Trenérka české krasobruslařky Monika Škorníčková ze selhání své svěřenkyně nedělala tragédii. "Míša prostě třikrát spadla, sport je někdy i takový. Ale má za sebou úžasnou sezonu. Důležité je, aby jí to nevzalo chuť a nasazení, ale aby si z toho vzala zkušenosti. Vím, že ona si je vezme a chuť neztratí," uvedla.

Sedmnáctiletá Medvěděvová potvrzuje, že v současnosti jen těžko hledá konkurenci. Náročnou kombinaci trojitého flipu s trojitým toeloopem i dvojitý axel zvládla i s rukama nad hlavou. Stejně jako při vítězství na evropském šampionátu získala za krátký program zhruba 79 bodů, což je známka, které se žádná z jejích soupeřek nedokáže přiblížit.

Jevgenija Medvěděvová
zdroj: Reuters

V souboji zbytku světa si zatím nejlépe vedou Kanaďanky. Životní krátký program za doprovodu písně Edith Piaf vynesl na druhou příčku jednadvacetiletou Osmondovou. Ve volné jízdě bude útočit na první medaili z velké světové akce. Jejím maximem na MS bylo osmé místo z roku 2013, na letošním šampionátu čtyř kontinentů byla čtvrtá.

S odstupem 3,79 bodu za Osmondovou se drží na stupních vítězů Dalemanová, stříbrná medailistka z letošního mistrovství čtyř kontinentů. Porazila i druhou Rusku Annu Pogorilou. Obhájkyně světového bronzu na ni na čtvrté příčce ztrácí pouhých 67 setin bodu.

Na bronzový výkon z mistrovství Evropy nenavázala vracející se Italka Carolina Kostnerová. Zaváhání při dvou skocích a chyba v piruetě ji srazily na osmé místo. Nedařilo se ani Japonkám, kterým chyběla zraněná vicemistryně světa z roku 2015 Satoko Mijaharaová. Nejlepší z nich Wakaba Higučiová je po krátkém programu devátá.

Výsledky MS v krasobruslení

Ženy - po krátkém programu: 1. Medveděvová (Rus.) 79,01 b., 2. Osmondová 75,98, 3. Dalemanová (obě Kan.) 72,19, 4. Pogorilá (Rus.) 71,52, 5. Chenová (USA) 69,98, 6. Sotskovová (Rus.) 69,76, ...37. Hanzlíková (ČR) 32,21.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články