Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krátký program sportovních dvojic na MS vyhráli Číňané

Turín - Čínská sportovní dvojice Čching Pchang a Ťien Tchung zvítězila v krátkém programu na mistrovství světa v Turíně. Stříbrní olympijští medailisté z Vancouveru získali 75,28 bodu a před středečními volnými jízdami mají více než dvoubodový náskok před evropskými šampiony Juko Kavagutiovou a Alexandrem Smirnovem z Ruska. Až třetí jsou zatím obhájci titulu Aliona Savchenková a Robin Szolkowy z Německa. Soutěž tanečních párů nejlépe načali Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir.

Čching Pchang a Ťien Tchung dokonale zastoupili olympijské šampiony Süe Šen a Čao Chung-po, bezchybnou jízdou si o více než sedm bodů vylepšili osobní rekord a po úspěchu v roce 2006 budou útočit na druhý světový titul v kariéře. Nejblíže se k nim dostali Kavagutiová se Smirnovem, kteří se na osm desetin přiblížili osobnímu rekordu ze zlatého ME v Tallinnu.

Světoví šampioni z posledních dvou let Savchenková se Szolkowým doplatili na partnerův dvojitý toeloop místo trojitého a nesoulad při sólové kombinované piruetě. Němečtí krasobruslaři o více než čtyři a půl bodu zaostali za svým osobním maximem a od vedoucích Číňanů je dělí propastných 5,76 bodu. Němci budou muset tvrdě hájit pozici na stupních vítězů, protože jen díky vyšší známce za programové komponenty za sebou udrželi Rusy Marii Muchortovovou s Maximem Trankovem a další čínský pár Tan Čang a Chao Čang. Tato trojice se vešla do pouhých 32 setin bodu.

Virtueová a Moir vedou soutěž v tancích

Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir vstoupili nejlépe do soutěže tanečních párů na krasobruslařském mistrovství světa. Olympijští vítězové z Vancouveru mají v Turíně po povinném tanci náskok 88 setin bodu před Američany Meryl Davisovou a Charliem Whitem, třetí jsou domácí Italové Federica Faiellaová a Massimo Scali. Čeští reprezentanti Lucie Myslivečková a Matěj Novák obsadili v úvodní části soutěže 18. místo.

Na světovém šampionátu se krasobruslaři se představili ve valčíkovém rytmu. Kanadským reprezentantům tento styl nesmírně seděl, za precizní jízdu získali ještě o 1,39 bodu více než za výkon na olympiádě a známkou 44,13 se zařadili na druhé místo historických tabulek hned za Rusy Taťjanu Navkovou a Romana Kostomarova. Nový osobní rekord si vytvořili i jejich američtí tréninkoví partneři Davisová s Whitem, ale podobně jako na olympiádě jim to stačilo jen na průběžnou druhou pozici. V boji o bronzovou medaili se zatím nejvíce daří Faiellaové se Scalim, kteří se poprvé v kariéře dostali v povinném tanci přes hranici 40 bodů a mají více než tříbodový náskok před nejbližšími konkurenty.

Myslivečková s Novákem zatím úspěšně útočí na účast ve finálové dvacítce, která se představí ve volných tancích. V originálním tanci však ještě budou muset o postup tvrdě bojovat, protože od 22. místa je dělí jen 88 setin bodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články