Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krasobruslaři Dušková a Bidař získali historické juniorské zlato z MS

Debrecín - Čeští krasobruslaři získali poprvé v historii zlato na mistrovství světa juniorů. Postarali se o to Anna Dušková a Martin Bidař, kteří suverénně ovládli soutěž sportovních dvojic na šampionátu v Debrecínu. Čeští reprezentanti vyhráli krátký program i volnou jízdu a zvítězili před dvěma ruskými páry.

Anna Dušková a Martin Bidař
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

S náskokem více než devíti bodů porazili Anastasii Mišinovou a Vladislava Mirzojeva, třetí skončili Jekatěrina Borisovová a Dmitrij Sopot. Dušková s Bidařem si na cestě za historickým zlatem vylepšili osobní rekordy. Za krátký program obdrželi svěřenci trenérky Evy Horklové 64,71 bodu a volnou jízdu vyhráli se ziskem 117,11 bodu.

Ve čtyřicetileté historii juniorských světových šampionátů vybojovali čeští a českoslovenští krasobruslaři dosud pouze dvě medaile. V roce 1978 v Megéve získala sportovní dvojice Jana Bláhová, Luděk Feňo stříbro. Před šesti lety v Sofii je druhým místem napodobil Michal Březina.

Šestnáctiletá Dušková a sedmnáctiletý Bidař na mistrovství světa korunovali výtečnou sezonu, ve které obsadili druhé místo ve finále juniorské Grand Prix a také na olympiádě mládeže v Lillehammeru. V Debrecínu jsou ve hře i další čeští krasobruslaři. Jiří Bělohradský byl v krátkém programu šestnáctý, taneční pár Nicole Kuzmichová a Alexandr Sinicyn je v polovině soutěže čtrnáctý. Elizavetu Ukolovou vstup do soutěže teprve čeká.

Mistrovství světa juniorů v krasobruslení v Debrecínu:

Sportovní dvojice: 1. Dušková, Bidař (ČR) 181,82, 2. Mišinová, Mirzojev 172,60, 3. Borisovová, Sopot (všichni Rus.) 169,00.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články