Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Krasobruslař Verner získal na ME bronz

Bern - Krasobruslař Tomáš Verner získal na mistrovství Evropy bronzovou medaili. Další český reprezentant Michal Březina se po nepovedené volné jízdě propadl na osmou pozici. Šampionát v Bernu vyhrál Francouz Florent Amodio před zkušeným krajanem Brianem Joubertem. "Udělal jsem několik chyb, ale prohrál jsem s Amodiem, který je ve výborné formě - a jen o pár bodů, protože jsem udělal chybu pádem v 'kraťasu' a dneska taky něco. Nejsem nespokojený," řekl Verner. Podle záběrů televizních kamer se přitom po oznámení bodového hodnocení příliš neradoval.

Evropský šampion z roku 2008 se po řadě nezdarů v posledních letech vrátil na stupně vítězů. Do volné jízdy zařadil čtverný toeloop a s jedním zaváháním se dvakrát vypořádal i s trojitým axelem, který ho zradil v krátkém programu. Z plánovaných skoků mu chyběl jen jeden trojitý lutz, místo něhož zařadil pouze dvojitý.

Tomáš Verner:

"Do volné jízdy jsem šel s tím, abych neudělal moc chyb a aby se diváci trochu bavili, což se mi snad podle reakce, co jsem slyšel, povedlo. Jsem moc rád za úvodního 'čtveráka', který se moc povedl a nakopnul celý program."

Je nám líto, video expirovalo.
ME v krasobruslení 2011 Švýcarsko

"Měl jsem problémy s axelem, málem jsem při jednom spadnul, takže z toho pohledu trochu nespokojený jsem. Ale ne moc," konstatoval český reprezentant. Zaváhání při lutzu jej připravilo o stříbro, protože na druhého Jouberta v celkovém součtu ztratil pouhých 41 setin bodu. Z páté pozice po krátkém programu se posunul k bronzu a zkompletoval medailovou sbírku z evropských šampionátů. Vedle titulu má ještě stříbro z roku 2007.

Joubert poskočil na stupně vítězů ze sedmého místa po krátkém programu díky nejlepší volné jízdě večera. Vedle čtverného toeloopu zařadil dva trojité axely a dopustil se jen dvou drobných chyb, kdy se dotkl rukou ledu. Celkem získal už desátou medaili z evropského šampionátu za sebou. Z titulu se však radoval jeho dvacetiletý krajan Amodio, který triumfoval hned při svém debutu na ME. Brazilský rodák sice nezařadil čtverný skok, ale na moderní hudební rytmy zajel takřka bezchybný temperamentní výkon a udržel vedení po krátkém programu.

Michal Březina:

"Jsem spokojený s tím, jak jsem zajel 'kraťas'. Na tréninku na rozjížďce bylo všechno úplně v pohodě, ale bude to asi chtít ještě odjet pár závodů před mistrovstvím světa."

Situaci mu hodně ulehčil jeho největší konkurent z úvodní části závodu Březina. Dvacetiletý český závodník po druhém místě v krátkém programu předvedl místo útoku na titul svoje první velké selhání. Po vysokém trojitém axelu upadl při lutzu, což ho rozhodilo natolik, že místo plánovaného čtverného salchowu zařadil jen dvojitý. Pak už se mu jízda sesypala. Ubíral otáčky a přišel ještě pád u flipu. Zajel až desátou volnou jízdu a propadl se o šest míst dolů, takže nezopakoval ani loňskou čtvrtou příčku.

Březina si stejně jako při vydařených závodech v minulé sezoně snažil vystoupení užít a představoval si, že jede tréninkovou jízdu. Tentokrát to ale nezabralo. "Nemám vůbec tušení, proč jsem u obou flipů spadl. Ani v jednom jsem necítil chybu, oba mi přišly úplně normální, ale prostě ve výjezdu jsem si sednul," řekl Březina.

Brněnský krasobruslař vynechal ze zdravotních důvodů první část sezony, a to se na ME projevilo. Chyběla mu závodní praxe. V Bernu jel svůj první velký závod, šanci napravit nevydařený šampionát bude mít již ve druhé polovině března na MS v Tokiu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články