Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krasobruslař Březina je po krátkém programu devátý, Verner jízdu pokazil

Vancouver - Devátým místem v krátkém programu zahájil krasobruslař Michal Březina olympijskou soutěž ve Vancouveru. Zkušenější z českých reprezentantů Tomáš Verner, který patřil do širšího okruhu medailových kandidátů, své vystoupení pokazil a obsadil až 19. místo. Před volnými jízdami vede ruský obhájce vítězství Jevgenij Pljuščenko s těsným náskokem před Američanem Evanem Lysackem a Japoncem Daisukem Takahašim. Soutěž vyvrcholí ve čtvrtek a boj o medaile slibuje velké drama, protože první tři závodníky dělí pouhých šest desetin bodu.

Devatenáctiletý Březina při olympijském debutu předvedl kvalitní výkon, bez větších problémů skočil trojitého axela, trojitého lutze i kombinace trojitého flipa s toeloopem. Radostnými gesty své představení přímo na ledě oslavil a také diváci jej vyprovodili aplausem. Čtvrtého muže lednového mistrovství Evropy pak viditelně rozladilo hodnocení rozhodčích, kteří mu udělili 78,80 bodu a zařadili ho tím na deváté místo. I tak je Březina zatím třetím nejlepším Evropanem ve Vancouveru, předčil jej pouze Pljuščenko a pátý Švýcar Stéphane Lambiel.

"Je to pro mě obrovská zkušenost. Jsem moc rád v desítce, ale přesto myslím, že body měly být vyšší," řekl Březina, který dal najevo svoji nespokojenost po oznámení známek - zasalutoval a rychle zmizel do zákulisí. Také Březinův trenér Petr Starec čekal vyšší známky: "Jsem z toho trochu smutný. Počítal jsem po jízdě, co zajel, že bude nejméně o tři místa výš. Vidíme, že rozhodčí v tom asi dokážou kouzlit."



Krátký program se naopak vůbec nevydařil Vernerovi, jemuž se rychle rozplynul sen o atakování medailových příček. Evropského šampiona z roku 2008 rozhodila úvodní nepovedená kombinace, kdy místo čtverného toeloopa s trojitým flipem skočil pouze dvojitého flipa. Vzápětí navíc neustál dopad při trojitém axelu a poroučel se k ledu. Jeho šance na dobré umístění se tak definitivně rozplynuly. "Chtěl jsem čtveráka skočit vážně pěkně, abych se nemusel tak dřít na dopadu, ale uchvátal jsem trojku. Byl jsem rameny jinde, než jsem měl a tam už se nedá v rychlosti nic dělat," litoval Verner.



Třiadvacetiletý Verner už situaci nezachránil ani kombinací trojitých skoků lutza s toeloopem a zatím je se ziskem 65,32 bodu na 19. místě. Verner se v lednu trápil už na mistrovství Evropy, kde skončil desátý. Přestože v dějišti olympiády tvrdil, že se cítí mnohem lépe, realita byla jiná. Ve čtvrtek bude mít co dělat, aby vylepšil své osmnácté místo z Turína. "Je to strašné. Prostě se to takhle stalo a musím se sebrat. Nejsem člověk, který by se vzdal, vymyslel si zranění a odstoupil," uzavřel český krasobruslař.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články