Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Královec: Obětoval jsem pro to kus života a povedlo se

Praha - Česká republika bude mít po letech znovu hlavního sudího na mistrovství Evropy. Mezi rozhodcovskou elitu se dostal Pavel Královec, který nominaci sebe a svého asistenského týmu vnímá jako veliký úspěch. Zvýšený tlak si ovšem připouštět nechce.

Sudí Pavel Královec
zdroj: ČTK autor: Vlastimil Vacek

Osmatřicetiletý Královec je už několik let považován za nejlepšího českého sudího. Mezinárodní zápasy rozhoduje od roku 2005, od té doby se zúčastnil například olympijských her 2012, mistrovství světa do 17 let a pískal i semifinále Evropské ligy či čtvrtfinále Ligy mistrů. Na ME v Polsku a Ukrajině před čtyřmi lety se jako čtvrtý sudí na hřiště nedostal.

Nominování Královce je dokladem jeho kvalit a ovšem také dlouhodobé přípravy a práce. "Ne že bych netušil, ale snažili jsme se s kolegy probojovat a viděli jsme, že šance by mohla přijít, tak jsme pro to obětovali kus svého života a povedlo se to," popsal Královec. O rozhodnutí se dozvěděl minulý týden od legendárního sudího Pierlugiho Colliny. "Obvolával nás minulý týden pan Collina," řekl v ČT.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodčí Královec: Pro pískání na Euru 2016 jsem obětoval kus života

Posledním českým zástupcem na mužské vrcholné akci byl na MS 2002 v Japonsku a Koreji Evžen Amler v roli asistenta. Mezi ženami se výrazně prosadila Dagmar Damková, jež řídila finále ME 2009 i OH 2008. "Cítím velkou zodpovědnost. Ale nejde pouze o Euro, ve všech mezinárodních zápasech nereprezentujete sebe, ale také naši asociaci a komisi rozhodčích UEFA. Na zádech tedy máme břemeno, ale popereme se s tím. Chceme ukázat, že na mistrovství patříme právem," dodal Královec.

Tíhu situace si ovšem Královec připouštět nebude. "Tlak je při každém zápase, člověk se s ním musí vyrovnat, a nedat to na sobě znát," uvedl Královec. Na mistrovství by navíc měl mít své ozkoušené kolegy, kteří mu budou pomáhat. "Máme to poskládané trochu mezinárodně, mám tam asistenta Romana Slyška, který je ze Slovenska. Ostatní kolegové jsou z ČR. Doufám, že v sestavě, v níž létáme na mezinárodní zápasy, se zúčastníme i toho ME. Je to šest lidí. Martin Wilczek je druhý asistent. Brankový rozhodčí je Petr Ardeleánu a Michal Paták," představil svůj tým.

Na ME se zřejmě bude muset ještě více než normálně fyzicky připravovat. "Vypukne to ve větším měřítku po té fitness stránce. Mám speciální trenéry i zařízení. Během utkání naběháte 8 až 11 kilometrů, je to i o stylu hry," poznamenal.

V souvislosti s rozhodčími se často mluví i o videorozhodčích. "Nedokážu si představit, že by sporné momenty rozhodoval někdo u videa. Ty situace nejsou černé a bílé, nevím, jak by to fungovalo," uvedl na adresu používání videa ve fotbale. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články