Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Králem skokanů na středním můstku je Ammann

Whistler (Kanada) – První zlatou medaili na olympijských hrách mají Švýcaři zásluhou skokana na lyžích Simona Ammanna, který potvrdil vedení z prvního kola závodu na středním můstku. Navázal tak na dvě prvenství ze Salt Lake City. Druhý skončil se sedmibodovým odstupem Polák Adam Malysz. Bronzovou medaili si odváží Rakušan Gregor Schlierenzauer. Čtvrtý skončil smolař Jane Ahonen, kterému ve sbírce stále chybí olympijský cenný kov, potřetí skončil těsně pod stupni vítězů. Českým závodníkům se nepovedlo druhé kolo a všichni si pohoršili. Nejlepší z nich Roman Koudelka skončil na děleném 12. místě, Jakub Janda na 14. a Antonín Hájek na 21. Podrobnější informace nabízí speciál ČT k ZOH Vancouver 2010 zoh.cz.

Ani Janda, ani Koudelka neudrželi pozici v první desítce po prvním kole, kdy byl Janda osmý a Koudelka o jedno místo za ním. Janda nenavázal na úvodní skok dlouhý 101 metrů a ve druhém předvedl jen 99,5, Koudelka zaostal za prvním pokusem (101,5) o metr. Jednadvacátý skončil Antonín Hájek, Lukáš Hlava se nedostal do druhého kola. Nejlepším výsledkem českých skokanů z individuálního olympijského závodu tak zůstává osmé místo Michala Doležala z Nagana v roce 1998 z velkého můstku.

Janda, který v páteční kvalifikaci obsadil druhé místo, s Koudelkou po dobře rozjetém závodě netajili částečné rozladění. "Na medaili jsem sice určitě nemyslel, ale zklamaný docela jsem. V prvním kole jsem odraz zpozdil, ve druhém zase uspěchal," řekl novinářům Janda, který se představil na své třetí olympiádě za sebou. Měl přitom blízko k překonání svého maxima, desátého místa z Turína na velkém můstku, kde startoval dokonce jako úřadující vítěz Turné čtyř můstků.

Koudelka sice vancouverským závodem, který sledoval třeba trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, nechal částečně zapomenout na trápení z dosavadního průběhu sezony, ale po nadějném prvním skoku prý myslel na víc. "Mohl jsem možná mít tak na šesté místo, bohužel... Ale kdybych podobné výkony zopakoval na velkém můstku, nebylo by to špatné," uvedl Koudelka.

Ve Whistleru, kde skokané při olympiádě závodí, potvrdil pozici současné suverénní jedničky Ammann. Jistým triumfem navázal na svá dvě první místa ze Salt Lake City před osmi lety, kde tehdy ovládl obě individuální soutěže. Osmadvacetiletý Ammann dnes znovu vystoupal na trůn, když nejdelšími skoky jasně ovládl obě kola. Lídr Světového poháru zazářil hlavně ve druhém, když skočil 108 metrů a odrazil nápor Malysze a Schlierenzauera, který na medailové pozice útočil dokonce až ze šesté příčky. Opakoval se tak podobný scénář jako před osmi lety, kdy v Salt Lake City na velkém můstku rovněž Malysz hleděl vítěznému Ammannovi na záda.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články