Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Králem olympijského sjezdu je Švýcar Defago

Vancouver - Jako první švýcarský lyžař po 22 letech dnes atraktivní mužský závod ve sjezdu na olympijských hrách ve Vancouveru vyhrál Didier Defago. Sjezdovku v kanadském Whistleru, v předchozích dnech težce zkoušenou rozmary počasí, dokázal Defago sjet v čase 1:54:31. Za pouhých 7 setin ztráty bere stříbro Nor Aksel Lund Svindal, na třetím místě se umístil závodní navrátilec Bode Miller, reprezentující USA. Kanadské fanoušky tak zklamali domácí jezdci, kteří v úspěch na domácí trati věřili. Nejblíže se těmto přáním přiblířil na pátém místě Eric Guay. Mezi favorizovanými Rakušany se těsně pod stupně vítězů vešel Mario Schreiber. Z kvarteta českých sjezdařů se nejlépe umístil Ondřej Bank na 30. místě se ztrátou něco přes 2 vteřiny, Petr Záhrobský dojel 35. čas. Sportovní přenosy sledujte na programech ČT2, ČT4 nebo webu ČT24. Podrobnější informace nabízí speciál k olympijským hrám ve Vancouveru www.zoh.cz.

Defago nepatřil před závodem mezi adepty na zlato, ale zejména skvělou jízdou v závěru trati loňského vítěze Světového poháru a mistra světa z Aare 2007 Svindala porazil o sedm setin. Třetí Miller, světový šampion ve sjezdu z Bormia 2005, zaostal o další dvě setiny a má třetí olympijskou medaili ve třetí disciplíně.

Podmínky na sjezdovce byly po několika deštivých dnech příznivé. Trať vydržela i díky nižším teplotám tvrdá po celou dobu závodu, viditelnost i díky sluníčko byla dobrá. Naprázdno vyšli silní Rakušané, jejichž čest zachraňoval na čtvrtém místě Mario Scheiber. Nedařilo se Michaelu Walchhoferovi, obhájce stříbra z Turína se musel spokojit s desátou pozicí.

Dvaatřicetiletý Defago se stal nejstarším olympijským vítězem ve sjezdu. Ve Světovém poháru dosud vyhrál tuto disciplínu dvakrát, loni triumfoval během týdne na svazích ve Wengenu a Kitzbühelu. Na OH v Turíně byl šestadvacátý, o čtyři roky dříve v Salt Lake City skončil jednadvacátý. Letos potvrdil dobrou formu i ve Wengenu a v Kitzbühelu, kde byl v elitní desítce. Dosud posledním Švýcarem, který vyhrál sjezd na OH, byl Pirmin Zurbriggen v Calgary 1988.

Výsledky mužského sjezdu
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články