Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Králem bílé stopy byl vyhlášen Jan Matura

Praha - Skokan na lyžích Jan Matura byl vyhlášen Králem bílé stopy, vyhrál anketu odborníků o nejlepšího sportovce Svazu lyžařů České republiky. Matura obdržel 335 bodů a porazil o 106 bodů snowboardistku Evu Samkovou, která v minulé sezoně získala třetí juniorský titul mistryně světa. Na třetím místě skončila se ziskem 223 bodů Šárka Strachová, osmá slalomářka z MS ve Schladmingu.

Jan Matura
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Anketu vyhrál skokan na lyžích po dvaceti letech, v roce 1993 to dokázal Jaroslav Sakala pod vedením koučem Luďka Matury, otce letošního Krále bílé stopy. Výsledky byly vyhlášeny při příležitosti oslav 110 let Svazu lyžařů ČR v pražském klubu Sasazu, slavnostním večerem doprovázela britská kapela OMD.

"Je to velké ocenění, ta anketa má letitou tradici, zařadil jsem se tak po bok skvělých lyžařů. Velmi si toho vážím a je to zavazující i do nadcházející sezony. Podobné výsledky se ode mě budou čekat i teď," uvedl třiatřicetiletý vítěz ankety.

Matura v minulé sezoně vyhrál dva závody Světového poháru v Japonsku a v celkovém pořadí skončil desátý. K tomu byl pátý na velkém můstku na MS ve Val di Fiemme. "Nejvíc si cením dvou vítězství ve Světovém poháru hned za sebou během dvou dnů," řekl bývalý sdruženář.

Jan Matura:

Prvním skokanem na lyžích, který vyhrál svazovou anketu, byl v roce 1973 Rudolf Höhnl, po něm následovali Karel Kodejška, Jaroslav Balcar, třikrát Pavel Ploc, dvakrát Jiří Parma, František Jež a Sakala. Jeho reprezentační kolega Jakub Janda se musel ve své nejlepší sezoně 2006 sklonit před dominantní běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou.

Do Síně slávy byli uvedeni olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, bývalý držitel světového rekordu v letech na lyžích Dalibor Motejlek a sjezdař Miloslav Sochor.

Anketa Král bílé stopy 2013:

1. Jan Matura (skoky na lyžích) 335 bodů, 2. Eva Samková (snowboarding) 229, 3. Šárka Strachová (sjezdové lyžování) 223, 4. Šárka Pančochová (snowboarding) 172, 5.-6. Tomáš Kraus (skikros) a Lukáš Bauer (běh na lyžích) oba 169, 7. Nikola Sudová (akrobatické lyžování) 156, 8. Miroslav Dvořák (severská kombinace) 119, 9. Ester Ledecká (snowboarding a sjezdové lyžování) 110, 10. Ondřej Bank (sjezdové lyžování) 97.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články