Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Král o Růžičkovi: Jeho vlastnosti mohou reprezentaci dát nový impuls

Praha – Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Nový trenér národního týmu Vladimír Růžička do té reprezentační vstupuje již potřetí, o čemž rozhodl výbor ČSLH v čele s předsedou Tomášem Králem. Podle něj je právě Růžička v současné situaci tou správnou volbou. "Vláďa je obrovská kvalita," řekl na adresu kouče, který nahradil na lavičce odstoupivšího Aloise Hadamczika.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Tomáš Král

O Vladimíru Růžičkovi se spekulovalo od momentu, kdy nyní již byvalý trenér Alois Hadamczik oznámil, že na lavičce českých hokejistů končí. Padaly však i jiná jména jako Miloš Říha, Josef Jandač nebo Slavomír Lener.

Výkonný výbor ČSLH ale nakonec rozhodl, že na lavičku národního týmu usedne právě Růžička, který reprezentaci vedl již v letech 2004 až 2005 a 2008 až 2010 a získal s ní dvě zlata na světových šampionátech. "Láďa je obrovská kvalita. Nyní je doba, kdy se jeho vlastnosti mohou hodit a projevit jako nový impuls," řekl na adresu staronového kouče předseda svazu Tomáš Král, který rovněž přiznal, že při jeho jmenování hrály důležitou roli i další faktory.

"Velice pomohlo, že jsme se rychle dohodli se Slavií, protože sezona je v běhu. Trenérů, kteří by mohli trénovat národní tým či by si to zasloužili, je víc, ale ta situace není jednoduchá. Máme před sebou další vrcholnou akci sezony (mistrovství světa), čeká nás závěrečná část Euro Hockey Tour, několik zápasů Euro Hockey Challenge, takže těch jmen moc nebylo," prozradil.

Média spekulovala, zda by český tým neměl přejít k trenérské struktuře, kterou na olympijských hrách praktikovala Kanada, kdy její tým vedlo hned několik zkušených trenérů v čele s jedním nadřazeným koučem. Tuto možnost navrhovala i legenda českého hokeje Jaromír Jágr.

Král si však myslí, že tuto formu není potřeba zavádět, jelikož ani český národní tým nevede pouze jeden trenér. "Jak Vláďa Růžička dřív, tak i Alois Hadamczik tam nebyli samostatně, ale měli dva asistenty. Oba navíc spolupracovali s Janem Procházkou, špičkovým videotrenérem. Jde tady tedy spíše o strukturu vedení, kterou si kouč nastaví. Říkal jsem Vláďovi, že svaz již nemá takovou finanční nouzi jako dřív a že složení realizačního týmu je v podstatě na něm. Jestliže se domluvíme, že na MS budou čtyři trenéři, budou tam čtyři trenéři," pronesl.

Kromě změn na lavičce by mělo k velkým změnám dojít i v hráčském kádru, což přiznává i Král. "Vždycky v těch vyspělých hokejových zmeních se mluví o tom, že se točí úžasné generace. Ta naše zlatá právě doznívá nebo jsou z ní už jen zbytky. Náš tým je v současnosti přestárlý, takže je téma omlazení namístě. Právě toto si od změny trenéra rovněž slibuju. Teďka vznikl prostor a jiná cesta není. Věřím, že hráče na to máme," dodal Král.

Názory expertů:

Josef Augusta: "Do národního týmu se hráči nechodí učit hrát hokej, ten už všichni umějí. Musejí však přijmout nějakou společnou týmovou filozofii a do nároďáku se těšit. Vláďa Růžička je člověk, který ze současné krize reprezentaci může vyvést."

Stanislav Neveselý: "Růžička má už něco za sebou, nechybí mu potřebný respekt. V našem hokeji je to nyní podobné jako v naší politice. Všechno je rozeštvané. Růžička je osobnost, která by mohla dát náš hokej dohromady. Musí si také poradit s tím, že jsou naši dobří hokejisté nejen v NHL, ale také v KHL."

Josef Černý: "Růžička už reprezentaci vedl, hrál v NHL. Je to zkušený stratég. Na druhé straně to nebude mít snadné. Na všechno má nyní málo času. Při dobré vůli a pomoci všech činovníků okolo reprezentace se to ale dá zvládnout."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články