Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kožíšek vybojoval v libereckém sprintu bronz

Liberec - Běžec na lyžích Dušan Kožíšek vybojoval ve sprintu volnou technikou v Liberci třetí místo a dosáhl svého nejlepšího výsledku ve Světovém poháru. Ve finále nestačil jen na Nora Olu Vigena Hattestada, který předloni ve Vesci získal dva tituly mistra světa, a Itala Federica Pellegrina. V závodu žen zvítězila Američanka Kikkan Randallová. Po dvou letech se elitní běžci na lyžích vrátili do Vesce. Poprvé od mistrovství světa v Liberci v roce 2009 hostí tento severočeský areál vrcholnou událost, kterou jsou víkendové sprinty Světového poháru jednotlivců volnou technikou a dvojic klasickým stylem. Přímé přenosy finále sprinterských dvojic sledujte zítra od 13:45 na ČT4 a webu SportŽivě.cz.

Tři čeští běžci na lyžích Kožíšek, Nývltová a Grohová postoupili dopoledne z kvalifikace sprintu volnou technikou Světového poháru v Liberci. Mezi muži zajel na trati dlouhé 1 600 metrů nejrychlejší čas Švéd Robin Bryntesson. Ženy běžely 1 300 metrů a podle očekávání byla nejrychlejší Norka Marit Björgenová. Kožíškovi se ve Vesci dařilo a sedmým časem si zajistil i dobrou výchozí pozici do prvního kola. Dušan Kožíšek postoupil odpoledne i do samotného finále, kde vybojoval poprvé v kariéře třetí místo, a postavil se tak na stupně vítězů. Vyhrál Nor Ola Vigen Hattestad, který předloni na stejném místě získal titul mistra světa.

Ženský sprint Světového poháru v Liberci vyhrála americká lyžařka Kikkan Randallová. Favorizovaná Norka Marit Björgenová vypadla v semifinále. Eva Nývltová a Karolína Grohová vypadly ve čtvrtfinále. Juniorka Grohová v kvalifikaci dojela osmadvacátá a ve vyřazovacích jízdách na soupeřky nestačila.

Je nám líto, video expirovalo.
Kožíšek vybojoval v libereckém sprintu bronz

Čtyřiadvacetiletá lyžařka Nývltová cítila únavu z nedávné Tour de Ski, ve které skončila devatenáctá. Ve čtvrtfinálové rozjížďce dojela čtvrtá, devět desetin od postupového místa. "Škoda, že mě v závěru zablokovali, ale mám body a nebylo to daleko, takže to není špatné," řekla v cíli.

Poprvé dnes startovala ve Světovém poháru Jitka Pešinová, třiatřicetiletá manželka šéfa servismanů českého týmu Jana Pešiny, ale mezi elitní třicítku se nevešla. Nepostoupili ani Aleš Razým, předloni šestý ve sprintu na MS v Liberci, a Daniel Máka.

Chyběl Northug

Mezi muži chyběl vyhlášený norský sprinter Petter Northug, unavený po druhém místě na Tour de Ski. V Liberci se ale ukázal jeho mladší bratr Tomas, který je juniorským mistrem světa ve sprintu. Neobjevil se ani vedoucí muž Světového poháru sprinterů Švéd Emil Jönsson, jenž se ještě nezotavil po nemoci. Z české špičky chyběl 'nesprinter' Lukáš Bauer a po Tour de Ski unavený Martin Jakš.

Do Liberce se sjíždí lyžařská špička poprvé od MS, po kterém zůstalo přes 110 milionů korun dluhu. Nadcházející závody mají navrátit areálu prestiž. Rozdíly jsou patrné v organizaci. Například autobusy z Liberce po zkušenostech ze šampionátu už zadarmo jezdit nebudou. Do Liberce mají dorazit tisíce fanoušků, policie proto posílila hlídky. "Policisté budou celý víkend dohlížet na dopravní situaci a budou preventivně působit, aby nedocházelo ke kapesním krádežím," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Program SP v Liberci:

Sobota: sprint jednotlivců volně - 11:45 kvalifikace, 14:00 finále,

Neděle: sprint dvojic klasicky - 11:15 kvalifikace, 14:00 finále.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články