Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kožíšek s Razýmem skončili ve sprintu dvojic osmí, zlato pro Rusy

Val di Fiemme - Čeští lyžaři Dušan Kožíšek s Alešem Razýmem skončili ve sprintu dvojic na mistrovství světa na osmém místě, byť Razým do posledního úseku vyrážel na třetí pozici. Závod na 6x1,5 km vyhrála ruská dvojice Alexej Petuchov, Nikita Krjukov před druhým Švédskem a třetím Kazachstánem.

Nikita Krjukov
zdroj: Getty Images autor: Mike Hewitt

Úspěšný ruský finišman Krjukov navázal na čtvrteční triumf z individuálního závodu a pasoval se do role nejlepšího sprintera mistrovství. Do bojů o medaile překvapivě vůbec nezasáhli favorizovaní Norové, kteří vypadli v semifinále. V něm hvězdný Petter Northug nesmazal ztrátu, kterou nabral Paal Golberg.

Soutěž žen na 6x1,2 km ovládly Američanky Jessica Digginsová s Kikkan Randallovou před týmy Švédska a Finska. Americké duo nerozhodilo ani to, že Digginsová na předposledním úseku ztratila hůlku a v těžkém stoupání běžela jen s jednou. Finišmanka Randallová drtivým závěrem potvrdila svoji formu z letošní sezony, v níž slavila už čtyři sprinterské triumfy v SP. Petra Nováková s Evou Vrabcovou-Nývltovou nepostoupily ze semifinále.

Naopak čeští muži se do bojů o medaile dostali poprvé od roku 2007, kdy Kožíšek s Milanem Šperlem v Sapporu získali bronz. Na cenný kov mohli pomýšlet i dnes a především Kožíšek na svém posledním úseku ve finálové jízdě zazářil, když se dostal téměř na úplnou špici a posílal Razýma do finiše z třetí pozice. Razým však postavení neudržel, rychle se propadl na sedmé místo a s odstupem sledoval boj o medaile.

"Bylo to všechno pohromadě. Pro Aleše to nebyla žádná velká výhoda. Byl v kontaktu, byl v balíku, výsledek záležel na něm," řekl po závodě Kožíšek. "Finále a osmé místo je dobrý výsledek. Šesté místo by byl úspěch, po kterém jsem toužil, a medaile něco navíc," zhodnotil výsledek.

Razýmovi zkomplikovala poslední úsek i zlomená hůlka. Rychle se propadl na sedmé místo a s odstupem sledoval boj o medaile. "Líp jsem to neudržel. Dovedu si představit, že jedu rychleji. Chtěli jsme být do šesti, na pódiu. Podívali bychom se do města na vyhlášení a užili si boční aktivity závodů. Měli jsme na víc, ale není to propadák. Finále bylo nabité," litoval Razým.

Suverén Krjukov, který před dvěma lety s Alexandrem Panšinským skončil v týmovém sprintu třetí, závěr jasně ovládl a porazil druhého Švéda Emila Jönssona. Bronz uhájili Kazaši ve fotofiniši před obhájci z Kanady. České duo na vítězné Rusy ztratilo v cíli 8,4 sekundy.

Sprint dvojic volnou technikou:

Muži (6x1,5 km): 1. Petuchov, Krjukov (Rus.) 21:30,9, 2. Hellner, Jönsson (Švéd.) -0,4, 3. Čebotko, Poltoranin (Kaz.) -0,7, 4. Kershaw, Harvey (Kan.) -0,7, 5. Hofer, Pellegrino (It.) -3,5, 6. Gaillard, Manificat (Fr.) -5,3, 7. Wurm, Tritscher (Rak.) -8,3, 8. Kožíšek, Razým (ČR) -8,4, 9. Tscharnke, Teichmann (Něm.) -9,7, 10. Dolidovič, Semenov (Běl.) -11,5.

Ženy (6x1,2 km): 1. Digginsová, Randallová (USA) 20:24,4, 2. Kallaová, Ingemarsdotterová (Švéd.) -7,8, 3. Sarasojaová-Liljaová, Lähteenmäkiová (Fin.) -10,9, 4. Östbergová, Fallaová (Nor.) -20,8, 5. Pillerová, Debertolisová (It.) -21,4, 6. Višnarová, Fabjanová (Slovin.) -25,1, 7.
Korostelevová, Matvějevová (Rus.) -34,0, 8. Kolbová, Herrmannová (Něm.) -34,1, 9.Jaskowiecová, Szymanczaková (Pol.) -46,0, 10. Aymonierová, Hugueová (Fr.) -46,5, ...14. Nováková, Vrabcová-Nývltová (ČR) vyřazeny v semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články