Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kožíšek s Koukalem ve sprintu dvojic dojeli šestí, vyhráli Norové

Whistler - Čeští běžci na lyžích Dušan Kožíšek a Martin Koukal obsadili na olympijských hrách ve Vancouveru šesté místo ve sprintu dvojic na 6x1,6 kilometru volnou technikou. Vyhráli Norové díky drtivému finiši Pettera Northuga před Německem a Ruskem. České dvojici se nevyplnil sen o zisku medaile, jako se to Kožíškovi s Koukalem povedlo na mistrovství světa v roce 2005, kdy vybojovali bronz. Kožíšek stejný kousek zopakoval ještě o dva roky později na MS v Sapporu s Milanem Šperlem. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

Ve Whistleru byl naopak Kožíšek velkým smolařem. Už v semifinále se mu příliš nedařilo a hlavně zásluhou Koukala česká dvojice dokonce první část závodu vyhrála. V desetičlenném finále Kožíškovy nezdary pokračovaly: v prvním úseku nejprve zlomil hůlku, ve druhém pak upadl a musel pracně dohánět náskok soupeřů.

Finišman Koukal před posledním úsekem vyrážel z devátého místa s odstupem více než šesti vteřin na čelo a manko už nestáhl, byť tři soupeře ještě stačil předjet.



Boj o medaile se odehrál daleko před ním. Němec Axel Teichmann dlouho držel náskok, který mu přivezl mladík Tim Tscharnke, ale v cílové rovince se přes něj přehnal Northug a norský lídr Světového poháru Teichmanna ve finiši předčil stejně jako loni na mistrovství světa v Liberci v závodě štafet.

Northug společně s Oeysteinem Pettersenem, který nahradil nachlazeného sprinterského krále posledních sezon Olu Vigena Hattestada, pro lyžařskou velmoc Norsko ve Vancouveru zajistili první zlato v mužských běžeckých soutěžích. Northug vyhrál olympiádu poprvé a přidal vysněné zlato k bronzu ze sprintu jednotlivců z minulého týdne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články