Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kozák po přestupu do Bari: Pořád mám čas, abych se v Itálii ukázal a kariéru pozvednul

Fotbalová kariéra Libora Kozáka dlouho připomínala idylický příběh vesnického kluka, který si v dresu druholigové Opavy řekl o pozornost věhlasného Lazia Řím, odkud se jako nejlepší střelec Evropské ligy stěhoval do Premier League. Angažmá v Aston Ville nicméně kvůli rozsáhlým zdravotním problémům nevyšlo. Po třech a půl letech birminghamského trápení zahajuje osmadvacetiletý útočník novou etapu v italském Bari.      

Začátkem ledna 2014 utrpěl Kozák během tréninku v Aston Ville komplikovanou zlomeninu nohy. Léčba a rekonvalescence však v důsledku velmi zvláštního jednání zaměstnavatele neproběhla na úrovni hodné nejlepší ligy starého kontinentu. Odchovanec opavské kopané proto k patnácti soutěžním duelům před zraněním přidal pouze sedm.

"Snažím se na to zapomenout. Situací, ve kterých mohl klub zareagovat ohledně mého zdravotního stavu lépe, bylo hodně. Čekal jsem od nich jiný přístup. Teď už s tím nic nenadělám," konstatoval osminásobný český reprezentant.

Momentálně je zdravý a v druholigovém Bari vyhlíží návrat do koloběhu profesionálního fotbalu. "Připravený jsem, ale netrénoval jsem s žádným týmem přes půl roku, takže to nějaký čas ještě bude chtít. Člověk může běhat, posilovat a dělat všechno možné i nemožné, jenže pokud činnosti vykonává sám, nelze to srovnat s tréninkem v mužstvu. Musím se dostat do standardního režimu," naznačil své nadcházející plány Kozák.

"Postupně budu zvyšovat zátěž a pak už bude záležet na trenérovi, kdy se mě rozhodne zapojit. Zápasy, které tady chci odehrát, chci odehrát kvalitně a s čistou hlavou, což se mi v posledních letech bohužel nestávalo. Proto začnu, až se budu cítit stoprocentně po všech stránkách," dodal.

LIBOR KOZÁK

Datum narození: 30. 5. 1989

Výška: 193 cm

Pozice: Útočník

Kariéra: 2007-2008, SFC Opava (41/19 )2008-2013, Lazio Řím (77/21)2009-2010, Brescia (29/4)2013-2017, Aston Villa (22/4), 2017 - ? Bari

* v závorce je za názvem klubu uveden počet soutěžních utkání a počet gólů

Ztrátu několika "fotbalových" let si Kozák uvědomuje. Přesto zůstává pozitivní a věří, že je v jeho silách dosáhnout stejné úrovně, na níž byl před zraněním. "Vím, že to bude těžké. Tři roky znamenají opravdu dlouhý časový úsek, ale určitě se o to pokusím. Fotbal mi strašně moc chybí. Rád bych konečně řešil pouze vlastní výkony a ne to, jestli musím hrát nebo trénovat s bolestí. Nicméně, do jaké míry se budu schopen vrátit, ukáže čas," pokračoval.

Letní příprava pod dohledem fyzioterapeuta italského národního týmu

Smlouva v Birminghamu skončila důraznému forvardovi na konci června. Poté strávil týden doma v Brumovicích (vesnice nedaleko Opavy, pozn. autora) s rodinou a zúčastnil se charitativního turnaje CECA Cup, jehož je několikaletým patronem.

Většinu léta ovšem prožil v Itálii, kde se připravoval s bývalým fyzioterapeutem tamní reprezentace Antoniem Pagnim. "Známe se delší čas a chovám k němu obrovskou důvěru. Dva měsíce jsem absolvoval s ním. V posilovně jsem následně nabíral chybějící svalovou hmotu a trávil víc a víc času na hřišti, kde jsem se věnoval fotbalovým věcem."

Libor Kozák (v horní řadě druhý zleva) na charitativním turnaji CECA Cup
zdroj: REGION OPAVSKO autor: Vladimír Žurek

I vzhledem k prázdninovému pobytu ve městě Montecatini Terme preferoval působení na Apeninském poloostrově. "Itálie mi během angažmá v Laziu přirostla k srdci. Nastartoval jsem tady kariéru ve světě, lidi mě znají. Všechno mi říkalo, abych se vrátil. O jiných destinacích jsem vůbec neuvažoval. Chtěl jsem najít tým v Itálii, kde mi budou věřit a dají mi čas, abych mohl kariéru restartovat," vysvětlil své rozhodnutí Kozák.

Fanoušci v Opavě si proto musí na comeback svého oblíbence počkat. "Zájem SFC jsem zavnímal, ale o návratu jsem nepřemýšlel. Samozřejmě nezapomínám, co pro mě udělal. Jeho zásluhou jsem mohl odejít do světa. V současnosti jsem ve věku, v němž by měl být fotbalista na vrcholu. Zranění mě bohužel přibrzdila, ale pořád mám čas, abych se v Itálii ukázal a kariéru pozvednul. I proto jsem zvolil přestup do Bari."

Postupové ambice a Fabio Grosso

"Bari je v Itálii pověstné, že nastartovalo hodně hráčů nebo trenérů. Je to solidní klub, který dává šance jak mladým, tak hráčům jako jsem já. Chtělo mě, což bylo rozhodující. Jedná se o přístavní město s krásným stadionem, kam chodí spousta lidí. Pokud vše půjde podle plánu, počínaje zdravotním stavem a konče hraním na hřišti, věřím, že jsem našel ideální místo pro obnovení kariéry," prohlásil absolvent Střední školy hotelnictví a služeb v Opavě.

Stadio San Nicola v Bari
zdroj: Camin Vattin

Serie B začala o víkendu a Bari zvítězilo 3:0 nad Cesenou. "Utkání jsem měl možnost osobně sledovat. Jsem rád, že jsem ho viděl. Atmosféra na stadionu i předvedená hra na mě udělala dojem. I toto mě výrazně motivuje. Chci znovu zažít to, co k fotbalu patří," řekl Kozák.

"Biancorossi" se netají ambicemi postoupit do nejvyšší soutěže, kde chybí od sestupu v roce 2011. "Klub to s návratem mezi elitu myslí vážně. Tým se cíleně doplňuje, kvalitu rozhodně má. Kromě hráčů se mění i management a je vidět, že kroky vedení mají hlavu a patu. Serie B je ovšem nesmírně dlouhá soutěž zahrnující 42 zápasů a bude záležet na mnoha věcech."

Trenérské otěže převzal před letošní sezonou bývalý italský reprezentant a střelec vítězné penalty z finále MS v roce 2006 Fabio Grosso. "S koučem už jsem mluvil. Ptal se mě zejména na to, zdali jsem namotivovaný, což jsem mu pochopitelně potvrdil. Je to mladý trenér plný energie. Když jsem se bavil s klukama v kabině, vše pod jeho vedením si maximálně pochvalovali. Těším se, až se plnohodnotně zapojím a začnu hrát," vyslovil přání Kozák.

Nejsem v situaci, kdybych někam přišel, dostal dres a řekli mi: 'Za týden budeš v základu'.

Jeho rivaly budou Floro Flores nebo Nené, ostřílení útočníci z první ligy, ale také nadějní mladíci Galano s Improtou, kteří proti Ceseně skórovali. "Konkurence je normální. Nejsem v situaci, kdybych někam přišel, dostal dres a řekli mi: 'Za týden budeš v základu'. Když budu v pořádku, šance je velká. Záleží jen a jen na mně. Ať už jsem byl kdekoli, vždy jsem se o místo dokázal pobít. Hlavní je, ať klape tým. Pak bude vše mnohem snadnější."

Vzhledem k častým zdravotním problémům se Kozák domluvil s vedením jihoitalského celku na jednoleté smlouvě. "Jsem v odlišné situaci než většina kluků v mém věku. Tato forma dává smysl jak mně, tak klubu. Bari mi dalo šanci, ale pochopitelně chce mít jistotu, že budu v pořádku. Já si vložené důvěry vážím a pokusím se ji splatit," uvedl s nadhledem. 

"Nějaké opce v závislosti na výkonech a výsledcích existují. Momentálně se ovšem soustředím na přítomnost," dodal ke své budoucnosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Itálie - Česká republika 0:1 (18.min. Kozák)

Před vážným zraněním si připsal 8 startů za národní tým. Během kvalifikačního duelu o postup na MS 2014 vstřelil dokonce gól v Itálii a myšlenky na comeback se nevzdává. "V současnosti na reprezentaci nemyslím, ale někde uvnitř byla a bude vždy. Každý člověk potřebuje motivaci v tom, co dělá. Ani já nejsem výjimkou. Dennodenně budu trénovat na maximum, abych se přiblížil k tomu, čeho chci ještě dosáhnout. A věřím, že se mi to podaří."

Schickovi svým způsobem závidím.

Páteční zápas proti Německu i nadcházející klání v Severním Irsku bude Kozák sledovat u televize. "Proti Německu od nás asi nikdo zázraky nečeká, ale to může být výhoda. V Severním Irsku to bude neméně složité, bodovat je však potřeba," vzkázal do Prahy. 

Národní tým absolvuje zmíněná utkání bez Patrika Schicka, který v úterý podepsal pětiletou smlouvu s AS Řím. "Jeho přestup se tady řešil opravdu dlouho. Patrik je obrovský talent a vydobyl si respekt jak fanoušků, tak klubů. Svým způsobem mu závidím. Dostal se v mladém věku do výborného mužstva, kde může po boku vynikajících fotbalistů růst. Věřím, že tlak ustojí a ukáže své přednosti," zakončil Kozák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články