Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Koukalová zvládla na soustředění i delší trénink. Naplno to ale stále nebylo, uznal Rybář

Boj za návrat do Světového poháru a kompletní uzdravení pro Gabrielu Koukalovou pokračuje. Česká biatlonová hvězda odtrénovala na prvním soustředění na sněhu ve Finsku, co mohla, stále má ale kvůli potížím s lýtkovými svaly celou řadu omezení. Šétrenéra české reprezentace Ondřeje Rybáře těší alespoň fakt, že jeho svěřenkyně neztrácí ve složité situaci hlavu. Radost má i z Ondřeje Moravce, který je už zcela zdráv a v Östersundu by oproti původním zprávám na úvod SP neměl chybět.

Gabriela Koukalová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

Biatlonová reprezentace měla soustředění ve finské Imatře, kde využívala střelnici a pětikilometrovou trať. "Odtrénovali jsme, co jsme potřebovali. Někdo líp, někdo hůř. Někdo může dělat všechno na sto procent, někdo ne, což bych řekl, že je asi největší trápení. Ale je to proces, který se musí řešit ze dne na den a my se s tím snažíme pracovat," řekl šéftrenér Ondřej Rybář v Jablonci nad Nisou.

Na konkrétní dotaz, jak je na tom Koukalová, uvedl, že trénovala. "Netrénuje úplně naplno, protože to pořád nejde, ale odtrénovala vše, co jsme měli naplánované s úpravami, co jsme museli udělat," řekl Rybář.

Nedovolil si zdaleka tvrdit, že se situace zlepšuje. "To řeknu, až uvidím vyhlídky, že bude moct závodit. Pozitivní je, že mohla trénovat a že jsme tam mohli udělat nějakou práci," uvedl na adresu mistryně světa ve sprintu.

Koukalová podle šéftrenéra někdy vydrží trénovat dvě hodiny, někdy hodinu. Ocenil přístup vítězky Světového poháru z předminulé sezony. "Pere se s tím, což je jedna z pozitivních věcí. Neztratila hlavu a nehodila vše pryč, ale snaží se s tím bojovat, protože olympiáda je přeci jen ještě relativně daleko," řekl.

Osmadvacetiletá Koukalová před čtrnácti dny řekla, že nestihne úvod Světového poháru na přelomu listopadu a prosince v Östersundu. Hlavním cílem je únorová olympiáda v Pchjongčchangu. "A jestli odstartuje v Östersundu, Annecy, Oberhofu, Ruhpoldingu nebo Anterselvě, je mi úplně jedno," konstatoval Rybář.

Moravec trénuje bez omezení, Václavíkův start v Östersundu je nejasný

Radost z plného tréninku už zažívá Moravec. Trojnásobný olympijský medailista ze Soči měl výpadek kvůli infekci jater. "Jsem šťastný, že jsem se mohl vrátit do standardního pracovního procesu a mám opět pevný režim. Přes léto mi to chybělo," pochvaloval si vicemistr světa na 20 km z Hochfilzenu.

"Ondra už je v plné přípravě. Už teď ve Finsku absolvoval, co měl. Jsem rád, že se ty zdravotní problémy vyřešily," řekl Rybář. Moravec by měl zasáhnout do SP hned od prvních závodů.

Otazníky naopak visí nad startem Adama Václavíka, který laboroval během přípravy se zlomenou nohou. "Má to nateklé, trénuje s tím, jak může. Myslíme si, že zvládá někdy víc, než jsme čekali," uvedl Rybář. Jestli nastoupí v Östersundu nebo v IBU Cupu, stále není jasné. "Uvidíme podle toho, jak bude vypadat druhá část přípravy," dodal.

Zcela v pořádku už je rameno Evy Puskarčíkové. V jejím případě už žádná omezení v tréninku nejsou na pořadu dne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články