Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koukalová vytáhla českou štafetu až na bronzový stupínek

Pchjongčchang – Česká štafeta biatlonistek získala v korejském Pchjongčchangu bronzovou medaili. Kvarteto Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a Gabriela Koukalová si prošlo několika kritickými momenty, nakonec ale nestačilo pouze na vítězné Němky a stříbrné Norky. Na stupně vítězů se Češky dostaly poprvé v sezoně.

Vítězné pódium v Pchjongčchangu
zdroj: ČTK/AP autor: Lee Jin-man

Rozpačitá Jislová, více než solidní Puskarčíková, vytrvale chybující Charvátová a skvělá Koukalová. Tak by se snad dal charakterizovat výkon českých biatlonistek ve štafetovém závodě v Pchjongčchangu. Druhý a čtvrtý úsek dal týmu naději, naopak liché úseky mu takříkajíc podkopávaly nohy. 

Díky skvělému výkonu Koukalové ale měla česká štafeta šanci, a to dokonce medailovou. V úplném závěru posledního šestikilometrového úseku sváděla česká jednička souboj se štafetami Norska, Švédska a Itálie o stříbrnou, potažmo bronzovou medaili. Na druhou příčku to nestačilo, ale na bronz Koukalová v těsném finiši dosáhla.

"Bylo to hodně divoké. Po první předávce nebyl zas tak velký odstup, ale Puskarčíková nás vrátila do závodu. Charvátová poslední ranou snad ani netrefila zařízení. Koukalová to pak dotáhla tam, kam mohla," hodnotil v rychlosti trenér Zdeněk Vítek.

Jak závod probíhal?

Jislová rozběhla štafetu pomalu, navíc ztrácela na střelnici. Na obou položkách opravovala dvě chyby a v cíli nakonec předávala Puskarčíkové jako patnáctá. Manko české štafety bylo značné - druhý úsek načínala Puskarčíková se ztrátou 44 vteřin na vedoucí Francii.

Od druhé české závodnice se mnoho nečekalo, neboť její forma kolísá mezi špatnou a ještě horší. Tady ale Puskarčíková velmi mile překvapila. Nepokazila ani jednu z deseti střel a navíc se dobře držela i běžecky. Šest kilometrů absolvovala v prakticky identickém čase jako vedoucí štafety, vylepšila české postavení o deset míst a předávala Charvátové o 43 vteřin později než tehdy vedoucí Němky.

Charvátová nicméně na svou kolegyni nedokázala navázat a jen potvrdila to, že je v současnosti jednou ze slabin české štafety. Po jedné chybě vleže selhala vestoje, kde po čtyřech minelách musela na trestné kolo - česká biatlonistka vůbec nepůsobila jistě a znovu v důležitém momentu selhala. Na stadionu předávala Koukalové z osmé pozice se ztrátou, která již narostla na minutu a tři vteřiny.

Světový pohár v Pchjongčchangu
zdroj: ČTK/AP autor: Lee Jin-man

Nyní se čekalo, kolik sil si česká jednička nechala do štafety, neboť stále nebyla situace týmu ztracená. Koukalová ale nesměla dělat chyby a čekat naopak na selhání ostatních. Vleže střílela mistryně světa čistě, vestoje jednou chybovala, ale z položky vyjížděla v kontaktu s Norkami, Švédkami a Italkami, se kterými sváděla souboj o medaile. Nakonec ve sprintu sice nestačila na norskou soupeřku, ale před Švédkou uhájila bronz.

Souboj o vítězství se přitom na čtvrtém úseku dlouho odehrával mezi Německem (Hildebrandová) a Francií (Aymonierová). Zatímco německá biatlonistka ale zvládla závěrečnou střelbu s mírnou opravou, Aymonierová chybovala hned pětkrát (!) a bylo jasné, že kroužit po dvou trestných okruzích bude ještě dlouho. Francouzky spadly hluboko pod medailové pozice, Němky slaví zasloužené zlato.

SP v biatlonu v Pchjongčchangu (Korea) - štafety:

Ženy - 4x6 km: 1. Německo (Horchlerová, Hammerschmidtová, Herrmannová, Hildebrandová) 1:07:35,6 (1 trest. okruh + 7 dobíjení), 2. Norsko (Nicolaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -22,8 (1+11), 3. ČR (Jislová, Puskarčíková, Charvátová, Koukalová) -22,9 (1+9), 4. Švédsko -23,0 (0+7), 5. Itálie -25,9 (0+11), 6. Francie -1:18,8 (2+12).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články