Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Koukalová: Pochybuji, že se ještě někdy k biatlonu vrátím

Knižní zpověď Gabriely Koukalové a s ní související mediální výstupy narušily idylku okolo českého biatlonového týmu. Nejlepší sportovkyně roku 2017 medializovala nejen z jejího pohledu napjaté vztahy uvnitř reprezentace, ale také svůj dlouholetý utajovaný boj s poruchou příjmu potravy. Koukalová rovněž přiznala, že se už nejspíš k biatlonu nevrátí. "Pochybuji, že by to ještě někdy mohlo nastat," přiznala v rozhovoru pro ČT.

Gabriela Koukalová
zdroj: DPA autor: Martin Schutt

Její vyjádření přinesla podle očekávání dost rozporuplné reakce. Podle mínění české biatlonistky je to vinou určité mediální dezinterpretace. "Očekávala jsem hodně reakcí. Přiznám se, že mě trochu zasáhlo, jakým stylem se ty informace prezentují, že nevyznívají v celém kontextu."

Odhalením svých dřívějších zdravotních problémů chce Koukalová pomoct zejména těm, kteří se s něčím podobným rovněž potýkají. "Chtěla bych taky trochu otevřít oči trenérům, kteří jsou v určitém věku pro svoje svěřence důležitější než rodiče," uvedla Koukalová.

Je nám líto, video expirovalo.
Koukalová: Možná už jsem v sobě kariéru trochu uzavřela

Potíže s příjmem potravy začala mít v době, kdy přicházela k biatlonu. "Tehdy jsem nesplňovala takové ty nároky na postavu a kila. Cítila jsem, že jsem neodpovídající a vnímala poznámky na mou váhu jako ponižující. Mrzí mě, že jsem v tu dobu neměla v sobě víc síly, a že jsem tomu sama uvěřila," odhalila stinné stránky dospívání česká biatlonistka.

S nemocí bojovala Koukalová deset let a většinu té doby přitom vrcholově sportovala. "S takovou nemocí se stáváte mistrem ve skrývání. Když jsme třeba přijeli do hotelu, který jsem neznala, tak jsem jako první neřešila třeba wi-fi, ale to, kde je nejbližší toaleta. Místo, kde budu mít soukromí, aby na to nikdo nepřišel," řekla Koukalová.

Radost z vítězství často dokázala přebít nepříjemné pocity, které ji při závodění provázely. "Hrozně mě naplňovaly pocity v cíli, když jsem vyhrávala. Jsem moc vděčná za všechno, co se povedlo, ale stránka bé byly pocity, že za chvíli musím omdlít. Slabost, úzkost, vše, co tu nemoc provází, tam bylo," přiznala Koukalová.

Nedávno Koukalová ohlásila, že se její závodní přestávka protáhne i o příští sezonu. Teď ale přiznala, že jde spíše o konec kariéry. "Spousta lidí, kteří už skončili, mi říká, ať to ještě nedělám, že jsem ještě mladá a nevím, jestli třeba za dva roky nechytnu chuť do toho se vrátit a realizovat se v tom směru. Sama za sebe pochybuju, že by to ještě někdy mohlo nastat."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články