Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Koudelka vynechá Turné, ohrožen je i jeho start v Soči

Praha - Český skokan na lyžích Roman Koudelka se stále potýká se zdravotními problémy, proto vynechá nadcházející Turné čtyř můstků. I když už absolvoval několik kondičních tréninků a dokonce už si chtěl i skočit z můstku, jeho situace s bolavým krkem je nepředvídatelná, a je tudíž vážně ohrožen i jeho start na olympiádě v Soči.

Roman Koudelka
zdroj: ISIFA

Čtyřiadvacetiletý závodník se dostal ve Světovém poháru do elitní desítky už v roce 2007 v Klingenthalu a odborníci mu předpovídali velkou budoucnost. Před třemi lety se při letech v Harrachově dostal poprvé na stupně vítězů, nejlépe byl druhý loni v únoru ve Willingenu. Ale svůj talent ještě nedokázal naplno prodat. Před dvěma lety měl navíc v Harrachově vážný pád, trápí ho i občasná svalová zranění a letos má vážné problémy s krční páteří. Ty začaly na říjnovém soustředění v Planici a od té doby neustaly.

V normálním životě potíže nemá, ale nesmí skákat nahoru či dolů a musí se vyvarovat nárazům. "A to je v našem sportu trochu problém," podotkl sarkasticky kouč reprezentace David Jiroutek. Předloni byl Koudelka v Turné čtyř můstků celkově pátý, letos se na tradiční závody bude dívat v televizi. "Je to nyní běh na dlouho trať," řekl skokan. Před několika dny už měl po několika kondičních trénincích, dokonce odjel do Harrachova pod můstky.

Jenže potíže se mu vrátily a z plánovaného skokanského tréninku sešlo. "Nárazy mu přivádějí problémy," uvedl Jiroutek. Přesný Koudelkův stav je trochu tajemstvím, neboť sám skokan nechce o problémech hovořit a bližší podrobnosti nesdělují ani lékaři. Koudelka je v péči Jana Štulíka z pražské motolské nemocnice a vyhlášeného fyzioterapeuta Pavla Koláře. "Je to všechno ve hvězdách, může se vrátit za pár dní, ale také to může ještě trvat dlouho," tvrdil Jiroutek. "Pro mě osobně to ale nejsou moc dobré prognózy," podotkl.

Vrcholem sezony je únorová olympiáda a následné mistrovství světa v letech na lyžích, které bude v polovině března hostit Harrachov. A není jisté, zda se Koudelka stihne nejen uzdravit, ale i připravit. "Je za celou letní sezonu připraven dobře, myslím, že by se dokázal za dva týdny dát dohromady a připravit na olympiádu," věřil Jiroutek. Koudelkovy šance vidí 'padesát na padesát'. "A to jsem celkem optimista," uznal, že situace je vážná. "Ale má to strašně moc otazníků, přesto pořád věřím. Naděje umírá poslední," dodal kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články