Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koudelka slaví premiérový triumf v závodě letní Grand Prix

Hinzenbach (Rakousko) – První vítězství v kariéře v letní Grand Prix si na své konto připsal skokan na lyžích Roman Koudelka. Český reprezentant nenašel přemožitele na středním můstku v rakouském Hinzenbachu. Na druhé místo odsunul skoro o šest bodů domácího Gregora Schlierenzauera, třetí byl Němec Marinus Kraus.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/PAP autor: Andrzej Grygiel

"Jsem nadšený. Je to velké povzbuzení," řekl Koudelka. Rakouský trenér české reprezentace Richard Schallert, který tým po minulé sezoně znovu převzal, Koudelkovi opakoval, že je schopný vyhrát. "Že když udělám dobré skoky, tak to dokážu. Ale dokud se to opravdu nepovede, ta jistota není, ale teď už ji mám. Chyby tam ještě byly, ale i s tím to vyšlo a jsem moc spokojen," řekl Koudelka.

Pětadvacetiletý Koudelka se radoval z první výhry v letní Grand Prix a zároveň i z prvního triumfu mezi elitou. "Je to určitě moje největší vítězství," přitakal skokan z Lomnice nad Popelkou. V létě byl dosud nejlépe druhý před šesti lety v Pragellatu a na sněhu ve Světovém poháru byl také nejlépe druhý předloni ve Willingenu.

Koudelka v 1. kole doletěl na 91 metrů a byl o tři body druhý za Schlierenzauerem, ale ve 2. kole se mu povedl ideální pokus. Výkonem 92 metrů předvedl nejdelší skok dne, zvládl technicky i dopad a Rakušana v součtu porazil o 5,9 bodu.

V Hinzenbachu skákala skoro kompletní světová špička. Chyběl jen slovinský mistr světa Robert Kranjec. "Proto výhra těší o to víc. Soustředění nasvědčovala, že skáču stabilně a i pokažený skok má vysoký standard, ale nevěděl jsem, jak jsou na tom ostatní. Teď mám porovnání a je důležité, že jsem na tom dobře," řekl.

Dalším pozitivem je, že porazil mimo jiné favorizovaného Schlierenzauera. "Na jeho domácí půdě, domácím můstku, a to je skvělé," řekl Koudelka. Formu by rád potvrdil příští týden ve finále Grand Prix na velkém můstku v Klingenthalu a rovněž v zimě. "Nesmím polevit, musím pracovat dál jako doteď, abych skákal dobře i v zimě," řekl.

Závod letní Grand Prix ve skoku na lyžích v Hinzenbachu (Rakousko):

1. Koudelka (ČR) 248,9 b. (91+92 m), 2. Schlierenzauer (Rak.) 243,0 (91,5+90), 3. Kraus (Něm.) 239,4 (89,5+91), ...27. Kožíšek 212,3 (86+85), 33. Hlava (oba ČR) 104,7 (83).

Průběžné pořadí (po 8 z 9 závodů): 1. Damjan (Slovin.) 391 b., 2. Sjöen (Nor.) 382, 3. Takeuči (Jap.) 290, ...14. Koudelka 136, 45. Hájek 33, 54. Hlava, Kožíšek a Cikl všichni 22, 65. Janda (všichni ČR) 10.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články