Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Koudelka se psychicky zlomil. Schallerta teď ale vyhodit nemohu, zhodnotil Jozífek

Jinak než katastrofou se to ani zatím nazvat nedá. Český skok v letošní sezoně prožívá těžké časy, což nejvíce symbolizuje úpadek hlavní opory Romana Koudelky. Osmadvacetiletý závodník se místo útoku na nejvyšší příčky nebývale trápí. Začalo se proto mluvit i o konci kouče Richarda Schallerta. Šéf skokanů Rostislav Jozífek ho však kvůli olympiádě odvolávat nechce.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Ještě před prvním závodem Světového poháru v polovině listopadu zářil sebevědomím. Během letní Grand Prix Roman Koudelka podával skvělé výkony a dařilo se mu i v trénincích, kde porážel i elitu polského skoku. I proto doufal, že v ročníku by mohl mířit hodně vysoko.

V půlce ledna je však všechno jinak. Zatímco hned čtyři Poláci jsou v elitní dvacítce Světového poháru a Kamil Stoch jako druhý závodník historie na Turné čtyř můstků ovládl všechny podniky, Koudelka prochází obrovskou krizí. V seriálu postoupil jedinkrát do druhého kola, z něhož vydoloval pouhý bod.

Lépe se navíc nevede ani ostatním Čechům, kteří se na rozdíl od Koudelky trápili už v létě. Na bodech skončil v probíhajícím ročníku už jen Vojtěch Štursa, který jich má na kontě o dva více, a reprezentanti mají často problém dostat se vůbec do hlavních závodů.

"Je to naprosto katastrofální sezona. U Romana jsme nepředpokládali, že by mohl být horší než Top 6. Půlku sezony musíme odepsat a musíme doufat, že druhý bude lepší," prohlásil zklamaný sportovní ředitel skokanské úseku Českého svazu lyžařů Rostislav Jozífek.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf skokanů Jozífek: Sezona je katastrofální. Schallerta ale vyhazovat nebudeme

Šéf českého skoku vidí problém ve více rovinách. Hlavní je dle něj v hlavách závodníků. "Po analýze listopadové tiskové konference jsem pronesl větu, která se bohužel stala pravdivou. Roman se nám psychicky zlomil. Cihly, které si dal do pomyslného batůžku, byly větší a větší, až to neunesl," zhodnotil.

Problémy se sponzorem, kombinézami a helmami

Dalším často zmiňovaným tématem bylo vybavení českého týmu, které dostali závodníci jen týden před startem sezony a neměli čas si na něj zvyknout. Třeba Koudelka před startem ročníku kriticky pronesl: "Týden máme dvojitá skla, a když se setmí, tak nevidím. Je potřeba to řešit," vyprávěl Koudelka.

Že všechno nebylo ideální, o tom svědčí i fakt, že velikost českých přileb vzbuzovala velkou pozornost napříč Světovým pohárem. Jejich tvar v době, kdy se řeší sebemenší aerodynamické detaily, budil jak údiv, tak i pobavení.

Přilba však nebyla jedinou probíranou záležitostí. Skokani dlouho řešili kombinézy, u nichž si na základě smlouvy s partnerem BWT mohli vybírat jen z omezeného množství barev. To mezi nimi vyvolávalo pocit, že kvůli propustnosti a dalším faktorům mají horší materiál než soupeři.

Tento názor však Jozífek odmítá. "Kdyby šlo o propustnost, tak bychom mohli být diskvalifikováni. Co se týče látek, tak jsme ctili barvy partnera, a to bude asi ten problém. Snažili jsme se maximálně držet modrou, stříbrnou, bílou a růžovou, a ne všichni kluci těm látkám pocitově důvěřovali. Byť to v principu vyrábí jen dvě firmy ve světě," myslí si.

Barvy kombinezy každopádně nadělaly českému skoku z kraje sezony velké problémy. Mezinárodní lyžařská federace má v regulích, že výrobce lyží, kterým BWT je, nemůže mít reklamu na těle. Vše se vyřešilo vyjímkou pro tento ročník, jenže nejistota ohledně výsledků na Čechy dobrý vliv neměla.

"Na FIS nastal problém, že můžeme mít reklamu jenom na hlavě nebo na těle a v případě, když to tak nebude, mohou být závodníci diskvalifikováni. K těm se to doneslo a než se to legislativně vyřešilo, tak je to dostalo do kolen," popsal Jozífek, jenže dává vinu právě FIS, jelikož český svaz měl se společností vytvořenou smlouvu ještě dříve, než BWT začalo vyrábět lyže. 

Schallerta odvolávat teďka kvůli Romanovi nemůžeme

Psychickému bloku z barvy se vedení skoků snažilo pomoci před Turné čtyř můstků, kdy se rozhodlo uvolnit po dohodě s generálním partnerem barevnou škálu a závodníci si mohli nově vybírat barvy dle libosti. K výsledkům to ale nepomohlo. Jediným Čechem, který postoupil v Rakousku a Německu do všech závodů, byl Čestmír Kožíšek, jenž ovšem na body ani v jednom případě nedosáhl.

Kvůli tragické bilanci se proto začalo mluvit o konci rakouského kouče Richarda Schallerta, jenž je u národního týmu třetím rokem. Jozífek přiznává, že by šéftrenéra i odvolal a sám zkušený Rakušan na to byl připraven. Rozhodl se to ale neudělat.

Vojtěch Štursa
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

"Měli jsme velký pohovor s týmem a závodníky a trenér Schallert byl v principu sbalen. Jako sportovní ředitel jsem ale neměl jinou variantu než ho neodvolat, jelikož jsem neměl adekvátní řešení. Roman Koudelka a Vojtěch Štursa mu navíc velmi důvěřují. Nebudeme tedy tu změnu dělat před olympijskými hrami a riskovat, že definitivně dostaneme Romana mimo hru," prozradil.

Vedení skokanů proto vše směřuje k olympiádě, která by měla buď katastrofální sezonu alespoň částečně zachránit, nebo úplně odepsat. Největší naděje Koudelka se Štursou jsou v současnosti se Schallertem v cizině, kde pilují formu. Zbytek týmu potom trénuje s Jakubem Jiroutkem.

"Pokusíme se na olympiádě skočit solidní umístění ve dvou skupinách, Schallert a Jiroutek," dodal Jozífek.

Jednoduché to ale nebude. Český skok na tom v současnosti není dobře a jiskra naděje se v probíhající sezoně hledá velmi těžko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy