Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Koudelka relaxoval a věří ve vzestup. Skoky mě opět baví. Sezona ztracená není, věří

Jeho výkony v letošní sezoně jsou zatím obrovským zklamáním. Z aspiranta na přední pozice se stal závodník, který měl problémy se vůbec dostat do hlavních závodů. Roman Koudelka však nyní věří, že se vše otáčí k lepšímu. Český skokan si dal chvilkové volno a znovu se těší na podniky.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Rok Rakun

"Skoky mě zase baví. Neříkám, že tam je razantní zlepšení, abych byl hned na stupních vítězů nebo do desítky, ale aspoň mě to už začalo bavit, to je důležitý," řekl Koudelka. Věří, že by se ještě vše mohlo v dobré obrátit. "Jiná cesta není. Mám velkou motivaci. Sezona ještě není ztracená, dá se cokoli dohnat."

Osmadvacetiletý Koudelka vstupoval do sezony s nadšením, měl za sebou vydařenou přípravu. Jenže se nesrovnal s novou helmou a brýlemi, které dostali reprezentanti těsně před úvodním závodem. Omezení měli také ve výběru barev kombinéz kvůli sponzorům a rázem přišel o sebevědomí.

"Zapomněl jsem skákat během dvou dnů a hlava už to nepustila," konstatoval Koudelka. "Zlomilo se to den před Světovým pohárem. Výměnou materiálu se to rapidně změnilo. Materiál byl problém, na druhou stranu bych se s tím měl srovnat. Bohužel, když se člověk chce dostat rychle zpátky, jde naopak rychleji dolů."

Nové helmy byly příliš velké a z Čechů si hned v kvalifikaci prvního závodu sezony v polské Wisle dělali legraci. "Rozjely se na Facebooku posměšky a přišlo mi za ten den třeba sto esemesek. To bylo docela nepříjemné," prozradil Koudelka. "Skok je o psychice. Nastala chyba na úseku skoků, ale i u mě. Měl jsem být razantnější a říct, že to třeba nechci, ale určitě jsem se s tím měl popasovat lépe," řekl.

Trápil se o to víc, že měl před olympijskou sezonou velké ambice. Do přípravy s osobním trenérem Lubošem Plecháčem a rakouským koučem Richardem Schallertem vložil hodně energie. "Obětovali jsme tomu vše, já i velkou část finančních zásob, co jsem měl. Nepočítal jsem, že by to nemělo jít. Říkal jsem si, že když všechno odvedu na sto procent, že to jít musí. Ale opak byl pravdou," uvedl.

Z šesti závodů získal jen jeden bod za třicáté místo v Oberstdorfu. A když v Garmisch-Partenkirchenu nepostoupil z kvalifikace, rozhodl se z Turné čtyř můstků odjet. "Poprvé v životě jsem využil zkušenosti. Potřeboval jsem si vyčistit hlavu, abych začal s čistým štítem, a ne pořád zkoušet trénovat, skákat, trénovat, což nikam nevedlo. Tohle byl strašně důležitý krok a jsem rád, že jsem ho učinil," řekl.

Nová helma i variabilita barev kombinézy

Jeho okolí si ale myslelo, že sezonu zabalil a hodil flintu do žita. "Nebylo to nic příjemného, moc lidí mě nepodpořilo. Kdo mě ale zná, tak ví, že jsem bojovník a nikdy se nevzdávám. Beru to teď jako restart sezony," vyhlásil Koudelka.

Týden si udělal úplně volno. S kamarádem dokonce vyrazil na ryby. "V lednu! To mě překvapilo a přesto se mi povedlo chytit můj nejlepší úlovek. Ten kapr měl deset kilo a 82 centimetrů. To bylo příjemný odreagování," podotkl s úsměvem. Postupně začal s tréninkem a vyrazil skákat do Seefeldu, ale příval sněhu mu dovolil jen pár skoků.

Na olympiádě by měli Češi mít novou helmu, kterou mají dostat do konce týdne, a mají také povoleno více variant barev kombinéz. "Což pro mě bylo ulevující. To byl první krok, který mě posunul dál a začal motivovat," řekl Koudelka.

Jestli se mu podaří odrazit a skákat lépe, to ukáže koncem týdne Světový pohár v Zakopaném a o týden později ve Willingenu. Pak už bude olympiáda.

Na hry pojede dál pod vedením Schallerta, který už počítal se svým odvoláním, ale kvůli Koudelkovi a Vojtěchu Štursovi ho úsek ještě ve funkci ponechal. "Říkal, že to pro něj bylo těžký, ale že se jede dál a je plný motivace. Doufám, že já nebo Vojta Štursa ukážeme, že to byla dobrá cesta a výsledky přijdou," věřil Koudelka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články