Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Koudelka odjel na Turné: Pomýšlím vysoko, ale vyhrát může deset jmen

Oberstdorf - Roman Koudelka odjel do Oberstdorfu na Turné čtyř můstků skokanů na lyžích, kde může dosáhnout na největší úspěch kariéry. Přes Vánoce si odpočinul, nemyslel na závody, vidí ale dalších deset skokanů, kteří by mohli Turné vyhrát. Podobně jako on, vítěz tří letošních závodů a těsně druhý muž průběžného pořadí světového poháru.

Posledním Čechem, který prestižní Turné s dvěma závody v Německu a dvěma v Rakousku ovládl, byl v roce 2006 Jakub Janda, tehdy společně s Jannem Ahonenem z Finska. Janda je rovněž v nominaci, stejně jako Jan Matura a Antonín Hájek.

Už při druhé německé zastávce v Ga-Pa se ale čtveřice může podle výkonnosti změnit. V záloze jsou Lukáš Hlava, Martin Cikl a Čestmír Kožíšek. Koudelka se může stát třetím Čechem v čele Turné, v roce 1971 ho vyhrál Jiří Raška.

Přes Vánoce relaxoval

"Jsem v dobrém rozpoložení," řekl Koudelka cestou do Německa. Vánoce si užil s přítelkyní, díval se na pohádky a při štědrovečerní večeři se přejedl. "Jídlo jsem neřešil, nacpal jsem se tak, že jsem odfukoval na gauči, ale ráno jsem se vážil a nepřibral jsem nic," usmál se. Absolvoval také dva udržovací tréninky. "Nic náročného, hlavně odpočinek, nějaká posilovna, ale nic těžkého, nohy nebolely. A dneska jsem byl na regeneraci," připomněl.

Cíle prozrazovat nechtěl, ale je jasné, že nemyslí pouze na elitní desítku. "Pomýšlím vysoko, ale netroufám si říct až kam," poznamenal. Přestože se chce od tlaku okolí oprostit, lehce ho cítit může. Kamarádi i novináři mu volají, všichni se ho ptají, jestli Turné vyhraje. "Já si to ale nebudu připouštět, i když je jasné, že tlak bude. Ale je deset kvalitních skokanů, kteří můžou vyhrát," upozornil.

Měl na mysli třeba Švýcara Simona Ammanna, minule třetího muže Turné, který letos skáče ve skvělé formě, Nora Anderse Fannemela, jenž má ve světovém poháru o dva body víc, Rakušany Michaela Hayböcka a Stefana Krafta, Němce Severina Freunda i Poláka Kamila Stocha, dvojnásobného olympijského vítěze ze Soči, který si uzdravil poraněný kotník. Další Rakušan Gregor Schlierenzauer navíc bude po letech 2012 a 2013 útočit na třetí celkové vítězství, čímž by se dostal na dělené třetí místo historické tabulky.

Šest kombinéz

"Ale nechává mě to chladným," zopakoval Koudelka. První tréninky ho čekají v sobotu dopoledne, kdy bude zkoušet nové kombinézy a možná i lyže, které testoval při minulých závodech. "Mám s sebou šest kombinéz, což je možná až moc," pousmál se. Po tréninku si udělá jasno a tři pošle domů. "Abych v tom neměl guláš," žertoval. Materiálu má díky kvalitní výkonnosti dost. "Třeba lyže mám letos na Turné čtvery, to jsem loni neměl ani na celou sezonu," pochvaloval si.

Koudelka během svátečního volna regeneroval i u své oblíbené počítačové hry NHL. "Hrál jsem jen jednou, vyhrál jsem Stanley Cup, takže mě to už nebavilo," uvedl se smíchem. Takové pocity na Turné by mu ale nevadily. "No, u skoků bych tyhle pocity chtěl zažívat furt, to by bylo krásný. A nejlépe udržet to do konce sezony. Ale chci být hlavně zdravý, užívat si to a ne se stresovat z výsledků," zopakoval.

Program Turné:

Oberstdorf: sobota 27. prosince - 16:30 (kvalifikace), neděle 28. prosince - 16:30.

Garmisch-Partenkirchen: středa 31. prosince - 13:45 (kvalifikace), 1. ledna - 14:00.

Innsbruck: sobota 3. ledna - 14:00 (kvalifikace), neděle 4. ledna - 14:00.

Bischofshofen: pondělí 5. ledna - 16:30 (kvalifikace), 6. ledna - 16:30.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články