Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Koudelka: Když je forma, je úplně jedno, kde se skáče a jestli fouká

Lillehammer (Norsko) – Kvůli nepříznivému větru musel slézt z lavice a opět si stoupnout. Čekání však Romanu Koudelkovi nejenomže neuškodilo, ale pomohlo mu. Po chvilce se spustil z můstku a doskočil si jak pro druhé vítězství v kariéře, tak i opětovný zisk žlutého dresu. "Když je forma, je úplně jedno, kde se skáče a jestli fouká," řekl český skokan, jenž zároveň prozradil, že mu hodně pomohlo oproštění od snahy vyhrát každý závod.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/AP autor: Poppe

Po vítězství v úvodním závodu sezony v Klingenthalu jeho výsledky trochu povadly. Koudelka se pomalu začal trápit, proto změnil přístup. "Přestal jsem se upínat na žlutý dres. Furt jsem chtěl zabírat silou a utíkala mi technika. Na tom jsem zapracoval. Uvědomil jsem si, že ostatní skáčou daleko, tak to ze mě spadlo a přestal jsem to řešit. Po sobotě jsem nepočítal, že by se mi dařilo a bylo to lepší, uvolnil jsem se, nesoustředil na body. Do budoucna to je pro mě velká zkušenost," řekl.

Víkend v Norsku byl větrný a tak trochu loterií. Koudelka to ale neřešil a snažil se soustředit na sebe. "Taktizovat se nedá, hodil jsem to za hlavu, vítr nemá cenu řešit. A takový skok, jaký se mi povedl, jsem tady ještě nikdy neudělal," uznal.

Tak trochu počítal s tím, že se druhé kolo už skákat nebude. "Bylo to asi v pořádku. Hodně se to točilo, udělalo by to ve výsledcích guláš," tušil. "Ale asi také neměli moc vysílacího času, jak se to protahovalo," napadlo ho. "Pro nás to bylo lepší, chvílemi to bylo i nebezpečné," řekl.

Ví, že má životní formu, že je schopen skákat do desítky stabilně. Psychika je nyní jeho velkou výhodou, nerozhodilo ho ani čekání na pokus kvůli silnému větru. "Byl jsem na to připravený, hodně skokanů čekalo, počítal jsem, že se mi to může stát. Nevnímal jsem to a soustředil jsem se na skok," uvedl.

"A když je člověk psychicky nahoře, je mu všechno jedno. Takhle teď přemýšlím," usmíval se. "Líp v hlavě jsem to za celou kariéru nastavené neměl," prohlásil muž, který je stále v kontaktu s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou.

Závod si prý užil náramně, byť se o vítězství dozvěděl až několik minut po skončení prvního kola. Že se mu skok povedl, o tom hovořilo i 153,9 bodů, víc nikdy na velkém můstku nezískal. "Otočil se vítr do proti, sundali nám nájezd, to byla výhoda. Rozhodně na to nenadávám," uznal.

Do víkendu byl v Lillehammeru nejlépe dvanáctý, na malém můstku čtvrtý. "Malý mi tady vyhovuje, ale na velkém jsem tady nikdy neměl dobrý pocit, i proto jsem měl obrovskou motivaci skočit do desítky. Jak říkám, když to jde, tak to jde vždycky," zopakoval s úsměvem.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/AP autor: Cornelius Poppe

Úspěch Koudelkovi pomůže udržet se v elitní desítce, která nemusí skákat kvalifikaci, i po dalším závodu příští týden v Rusku, který vynechává. Je možné, že ho Švýcar Simon Ammann nebo Nor Anders Fannemel v čele SP vystřídají. "Nemůžu všechno vyhrávat," mávl rukou Koudelka.

Pauzu si dá proto, aby nabral síly na turné, před nímž ho čeká ještě Engelberg. "Raději pojedu tam než do Ruska," usmál se. Ve Švýcarsku se mu líbí, získal tam své první body v kariéře. "Není moc času na odpočinek, cestou sem jsme se domluvili, že Rusko vynechám," vysvětlil český skokan.

Pojede domů a soustředí se na trénink na suchu. "Chci dostat zase sílu do nohou, trochu nabrat fyzičku, zapracovat na technice. Turné bude náročné, takže se hodí odpočinek. Navíc nebudu myslet na skoky, otočím hlavu jiným směrem, naberu energii," dodal po čtvrtém umístění na pódiu v kariéře a druhém vítězství v sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka po životním vstupu do sezony vede SP
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články