Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koudelka byl v Innsbrucku pátý, Kofler připravil kolegu o milion

Innsbruck (Rakousko) – Páté místo obsadil Roman Koudelka ve třetím závodu Turné čtyř můstků v Innsbrucku a postaral se o nejlepší český výsledek v tomto ročníku miniseriálu. Další český skokan Lukáš Hlava byl desátý a Jakub Janda čtrnáctý. Vítězem se stal vedoucí muž Světového poháru Rakušan Andreas Kofler před dalším domácím reprezentantem Gregorem Schlierenzauerem, jenž ovládl úvodní dva díly Turné. Kofler připravil před více než 22 tisíci rakouských fanoušků svého kolegu z týmu o možnost vyhrát milion švýcarských franků, které pořadatelé slíbili tomu skokanovi, jenž vyhraje všechny čtyři závody. Deset let starý výkon německého skokana Svena Hannawalda však zůstal nepřekonán.

"Jackpot mě nikdy nezajímal. Chci poprvé v životě vyhrát Turné. O to jde," uvedl Schlierenzauer, který půjde do pátečního finále v Bischofshofenu s náskokem 17 bodů před Koflerem. Vítěz Turné z roku 2010 si připsal jubilejní desátý triumf v SP, první před domácím publikem. "Je to úžasné. Ještě nikdy jsem tu nebyl ani na stupních vítězů, a teď stojím úplně nahoře. To je krásný pocit," uvedl Kofler, jenž je stejně jako Schlierenzauer členem innsbruckého klubu.

Hannawald si mohl oddechnout, i nadále zůstane jediným mužem historie, jenž vyhrál všechny čtyři díly Turné čtyř můstků. "Tak mám zase rok klid. Díky bohu jsem stále jediný. Byl to náročný a dramatický závod plný napětí," řekl Hannawald. Schlierenzauer útočil v druhém kole z druhého místa, ale výkon svého krajana Koflera nepřekonal. Po jeho skoku zvedl sedmatřicetiletý Hannawald ruce v gestu úlevy nad hlavu. "Není to žádná škodolibá radost. Nechtěl bych, aby to někdo bral špatně. Potěšilo mě to pouze kvůli mně samému," dodal německý skokan.

Je nám líto, video expirovalo.
Turné čtyř můstků 2011/12 Innsbruck

Koudelka se po prvním kole dělil s Hlavou o osmé místo, přestože si v druhém pokusu o metr pohoršil, posunul se o tři místa vzhůru. V celkovém hodnocení Turné už je na páté pozici. Hlava v závodu klesl na desáté místo za skok dlouhý 118 metrů. Janda zůstal čtrnáctý a z Čechů neuspěl pouze Jan Matura, který obsadil 37. pozici. "Vidím to dobře. Tým pracuje, kondičně jsou na tom kluci velice dobře a navíc jsem rád, že se tento výsledek podařil na tomhle můstku, kde se posledních pár let vůbec nevedlo. To je výborné, jedem dobře," prohlásil trenér českého týmu David Jiroutek.

I u Koudelky vládla spokojenost. "I když oba skoky byly dnes trochu zpožděné, tak páté místo je výborné," pochvaloval si Koudelka. Na stupně vítězů to má už jen kousek, dnes mu chybělo 7,2 bodu. "Ale nestresuji se tím. Jsem do desítky, to jsem si přál pro každý závod, chybějí mi jen stoprocentní skoky. Ty závodní pokusy jsou ještě pořád trochu křečovité, chce to ještě víc uvolnění a záleží také na podmínkách," řekl.

Závěr závodu hodně ovlivnil silný vítr. Soutěž byla několikrát přerušena a nejvíc to odnesl Daiki Ito, kterého organizátoři pustili do silného větru v zádech a Japonec se po kvalitním prvním kole propadl až na 27. místo po nepovedeném pokusu 91,5 metru. Roli adepta na vítězství nezvládl vedoucí muž po prvním kole Kamil Stoch z Polska, který byl nakonec devátý. "Dneska to bylo hodně o náhodě. Vítr se točil, stopa byla rozjetá, navíc můj první skok byl jeden z mála s větrem v zádech, přitom se mi docela povedl," glosoval Koudelka.

Poslední závod Turné se koná v pátek v Bischofshofenu a o vítězi se nejspíš rozhodne mezi Schlierenzauerem a Koflerem, Koudelka má na stupně vítězů ztrátu 12,1 bodu a na čtvrtého Nora Anderse Bardala jen 1,3 bodu. "Na to já se ale nedívám vůbec. Turné jsou čtyři závody, na každý se soustředím zvlášť a v pátek se uvidí, co z toho bude. Rozhodně se z toho nebudu stresovat," prohlásil nejlepší český skokan. Ví ale, že šanci má. "Je ale lepší zůstat nohama na zemi, ale kdyby to samozřejmě klaplo na bednu, tak bych se nezlobil," dodal s úsměvem.

Morgenstern chce pro nejlepší skokany vyšší prémie

Trojnásobný olympijský vítěz Thomas Morgenstern si stěžuje, že nejlepší skokani na lyžích jsou ve Světovém poháru špatně finančně ohodnoceni. Podle Rakušana by si zasloužili vyšší prémie. "Myslím si, že finanční odměny se musejí zvednout. Ve srovnání s jinými sporty je tam prostor pro zlepšení. Řada skokanů investovala hodně peněz do toho, aby se do Světového poháru dostala," uvedl Morgenstern. Běžci na lyžích dostávají za vyhraný závod SP 15 tisíc švýcarských franků, sdruženáři osm. Rozličné, ale výrazně vyšší prémie mají sjezdaři.

V této sezoně inkasuje vítěz závodu Světového poháru 10 tisíc švýcarských franků, což je o pět tisíc franků méně, než se udělovalo do roku 2009. V té době brali odměny jen skokani v první desítce, nyní dostává prémie bodující třicítka. "Ale vítěz má prémie menší. Přitom musí odvést většinu práce, na tiskových konferencích a při rozhovorech. Myslím, že ti nejlepší by měli dostávat stejné prémie jako dřív," je přesvědčen Morgenstern.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články