Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Korejská krasobruslařka Kim Ju-na triumfovala ve světovém rekordu

Vancouver - Olympijskou vítězkou v krasobruslení se stala favorizovaná Korejka Kim Ju-na. Mistryně světa předvedla fantastický výkon a vylepšila vlastní světový rekord o plných 18 bodů. Druhou Japonku Mao Asadaovou porazila o 23 bodů. Bronz získala domácí Joannie Rochetteová, které dva dny před soutěží zemřela matka. Bližší informace nabízí webový speciál ČT zoh.cz.

Devatenáctiletá Kim Ju-na již v krátkém programu zajela nový rekord a v nastoleném trendu pokračovala ve volné jízdě na Gershwinovu skladbu "Concerto in F". Bezchybným vystoupením vylepšila své předchozí maximum z listopadové Americké brusle dokonce o 16 bodů a v součtu obou jízd posunula hranici světového rekord na neuvěřitelných 228,56 bodu. Sama byla z hodnocení překvapená. "Ach můj bože," vykřikla, když uviděla skóre na obrazovce. "Nemohla jsem tomu uvěřit. Čekala jsem na tohle vítězství a konečně přišlo. Je to poprvé, co po závodě brečím. Jsem opravdu šťastná," radovala se Korejka.

O zlato ji nepřipravila ani Asadaová, která do své jízdy jako první žena v historii zařadila hned dva trojité axely, které skočila bezchybně. Po menších chybách uprostřed vystoupení jí připadla stříbrná medaile. "Mám radost z toho, že se mi povedl trojitý axel, ale zbytek mého vystoupení mě zklamal," hodnotila Asadaová.

Medailové vyvrcholení měl tragický příběh Kanaďanky Rochetteové. Přestože jí těsně před startem soutěže přímo ve Vancouveru zemřela matka na infarkt, rozhodla se startovat a vylepšila si osobní maximum na 202,64, což ji znamenalo bronz. "Jsem velmi pyšná. Mám velkou radost z toho, že jsem dosáhla na stupně vítězů. Snažily jsme se o to s matkou celý můj život a nakonec jsme to dokázaly," uvedla Rochetteová v prohlášení.

Rusko nebude mít po 46 letech zlatou medaili

Volná jízda se vůbec nepovedla mistryni Evropy Carolině Kostnerové. Italka hned při pěti skocích upadla a dostala šestou nejhorší známku. V celkovém hodnocení se propadla ze sedmého místa až na šestnácté a podtrhla nevydařené vystoupení evropských krasobruslařek. Nejlepší Evropankou tak byla šestá Finka Laura Lepistöová, jež si vylepšila osobní rekord na 187,97 bodu. Do nejlepší desítky se vešly ještě Rusky Alena Leonovová a Ksenia Makarovová, ale nezdar ruských krasobruslařů nenapravily. Krasobruslařská velmoc skončila na hrách poprvé od roku 1964 bez zlaté olympijské medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články