Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Korejka Kim Ju-na je mistryní světa ve světovém rekordu

Los Angeles - Korejská krasobruslařka Kim Ju-na se v novém světovém rekordu 207,71 bodu stala mistryní světa. Na šampionátu v Los Angeles rozdílem více než šestnácti bodů deklasovala ostatní soupeřky v čele s Kanaďankou Joannií Rochetteovou. Bronzovou medaili získala Japonka Miki Andová. Osmnáctiletá Korejka v nejlepším výkonu historie vyhrála už krátký program a do volné jízdy vstupovala s velkým náskokem. V sobotním vystoupení udělala jedinou výraznější chybu, když skočila jen jednoduchý salchow. Kvůli tomu těsně nepřekonala své osobní maximum ve volné jízdě, ale v celkovém součtu se jako první žena v historii dostala přes hranici 200 bodů.

Po dvou bronzech tak získala první světové zlato. Daleko za ní se tak odehrával boj o další medaile. Stříbrnou pozici po krátkém programu udržela Rochetteová, která bezchybně zajela svou lyrickou volnou jízdu a odrazila nápor japonských konkurentek.

Z těch byla překvapivě lepší mistryně světa z roku 2007 Andová, která o 2,29 bodu odsunula pod stupně vítězů obhájkyni titulu Mao Asadaovou. Ta se do volné jízdy pokusila zařadit dva trojité axely. První skočila v kombinaci s dvojitým toeloopem, ale druhý nedotočila a upadla při něm. Ani strhující výkon s výbornými krokovými pasážemi jí tak nestačil na medaili.

Loni stříbrná Kostnerová zklamala

Obrovským zklamáním skončil světový šampionát pro loňskou stříbrnou medailistku Carolinu Kostnerovou. Italská krasobruslařka byla po krátkém programu pátá, ale místo útoku na medaili předvedla podobný kolaps jako loni její tréninkový partner Tomáš Verner a klesla až na dvanáctou příčku. Ve volné jízdě totiž neskočila čistě ani jeden trojitý skok, naopak zařadila kaskádu jednoduchých.

Pozici nejlepší Evropanky tak potvrdila zlatá medailistka z kontinentálního šampionátu v Helsinkách Laura Lepistöová. Finská krasobruslařka skončila šestá, ale od medaile ji dělilo více než dvacet bodů. Ženské soutěže se zúčastnila i česká reprezentantka Nella Simaová, která však po třicátém místě v krátkém programu do volných jízd nepostoupila

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články