Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kordisté slaví historické vítězství. Tohle předčilo všechno, řekl Beran

Vancouver – Český šerm slaví jeden z největších úspěchů poslední doby. Kordisté dokázali na Světovém poháru ve Vancouveru vyhrát soutěž družstev. V cestě za triumfem se vždy dostali z těžké pozice a vyřadili mimo jiné bronzové i zlaté družstvo z olympijských her. Jiří Beran řadí momentálně tento úspěch úplně nejvýše. Týmové soutěže si nadmíru užívá a je rád, že po čtvrtých místech přišlo konečně vítězství ve finále.

Kordista Jiří Beran
zdroj: AP autor: Tibor Illyes

"Předčilo to všechny výsledky. Je to jeden z největších úspěchů, kterého jsme dosáhli. Jsem rád, že jsem byl součástí suprového týmu," uvedl Beran, který triumf družstev přidal k individuálnímu prvenství z roku 2007.

V českém družstvu byli kromě Berana také Richard Pokorný, Martin Rubeš a Pavel Pitra. Zkušený kordista si pochvaluje skvělou partu. "Týmová soutěž mě hrozně baví, poslední dobou i víc než individuální soutěž." Mezi jednotlivci skončil Beran třináctý.

"Trénujeme dost a výsledky šly v poslední době nahoru," upozornil Beran. V listopadu loňského roku vybojovali Češi v Buenos Aires čtvrté místo. A to velmi těsně, Maďarům podlehli až v prodloužení o jediný zásah. "Když už jsme se dostali mezi poslední čtyři, říkali jsme si, že hlavně nechceme jít do boje o třetí místo," řekl Beran.

zdroj: Reuters

"Není to úplně náhoda a zasloužili jsme si to. Vybrali jsme si i trochu štěstí a bylo to hrozně fajn," prohlásil Beran. A to i kvůli tomu, že český šerm je vidět. "Pro šermířský svět to bylo překvapení, což je super. Protože teď z nás budou mít větší respekt," dodal pětatřicetiletý ostřílený šermíř.

"Jsme vyrovnaný tým. Trenér točil sestavu. Všichni se dostali na plac a splnili svou roli. Nikdo neudělal žádný výpadek. Kdyby se to stalo, nedal by se ten turnaj vyhrát. Tam musejí být všichni úplně stoprocentní," zdůraznil Beran.

Jiří Beran:

"Všichni makali. Byla tam souhra, všichni odvedli maximální práci, koncentraci. Dali jsme ze sebe všechno."

Češi v Kanadě nejprve z pozice dvanáctého nasazeného týmu porazili Argentince a Korejce. Ve čtvrtfinále pak zdolali bronzové olympijské medailisty Maďary 27:26, v semifinále šampiony z Ria a turnajové jedničky Francouze rovněž těsně 45:44 a ve finále čtvrtý tým z olympiády Ukrajinu 40:35.

Obraty v pravou chvíli

Všechna utkání byla vyrovnaná a Češi dotahovali. "Ze začátku jsme prohrávali a ke konci zápasu jsme vyrovnali a pak se nám to podařilo zavřít v úspěšném výsledku," přiblížil Beran.

Je nám líto, video expirovalo.
Kordisté přivezli z SP ve Vancouveru zlato

"Všechny zápasy byly důležité. Už ten s Argentinou, ten nás nakopl. Prohrávali jsme o dva zásahy dva zápasy před koncem. A s Koreou, kdy šel Pavel Pitra do posledního souboje s olympijským vítězem (Sang-young Parkem). Prohrávali jsme o tři, ale podařilo se mu to vyhrát," uvedl Beran. Po defenzivních Maďarech přišli olympijští vítězové z Francie. "Nemyslím si, že by nás podcenili, ale ubírali jsme jim náskok a nakonec se to Richardovi (Pokornému) podařilo," dodal.

Také Ukrajina nebyla ve finále rozhodně snadným soupeřem. "Poslední zápas jsme si užívali. Chtěli jsme je trochu zdeptat. Byli favoriti, hráli jsme na to, že je musíme rozhodit tím, že oni musí," podotkl Beran. Vyšlo to, Češi udrželi těsné vedení a mohli slavit.

V této sezoně čekají kordisty ještě tři týmová vystoupení: nejdříve na Světovém poháru v Paříži, poté mistrovství Evropy v Tbilisi a nakonec v létě světový šampionát v Lipsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články