Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Komňacký: Pro záchranu Baníku uděláme maximum

Ostrava – Ještě v létě 2010 bylo na Baníku veselo. Ostravský celek byl nejlépe střílejícím celkem ligy a obsadil konečné třetí místo. Od té doby to s ním však jde od desíti k pěti a z adepta na přední příčky se stal tradiční účastník boje o udržení. Podobně tomu je i letos. Staronový trenér František Komňacký ale věří, že jeho svěřenci i tento rok kritickou situaci nakonec zvládnou. "Baník do první ligy neodmyslitelně patří," řekl.

František Komňacký
zdroj: ISIFA

Situace ostravského celku v posledních čtyřech letech má k ideálu hodně daleko. Baník byl kvůli finančním problémům jen desítky minut od úplného zániku a v tabulce již třikrát v řadě unikl sestupu tím nejtěsnějším možným způsobem, když obsadil konečnou čtrnáctou příčku. Ekonomická stránka se za poslední rok zlepšila a díky pomoci města a nových vlastníků se ze 170milionového dluhu stal "jen" 40milionový, ale po herní stránce jeden z tradičních celků ligy nadále tápe.

Patnáctému týmu tabulky přišel v zimě na pomoc oblíbený trenér František Komňacký, který ho dovedl v roce 2004 k titulu, ale ani pod jeho vedením zatím Ostrava výsledkově nezáří. Ze tří jarních duelů vydoloval Baník pouze jeden bod, a to po domácí remíze s Příbramí 1:1, s níž Ostravané svádí přímý souboj o záchranu. "Ztráta bodu s Příbramí je pro nás velká komplikace v boji o záchranu. S těmi body jsme tak nějak kalkulovali. Není to však konec. Máme před sebou stále ještě jedenáct utkání," řekl Komňacký.

Baník přitom ze začátku svého soupeře tlačil a vypadalo to, že si jde pro vítězství, ale po inkasované brance se úplně vytratil. "Tento fakt jsem hráčům vytýkal. My jsme i po tom inkasovaném gólu měli pokračovat v naší hře. Hráči však zpanikařili a neplnili taktické pokyny," prohlásil kouč, který tři roky dělal asistenta u národního týmu.

Ostravský celek má sice vůbec nejmladší kádr v celé lize, ale kritika od Komňackého se snesla na hlavu zkušených hráčů. "Potřebujeme, aby se nebáli v rozhodujících momentech utkání vzít na sebe zodpovědnost," postěžoval si.

"Doufáme, že se Vašek dostane co nejdříve do bývalé formy"

Jedním z hráčů, na kterých by měla hra Ostravy stát, je útočník Dávid Škutka. Ten do Baníku zamířil z pražské Slavie, kde však nepotvrdil pověst velkého kanonýra. Komňacký mu však věří. "O Dávida jsme usilovali již delší dobu. Jsem přesvědčený, že je to typ hráče, který by svou agilností, silou a agresivitou měl být tím, kdo bude dávat góly," nechal se slyšet ostravský kouč. "Ale jsou tam i jiní..."

Velké očekávání ostravských fanoušků se upínají zejména k Václavu Svěrkošovi, jenž však stále není po zranění úplně fit a je schopný odehrát maximálně třicet minut. Přesto na jaře vstřelil obě branky Baníku. "Vašek má našlápnuto k tomu, aby se vrátil do bývalé formy. Na tréninku pracuje dobře. Sám ale cítí, že může odehrát ani ne poločas. Pracujeme na tom, aby se to co nejdříve změnilo," řekl o situaci Svěrkoše Komňacký.

Zkušeného kouče trápí i stav dalších dvou hráčů, s nimiž počítal do základu. Dvě zimní posily, obránce Alans Sinělnikovs a záložník Joel Lindpere, totiž kvůli zranění do ligových utkání nezasáhly. "Jsou to dva posty, které jsme z vlastních zdrojů nedokázali úplně zacelit," prohlásil.

Odstartuje to Brno?

I přes veškeré potíže Komňacký věří, že se Baník opět dokáže zachránit. "Všichni tomu věříme. Uděláme pro to maximum, co bude možné, aby tomu tak bylo. Baník totiž do první ligy neodmyslitelně patří," řekl kouč, který se do slezského klubu vrátil z Jihlavy.

Cestu k ní by mohl odstartovat duel v Brně, které rovněž bojuje o udržení. "Čekáme náročný zápas o šest bodů. Do Brna ale určitě se zdržovací taktikou nepojedeme. Musíme hrát aktivně a odvážně a musíme z Brna dovézt nějaké body. Každý jiný výsledek by nás nechával na sestupovém místě," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články