Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Koláček s Braseurem slaví velký úspěch, na Transat AG2R skončili osmí

Gustavia (Svatý Bartoloměj) - Ač do závodu šli s minimálním tréninkem a oproti soupeřům s mnohem horším vybavením, český jachtař Milan Koláček spolu s Francouzem Pierrem Brasseurem dosáhli na transatlantickém závodě Transat AG2R velkého úspěchu. Na karibský ostrov Svatého Bartoloměje dorazili jako osmí.

Je nám líto, video expirovalo.
Jachtaři Koláček s Brasseurem vyjeli na Transat AG2R skvělé osmé místo

"Jsme obrovsky spokojení. Po celou dobu závodu jsme drželi tempo s nejlepšími," uvedl Koláček. "Dokázali jsme z projektu, jehož rozpočet byl v porovnání se soupeři třetinový či čtvrtinový, vymáčknout maximum. S minimem peněz a s minimem času na přípravu. Pohlédneme-li na náš výsledek touto optikou, jde v podstatě o zázrak," dodal.

Česko-francouzská posádka urazila dohromady 4839 námořních mil (téměř 9000 kilometrů). Vyplula 3. dubna, oproti původnímu plánu měla dvoudenní zpoždění, což zavinila změna počasí. Bezvětří totiž prodloužilo trasu závodu o zhruba dva tisíce kilometrů. "Protože byl závod delší, než se předpokládalo, měli jsme na konci již jen minimální zásoby jídla a vody. Byli jsme vyčerpaní a před sebou cílovou rovinku. V té se nám již bohužel nepovedlo nikoho předjet," řekl Koláček.

Na start regaty se postavilo 15 jachet, nejrychlejší byla Gedimat s dvojicí Francouzů Thierry Chabagny, Erwan Tabarly. Vítězný čas měla 22 dnů, jedna hodina a šest minut. Koláček s Brasseurem strávili na moři o pět hodin a 45 minut více. "Lodě za námi již ztrácely nejméně desítky a některé i stovky mil," uvedl Koláček.

Pro českého mořeplavce vyplývá ze závodu jedno poučení. Před příští plavbou musí přibrat. "Nejsem zrovna tlouštík a před startem jsem měl 70 kg. Nevím, kolik mám teď, ale na váhu radši ani nepolezu. Shodil jsem hodně. Závod je nesmírně intenzivní a kila navíc jsou třeba. Prostě musím přibrat. Před příštím závodem přes Atlantik musím mít alespoň osmdesát, jinak nemám zásoby, ze kterých bych mohl čerpat," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články