Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kohout: Během olympiády otevřeme v Kanadě konzulární pracoviště

Praha – České ministerstvo zahraničí otevře během zimních olympijských her ve Vancouveru dočasné konzulární pracoviště. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr zahraničních věcí Jan Kohout. Ten se spolu s prezidentem Václavem Klausem rozhodl olympiádu bojkotovat. Důvodem je existence kanadské vízové povinnosti pro české občany, která trvá už více než půl roku. Podpořit české sportovce naopak pojedou premiér Jan Fischer, ministr obrany Martin Barták a ministryně školství Miroslava Kopicová.

"Pro ministra zahraničních věcí na těchto olympijských hrách nebylo místo, protože jsme z kanadské strany dostali ujištění, že během olympiády nebude na projednávání otázek víz čas," řekl Kohout s tím, že jako soukromá osoba by na hry určitě necestoval. "Je pro mě neakceptovatelné jít si požádat o vízum do Kanady," řekl.

Kohout však zároveň dodal, že ministerstvo zahraničních věcí jako takové olympiádu podporuje. "Ve Vancouveru otevíráme dočasné konzulární pracoviště, které má sloužit k ochraně zájmu a k případnému řešení konzulárních programů našich občanů. To znamená fandů, turistů, ale samozřejmě i sportovců a dalších funkcionářů," řekl vicepremiér.

Vízová povinnost pro občany České republiky trvá už více než půl roku. Za tu dobu požádalo o víza podle údajů kanadské ambasády přes čtyři tisíce občanů ČR. Zamítnutí žádosti vyslechlo zhruba jedno procento z nich.

Kohout v Otázkách Václava Moravce přiznal, že s Kanadou probíhají stále jednání. "Od roku 1994 ale slyšíme ten samý, téměř pohádkový příběh, že dojde k předložení návrhu změn v úpravě azylového kanadského systému, který byl samotnými kanadskými představiteli identifikován jako hlavní problém a důvod zavedení víz pro občany ČR," vysvětlil Kohout.

Podle ministra zahraničních věcí budou mít vládní představitelé možnost otázku zrušení víz nadnést při krátkých diplomatických setkáních na olympiádě. Jedním z nich je i ministr obrany Martin Barták. "Olympiáda je mezinárodní sportovní událost, a ne místo pro nějaké politické klání, i když rozumím tomu, že nikoho nepotěšilo zavedení kanadských víz. Ani mě," řekl Barták.

Do zahájení zimních olympijských her ve Vancouveru zbývá 26 dní. Sportovní fanoušci, kteří se do Kanady vypraví, si můžou od konce prosince zažádat o víza v Praze. Předtím museli cestovat až do Vídně. Bohužel jich nebude mnoho. Česká televize totiž zjistila, že Český olympijský výbor uvolnil pouhých 500 vstupenek.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články