Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Klasické sprinty v Kuusamu vyhráli Dahl a Björgenová

Kuusamo - Klasický sprint Světového poháru na 1,4 kilometru ve finském Kuusamu vyhrál norský lyžař John Kristian Dahl. Mezi ženami na trati dlouhé 1,2 kilometru triumfovala jeho krajanka Marit Björgenová, která tak vyhrála i druhý závod v této sezoně. Žádný z českých reprezentantů do vyřazovacích bojů nepostoupil. Dahl prošel do čtvrtfinále až z 27. místa, ale finále naprosto ovládl. Do cílové rovinky vjížděl s náskokem před dvojicí nejbližších soupeřů, nakonec druhým Kazachem Alexejem Poltaraninem a třetím Finem Samim Jauhojärvim.

Mezi ženami potvrdila suverenitu na začátku sezony Björgenová. Vyhrála kvalifikaci a bez nejmenších problémů si v pavouku došla pro druhý letošní triumf. V sobotu neměla konkurenci na volné desítce v Gällivare. O postup do finále po rozhodnutí jury přišla obhájkyně vítězství ve Světovém poháru Polka Justyna Kowalczyková, která byla v semifinále diskvalifikována.

Z českých běžců byl nejlepší Martin Koukal, který doběhl na 71. místě s odstupem 10,66 sekundy za nejrychlejším mužem kvalifikace Niklasem Collianderem z Finska a od třicítky postupujících ho dělilo pět vteřin. V patnáctistupňovém mrazu skončil Martin Jakš 81., Lukáš Bauer 104. se ztrátou 16,92 sekundy, Dušan Kožíšek 112. a Jiří Magál 118.

Světový pohár v Kuusamu je malou obdobou prestižního Tour de Ski. Po sprintu jedou muži v sobotu intervalovou klasickou desítku (ženy 5 km) a v neděli volnou patnáctku (ženy 10 km), do které budou vybíhat podle průběžného pořadí. Vítěz každého dne získá do SP 50 bodů a celkový král Kuusama 200 bodů.

Vzhledem k bonifikacím pro nejlepší sprintery půjde Bauer i další čeští reprezentanti do sobotního závodu s více než minutovou ztrátou. "Stejně jako na Tour de Ski jsou bonifikace pro sprintery vysoké, a ty další závody - distanční i stíhací - pak hrozně krátké," poznamenal po kvalifikaci Bauer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články