Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kejval: Peníze nejsou klíčovou věcí, která hýbe olympismem

Praha – V Buenos Aires zasedá Mezinárodní olympijský výbor a jeho rozhodnutí jsou pro budoucnost olympijského hnutí klíčová. Funkcionáři už rozhodli o pořadateli letních olympijských her v roce 2020 a vrátili zápas do programu her. Posledním velkým tématem je volba nástupce Jacquese Rogga v čele MOV. Nejen podle Jiřího Kejvala je největším kandidátem na toto místo Němec Thomas Bach, ale, jak šéf Českého olympijského výboru upozorňuje, volby už mnohokrát skončily velkým překvapením.

Jiří Kejval
zdroj: ČT sport

Kandidátů na uvolněný předsednický post je celkem šest: Němec Thomas Bach, Ukrajinec Sergej Bubka, Portoričan Richard Carrión, Švýcar Denis Oswald, Ser Miang Ng ze Singapuru a Wu Ching-Kuo z Tchaj-wanu. "V celé volbě jsou tři Evropané a my si přejeme, aby to byl někdo z evropských zástupců. Thomas Bach svou kampaň vede už několik let a je velkým favoritem, nicméně může se stát cokoli," uvedl Jiří Kejval v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

Dlouholetý šéf českých veslařů by byl vůbec nejraději, kdyby zvítězil předseda mezinárodní veslařské federace Oswald. Znají se dlouhá léta. "Máme spolu velmi dobré vztahy. To by byl nejenom pro mě, ale pro celou Českou republiku velmi dobrý signál," řekl Kejval.

Olympijské hnutí je rok od roku pod větším tlakem peněz. Silná americká lobby podporuje Portoričana Richarda Carrióna. "Jeho zázemí je americké, má silnou podporu silných finančních kruhů. Je u velkých smluv s Coca Colou a dalšími velkými sponzory. Ale jak už se mnohdy ukázalo, peníze nejsou klíčová věc, která hýbe olympismem," uvedl Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jiří Kejval o jednání MOV

Na druhou stranu olympismus bez peněz si lze představit jen těžko. Od dob amatérismu uteklo už mnoho let. "Aby byl olympismus na pozici, jaké je, k tomu patří peníze," přiznal Kejval. "Pokud by peníze přestaly proudit, významným způsobem by oslabil zájem o olympismus. Taková je dneska doba. Akorát je důležité, aby peníze nepřekročily určitý práh a aby vždycky sport a myšlenky olympismu a fair play převážily," dodal jedním dechem.

Zápas o zápas je impulsem pro další menší sporty

V Buenos Aires se rozhodlo také o tom, že se zápas začlenil zpět do olympijské rodiny. Podle Kejvala to byla velmi zajímavá diskuze, která může prospět i dalším tradičním malým olympijským sportům. "Ani jsem nečekal, že končící předseda schytá tolik kritiky od funkcionářů MOV. Bylo to překvapení. Zápas je jeden z klíčových olympijských sportů. Na druhé straně sami zápasníci říkali, že zápas malinko zaspal," popsal šéf ČOV, podle kterého to následně okysličilo tento sport a přispělo k jeho potřebným změnám. "Všechno zlé je k něčemu dobré a nakonec to skončilo dobře hlavně pro české sportovce, protože zápas z hlediska historie je velmi úspěšný sport," zdůraznil.

Tento proces je podle Kejvala důležitý nejenom pro zápas. "Pro spoustu menších sportů je to velký impuls, že se může cokoli stát. To znamená, aby se každý snažil jít co nejvíce s dobou," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články