Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kejval: Olympijský park by se mohl přenést i do dalších zemí

Praha - Projekt olympijského parku na Letné, který fungoval během OH v Soči, zaujal Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a především jeho předsedu Thomase Bacha natolik, že uvažuje o jeho přenesení i do dalších zemí. Celý projekt označil za úspěšný. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval nyní zvažuje možnost financování parku z peněz zahraničních sponzorů a jeho využití i po menších městech v Česku.

Slavnostní otevření Olympijského parku na Letné
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jednou z námitek proti parku byla otázka financí – a také jeho podpory ze státního rozpočtu. "Asi 20 % bylo hrazeno z veřejných prostředků a zbytek šel především od našich komerčních partnerů," přiblížil Kejval finanční bilanci parku. "Podařilo se nám udělat vyrovnaný rozpočet plus zbyly nějaké peníze především z vybraného vstupného, které jsme dali na olympijskou nadaci podporující děti z nemajetných rodin," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kejval k možnostem fungování olympijského parku

Projekt posléze zaujal i Mezinárodní olympijský výbor. "MOV se dozvěděl o naší iniciativě, byli jsme pak pozváni do Lausanne, abychom ukázali, jakým způsobem jsme to organizovali. Velmi to zaujalo především předsedu Bacha. Je tu myšlenka, aby se ve městech účastnických států konala podobná akce," řekl Jiří Kejval k možnosti přenesení akce i do jiných zemí. "V současné době jednáme o tom, že pokud budeme během letních Her park opakovat, tak že by se toho zúčastnili nejen domácí, ale i sponzoři MOV. A to by byla výrazná podpora z hlediska financování parku," dodal.

  • "Určitě bychom chtěli, aby to byl prostor, který je všemi respektován a o kterém bude obecná shoda na tom, že je to ten správný prostor. Nechtěli bychom to stavět jen na tři neděle, ale i na delší časové období tak, aby se lépe využily vložené prostředky. A nechtěli bychom to stavět jen v Praze, ale i v ostatních městech," uvedl Kejval.

Do budoucna by se podle něho bylo možné vyhnout i financování ze strany států. Projekt by si na sebe mohl vydělávat sám. "Snažili bychom se, abychom se této věci do budoucna mohli vyhnout. Do budoucna si myslíme, že je teoreticky možné, aby se samofinancoval," uzavřel předseda ČOV.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články