Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Když kopáči nekopou aneb spravedlivá remíza v nejnudnějším utkání NFL

Phoenix - Remíza není v americkém fotbalu zcela běžný výsledek. Od roku 2000 se jich v zámořské NFL urodilo do včerejška jen pět. Zápas bez touchdownu se také moc často nevidí. Hráči Arizony Cardinals a Seattlu Seahawks ale dokázali v neděli oba světy propojit a navíc po chybách lidí, kteří se zase tak často nemýlí. Na nerozhodném výsledku 6:6 se totiž podíleli kickeři (kopáči) obou celků, kteří na konci prodloužení minuli tříbodové kopy z velmi krátké vzdálenosti. Pro lepší představu: je to podobné, jako kdybyste nedali penaltu brankáři, jenž je k vám otočený zády.

Kicker Arizony Cardinals Chandler Catanzaro
zdroj: EPA autor: EPA

Jen málo událostí v týdnu běžného Američana má tak výsadní postavení jako Sunday Night Football. Jedná se o (většinou) nejatraktivnější zápas v programu hrací neděle NFL, jenž pravidelně od roku 2006 začíná po půl deváté večer na celostátní stanici NBC, tedy v hlavním vysílacím čase. Miliony televizních diváků, kteří u milovaného národního sportu tráví závěr týdne, tak dost pravděpodobně nikdy nezapomenou na to, co během prime time dělali 23. října 2016. Bohužel pro ně viděli duel Arizony se Seattlem.

"Jako by nestačilo, že musíme denně sledovat příšernou politiku, my se k tomu všemu ještě díváme na hrozný fotbal," vystihl náladu fanoušků jeden z komentářů na Twitteru. Urputné defenzivní utkání, které v základní hrací době (4 x 15 minut) nepřineslo ani jeden touchdown a ukázalo opravdu pramálo zajímavých momentů, mířilo za stavu 3:3 do patnáctiminutového prodloužení.

V něm si oba týmy dokázaly díky (v tu chvíli ještě přesným) kickerům zapsat po třech bodech. Podle pravidel NFL tak měl vyhrát tým, který ve zbývajícím čase jako první skóruje. Jenže to se nestalo. Proč?

VIDEO ZÁVĚRU PRODLOUŽENÍ ZDE:

Zhruba tři a půl minuty před koncem se domácí Cardinals dostali na dostřel koncové zóny Seattlu. Vítězství nad divizním rivalem měl zařídit Chandler Catanarzo z naprosto rutinní vzdálenosti 24 yardů (22 metrů). Jenže. Jeho pokus skončil nečekaně na levé tyči. Naprostý šok pro 70tisícový stadion ve Phoenixu, naopak nová šance pro Seattle, který o centimetry unikl nejhoršímu.

Steven Hauschka
zdroj: AP autor: Rick Scuteri

Vítězové Super Bowlu z roku 2014 se pak probili přes hřiště a v závěrečných vteřinách vsadili na dlouholetou a osvědčenou jistotu. Kopáč Steven Hauschka letos minul pouze jeden field goal. Teď měl před sebou nějakých 25 metrů. Jenže Hauschkův pokus zaplachtil doleva a výrazně mimo cíl. Čtyřhodinová reklama na nudu tak skončila po bezprecedentním kolapsu kickerů nerozhodně. Závěrečný sled událostí také rozhýbal tvořivost na sociálních sítích.

Remíza 6:6 je nejnižším nerozhodným výsledkem v NFL od roku 1974, kdy soutěž zavedla prodloužení. "Odehrál jsem v lize na dvě stě zápasů a nepamatuju si, že bych něco podobného kdy zažil," hodnotil vyčerpaný wide receiver Arizony Larry Fitzgerald.

Bylo to představení, kterému vládly řízné a neprostupné obrany a který poznamenaly obří chyby od hráčů, kteří jinak patří k psychicky nejodolnějším členům svých týmů. Velmi výstižně duel ve svém článku shrnul sportovní server Ringer: "Byl to prodloužený festival nezdarů, ve kterém si ani jeden z týmů nezasloužil vyhrát."

Zdroj
ČT sport, nfl.com, nbcsports.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články