Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kdyby bylo MS v Moskvě, nikam nejedu, říká aerobička Jiříková

Praha - Česká republika patřila na květnovém mistrovství Evropy ve Vídni k nejúspěšnějším zemím. Domácí reprezentanti to teď chtějí potvrdit na mistrovství světa, které se oproti původním předpokladům bude konat od 21. října v Praze. Týká se to i mistryně Evropy Tamary Jiříkové, která by ráda zaútočila na zlato, i když ví, že konkurence bude velká. "Ale o to lépe. Kdo nechce zlato, když jede na závody?" Pro Jiříkovou to bude poslední závod kariéry, po šampionátu dá přednost práci. "Už jsem v tomhle sportu dokázala docela dost. Je to poměrně dlouhá etapa, která pomalu, ale jistě končí," uvedla. Jak se zástupkyním českého sportovního aerobiku bude dařit, budou diváci moci sledovat na ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Tamara Jiříková o MS ve sportovním aerobiku

Česká metropole převzala pořadatelství MS ve sportovním aerobiku po Moskvě, která měla akci hostit původně. České reprezentantky chtějí potvrdit pověst velmoci tohoto sportu. Hodně naznačil už evropský šampionát, na němž brala zlato Jiříková, která začínala poměrně pozdě – až ve 13 letech – a jejím vzorem byla sestra, která zvítězila na ME 2002.

"Moc očekávání jsem neměla, jela jsem si to mistrovství užít a počítala s tím, že to bude můj poslední závod. Byla jsem uvolněnější, v euforii po státnicích. Všechno šlo hladce. Doufala jsem, že by to mohlo dopadnout co nejlépe. Nastupovala jsem jako poslední, bylo to super," řekla Jiříková v rozhovoru pro Českou televizi. Trénuje šestkrát týdně po dvou až třech hodinách. "Ale některé dny jsou i dvoufázové, záleží, v jaké části přípravy se člověk nachází, takže časově to je poměrně náročné."

Úspěch na evropském šampionátu jí dodal další motivaci, a tak se představí ještě i na MS. Ještě před ním se však zúčastnila mistrovství republiky v Ostravě, kde skončila na třetím místě. "Měla jsem zdravotní komplikace, ale nechci se na to vymlouvat. Byl to povinný kontrolní závod. Brala jsem to spíš tak, že se zúčastním s tím, že mistrovství světa je prioritní," uvedla.

Tamara Jiříková: "MS mělo být původně v Moskvě, ale po ME došlo k tomu, že se to místo přesunulo, jednak kvůli politické situaci, tak i kvůli nesplnění podmínek, takže se naskytla možnost upořádat to v Praze. Kdyby ten šampionát zůstal v Moskvě, určitě bych tam nestartovala. Byla jsem rozhodnutá, že ME bude konečné, ale potom mi to trochu zhatilo plány, když se to přesunulo do Prahy. Tam, kde ten sport se mnou celý začal, tam i skončí – na domácí půdě."

V Praze to ale Jiříková bude mít těžší, protože ve Vídni nestartovala obhájkyně titulu Kristýna Zahradníčková a navíc se na světovém šampionátu představí silné reprezentantky Austrálie. "Konkurence je jak na Evropě, tak i na domácím poli veliká, ale na světovém šampionátu je to ještě podpořeno tím, že přijedou výborně připravené Australanky. Sama se na ně těším, co předvedou. Konkurence bude veliká. Zlato by bylo překrásné," zasnila se.

Domácí prostředí vnímá jako výhodu hlavně ze strany podpory diváků. "Ale rozhodčí na to samozřejmě žádný důraz nedávají," vysvětlila. Po MS se vrhne na plný úvazek do práce. "Sportovním aerobikem se uživit nedá. Když se člověk věnuje tomu, že trénuje, tak ano, ale jinak to je obtížné," zdůraznila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články