Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Kdo vyhraje Premier League? Preview pro sezonu 2014/15 (II. část)

Londýn - Již po obědě začíná jedna z nejpopulárnějších a nejatraktivnějších fotbalových soutěží na světě, anglická Premier League. Již tradičně, stejně jako v loňském i předloňském roce, vám redakce webu ČT sport přináší výhled na šance jednotlivých týmů v nové sezoně. První část, kde sledujeme adepty na sestup, naleznete zde.

Sport
zdroj: ČT4

1. Chelsea

Když před loňskou sezonou zamířil po úspěšných zastávkách v Interu Milán a Realu Madrid zpět na Stamford Brige, José Mourinho již dopředu avizoval, že jím nově budovaný tým bude potřebovat nějaký čas a fanoušci nemají hned čekat zázraky. Jeho slova se potvrdila, když Chelsea skončila bez jediné trofeje na kontě.

Londýnský celek ale během roku udělal velký pokrok a některé výkony a nakonec i výsledky (3. místo v Premier League, semifinále Ligy mistrů) naznačily, že další ročník by z jeho strany mohl být mnohem úspěšnější. To však za předpokladu, že se portugalskému lodivodovi povede vyléčit několik nemocí; vylepšit impotentní útok, zkvalitnit mladou zálohu, kterou trápila nevyrovnanost formy, a nahradit některé stárnoucí hvězdy novými.

A léto naznačilo, že to Special One dokázal, alespoň prozatím. Povedlo se mu totiž získat chybějící dílky skládanky. Do útoku přivedl v minulé sezoně skvěle hrajícího Diega Costu, jenž již v přípravě dokázal, že formu z madridského Atlétika si odvezl i přes kanál La Manche. Toho by měla z lavičky jistit navrátivší legenda Didier Drogba.

Také v záložní řadě přibylo velké jméno. Zkušenost, tvořivost, variabilita v záloze a přímočarost, to jsou věci, jež by měl přinést Césc Fábregas. Díky jeho příchodu Mourinho již nemusí spoléhat pouze na rozestavení 4-2-3-1, ale mohl by využít i klasické 4-3-3. K tomu ještě došlo k doplnění obrany, která v minulé sezoně Premier League byla vůbec tou nejlepší, levým obráncem Felipe Luísem.

Chelsea v podstatě získala nového a především kvalitního hráče na každou pozici, na kterou potřebovala. Z hostování se navíc vrátil brankář Thiabaut Courtois, jenž s největší pravděpodobností nahradí dlouholetou jedničku Petra Čecha. Mourinho tak má před novou sezonou všechno, po čem toužil a Blues díky tomu musí mít pouze ty nejvyšší cíle. V opačném případě by si oblíbenec fanoušků mohl na Stamford Bridge znovu balit kufry. (paj)

Umístění v minulé sezoně: 3.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 1.

Sport
zdroj: ČT4

2. Manchester United

Zatímco loňská sezona se pro tehdy úřadujícího mistra změnila v noční můru, již příprava na tu letošní naznačila, že Manchester United by se mohl vrátit do boje o titul. Od příchodu nového manažera Louise van Gaala Rudí ďáblové herně i výsledkově ožili. V pěti duelech si připsali čtyři výhry, nasázeli šestnáct branek, a na pozitivních ohlasech z kabiny je znát, že charismatický a zároveň tvrdý trenér si hráče okamžitě získal.

Úspěšná příprava je o to cennější, že oproti minulému ročníku zatím v kádru dvacetinásobných anglických šampionů nedošlo k žádné velké revoluci. Do týmu přišli pouze Herrera se Shawem, ale i přesto zkušený nizozemský lodivod dokázal ze stagnujících hráčů dostat skvělé výkony. Velké změna nastala i v rozestavení. Kouč pověstný svým novátorským přístupem zatím praktikuje systém 3-4-1-2, což kvitují zejména útočná esa Mata, Rooney a van Persie, která díky tomu mohou hrát na svých oblíbených postech.

I přesto je však jasné, že Rudí ďáblové ještě na přestupovém trhu budou muset vyvinout značnou aktivitu, jelikož United chybí stále minimálně jeden kvalitní stoper a hráč do středu zálohy. Mnohé nasvědčuje tomu, že by United měli pořídit Di Maríu a Vidala, a pokud by minimálně jeden z dvou jmenovaných hráčů kádr posílil, pro United by to znamenalo zásadní krok vpřed.

Manchester má každopádně oproti zbylým aspirantům na boj o přední příčky jednu obrovskou výhodu. Může se soustředit pouze na ligu, do evropských pohárů se totiž vloni neprobojoval. To by mu mohlo pomoci i při sehrávání, jelikož trenér nebude muset neustále protáčet sestavu. A jestli se znovu potvrdí bilance van Gaala, jenž v prvních sezonách na svých předchozích štacích, Ajaxu, Barceloně či Bayernu, dokázal vždy získat nějakou trofej, mají se fanoušci Manchesteru United po roce zase na co těšit. (paj)

Umístění v minulé sezoně: 7.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 2.

Slavící hráči Manchesteru City
zdroj: AP autor: Rui Vieira

3. Manchester City

Miliardářský Manchester City jistě bude chtít zopakovat minulou sezonu, která vyvrcholila jeho opanováním Premier League. Fotbalisté City vyhráli anglickou ligu už podruhé za tři roky a ve všech soutěžích vstřelili dohromady 156 gólů, čímž o deset tref překonali dosavadní rekord Chelsea. První zkouška na nový ročník pro ně nicméně nedopadla dobře, Arsenalu podlehl na Wembley v Community Shield 0:3.

Kouč Manuel Pellegrini má každopádně solidně poskládanou a stabilní skvadru. Nově podepsal pětiletou smlouvu v poslední době často zraněný Sergio Agüero, předtím tak učinili už Samir Nasri, Aleksandare Kolarov, Vincent Kompany nebo David Silva, téměř jistě prodlouží také kanonýr Edin Džeko. Místo Javiho Garcíi, jenž odchází do Zenitu Petrohrad, má Pellegrini pro střed hřiště dostatečnou náhradu - Fernanda a na hostování z MLS i veterána Franka Lamparda. Sílu zálohy podtrhuje hvězda v podobě Yaya Tourého, který v minulém ročníku vstřelil fantastických 20 branek.

Vedení City si pochopitelně hodně slibuje od nového ročníku Ligy mistrů. City sice loni v základní skupině provětralo faldy i fotbalistům Viktorie Plzeň, pak se však motor zadrhl hned v osmifinále proti silné Barceloně. Právě důraz na Ligu mistrů bude ze strany Manchesteru City zjevný a není nereálné očekávat průběh sezony, jaký loni zažil Real Madrid - skvělá evropská forma a upozaděná ligová soutěž.

City mají fantastický kádr, který realizační tým ideálně a citlivě doplnil a klub má téměř na každé pozici plnohodnotnou náhradu. Hlavní nevýhodou by tak mohla být nedostatečná motivace po zisku titulu, s čímž ostatně hráči City měli problém již předloni. Tehdejší ročník pro Citizens skončil poměrně nevalně a odporoučet se musel Roberto Mancini. A pak je zde další faktor - týmy se vždy chtějí vytáhnout proti mistrovi a jediný klub, který za posledních třicet let dokázal obhájit titul, byl Manchester United. Citizens to ve své historii nedokázali nikdy. (ono)

Umístění v minulé sezoně: 1.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 3.

Alexis Sánchez v dresu Arsenalu
zdroj: ČTK//imago sportfotodienst

4. Arsenal

Pro Arsenal byl loňský ročník přelomový. Gunners po devíti letech získali trofej, vedle toho však také díky novým lukrativním smlouvám (Puma a Emirates) konečně nemuseli prodat největší hvězdy a naopak za velkou přestupní částku přivedli Mesuta Özila z Realu Madrid. Nyní Arsenal pokračuje ve snaze směřovat vzhůru a nutno dodat, že v letošním létě na přestupovém trhu působí výrazně méně chaoticky než loni. Kromě toho také klub konečně řeší opakované problémy se zraněními, a přivedl špičkového fyzioterapeuta Shada Forsytha, který dlouhodobě působil u německé reprezentace.

Velká část klíčových posil do klubu přišla před startem sezony, a tak má čas na aklimatizaci. Největší změny se odehrály v obranných řadách, když klub opustili kapitán Vermaelen, brankář Fabianski a pravý bek Sagna. Arsenal dlouholeté a zkušené členy kádru nahradil solidními akvizicemi, brankářem Ospinou, krajním bekem Debuchym a talentovaným anglickým univerzálem Chambersem. Fanoušci Arsenalu se přitom nemusejí přehnaně obávat nestability v defenzivě. Čtyři z pěti hráčů v obraně, kteří v ideálním případě nastupují v základní sestavě, jsou stále na svém místě, Debuchy a Chambers navíc mají zkušenosti z Premier League.

Hlavní posilou Gunners je však bezpochyby Alexis Sánchez. Arsenal v loňské sezoně při zranění Walcotta či Ramseyho trápil nedostatek rychlosti a energie v záloze, respektive na křídlech, jeho hra působila příliš předvídatelně a unaveně. To by se s příchodem chilské hvězdy mělo změnit – bývalý hráč Barcelony je nesmírně rychlý a v minulé sezoně nasázel 27 branek a připsal si 19 asistencí. Prokazuje však také obrovskou pracovitost – neustále se pokouší o náběhy na kolmé či diagonální přihrávky do běhu, a tak bude platný nejen při rychlých protiútocích, ale také v poziční kombinační hře, která vyžaduje pohyb hráčů bez míče.

Teoreticky tedy Arsenalu chybí jen velmi málo k tomu, aby patřil mezi největší favority na titul. Ve venkovních zápasech se špičkovými soupeři v Premier League však Gunners loni zcela vyhořeli kvůli naivitě i kvůli nedostatku fyzické síly a výškové převahy ve středu zálohy. Dává tedy smysl, že Wenger se poohlíží po posilách na post defenzivního záložníka a například mimořádně talentovaný William Carvalho ze Sportingu Lisabon by byl ideální volbou. Když v roce 1997 Arsenal trápily přesně tytéž potíže, Wenger pořídil Overmarse a Petita. Za Overmarse léta 2014 lze dosadit Alexise Sáncheze, někdo jako Petit však Arsenalu zoufale chybí. Zatím je ohledně případných posil na tento post povážlivě ticho a není jisté, jestli Emirates Stadium hráče do středu zálohy do konce srpna přivítá. Pokud ne, lze jistě od Arsenalu čekat další příznivou sezonu, titul však zřejmě ne. (vma)

Umístění v minulé sezoně: 4.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 4.

Radující se Raheem Sterling
zdroj: EMPICS autor: Stephen Pond

5. Liverpool

Pohled na uplynulou sezonu je pro fanoušky Liverpoolu poněkud dvojsečný – stejně jako výhled na nový ročník. Ten minulý byl pro Reds opravdu nezapomenutelný – Liverpool se mnohdy prezentoval extrémně útočným fotbalem, nasázel 101 gólů a byl pouhý krok od zisku titulu. Ten však týmu z Merseyside bolestně utekl, pokud bychom chtěli užít hyperbolu, o jedno uklouznutí. V létě pak do Barcelony odešla hlavní útočná hvězda týmu, Luis Suárez, jenž během posledních dvou sezon za Reds nastřílel 61 gólů.

Liverpool nyní provedl prakticky totožnou operaci, o jakou se vloni po prodeji Garetha Balea pokusil Tottenham. Oba celky obrovskou částku z přestupu svých nejlepších hráčů využily na vylepšení šíře kádru a koupi několika fotbalistů s velkým potenciálem. Ovšem zatímco v Tottenhamu selhalo prakticky vše, co mohlo, Liverpool má pravděpodobně lepší výchozí pozici. Díky talentu, citu a dobré práci s hráči Brendana Rodgerse a stabilitě v klubu nelze očekávat rozklad kabiny a nevyzpytatelné tahy majitelů.

Hlavní devizou nové sezony pro Liverpool je návrat do Ligy mistrů, v níž klub chyběl od roku 2010. Zároveň ale není jisté, jakým způsobem se Reds vypořádají se zvýšeným herním rytmem a většími rotacemi v sestavě. Nejspíš bude také trvat jistý čas, než se posily zabudují do kádru a sžijí se s pojetím hry, které Rodgers preferuje. Sedm příchozích fotbalistů je skutečně monumentální číslo, žádná z posil, snad kromě levého beka Morena a stopera Lovrena však v současnosti zřejmě kvalitativně nepřesahuje stávající členy základní jedenáctky. A i pro ně bude při vší úctě velmi těžké zopakovat výborné výkony z loňského ročníku. (vma)

Umístění v minulé sezoně: 2.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 5.

Nový trenér Tottenhemau Mauricio Pochettino
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Kristiina Lehto

6. Tottenham

Mohlo by se zdát, že doba pobaleovská v Londýně dávno skončila. Pravdou však je, že Tottenham se od odchodu své hvězdy stále hledá. Do kádru Spurs minulé léto přišla spousta drahých hráčů, ale jak trenér André Villas-Boas, tak ani jeho nástupce Tim Sherwood z nich nedokázali dostat maximum. Proto šéf klubu Daniel Levy znovu sáhl na manažerské pozici ke změně. Z úspěšného Southamptonu získal Mauricia Pochettina, jenž by měl konečně Londýňany vrátit do boje o nejvyšší příčky.

Levyho volba není příliš překvapivá. Argentinský trenér sice nemá na kontě žádnou vyhranou trofej, ale k jeho největším přednostem patří předváděná atraktivní hra, práce s mladými a komunikace. O tom svědčí celá řada hráčů, která pod jeho vedením v Southamptonu neuvěřitelně vyspěla. A právě to by mohlo mít pro Tottenham obrovský přínos. V klubu je totiž celá řada velice kvalitních fotbalistů v čele s Ericem Lamelou, kteří potřebují takříkajíc vybrousit.

Proto přes léto do Tottenhamu na rozdíl od minulých ročníků zamířila jen trojice mladých obránců Davies, Yedlin a Dier a brankář Vorm. Hlavním úkolem Pochettina by tak měla být práce s dosavadním kádrem. I když stále se spekuluje, že by se v bílém dresu mohli objevit dva jeho bývalí svěřenci Jay Rodriguez, Morgan Schneiderlin či mladá hvězda PSV Memphis Depay.

Svoje kvality Pochettino ukázal již v přípravě. Tottenham pod jeho vedením z pěti zápasů vyhrál čtyři a nasázel šestnáct gólů. Pravdou ale zůstává, že na něj stále čeká spoustu práce, než najde ideální jedenáctku. Zároveň musí adekvátně rozložit síly mezi všechny hráče, jelikož na Spurs čeká Evropská liga, která jim loni příliš nesvědčila. To je také důvod, proč na nejvyšší příčky nezaútočí, ale šesté místo by měli obhájit. (paj)

Umístění v minulé sezoně: 6.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 6.

Romelu Lukaku (vpravo) v dresu Evertonu
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

7. Everton

Kádr španělského trenéra Roberta Martíneze nedoznal přes léto velkých změn. Naopak se jeho síla ještě utvrdila, když v klubu zůstali Romelu Lukaku a Gareth Barry, jejich hostování se totiž změnilo v přestup. Za belgického forvarda neváhal management klubu z Liverpoolu vysázet Chelsea 28 milionů liber, což je nový klubový rekord. Toffees vytvořili 72 body na 5. místě v loňském ročníku i vlastní bodové maximum v éře Premier Legue a těsně tak zůstali za branami Ligy mistrů. Everton se navíc po dekádě s Davidem Moyesem pokusil o menší revoluci v herním pojetí a mnohem odvážnější styl hry si jistě získal své příznivce.

Pohárové ambice má Everton i letos, probojovat se do nejprestižnější evropské soutěže však pro Everton bude mimořádně těžké zvláště kvůli velkému zápasovému vytížení, které na Blues čeká při účasti v Evropské lize. Kromě toho také tradiční anglický gigant pokukuje i po domácích pohárech, příští rok totiž uplyne dvacetileté výročí od posledního zisku velké trofeje.

V Goodison Parku prodloužil kontrakt talentovaný dvacetiletý odchovanec Ross Barkley. Pětiletou smlouvu dostal pravý bek z Irska Seamus Coleman. Základním kamenem záložní řady má být James McCarthy, kterého si kouč přivedl ze své minulé štace Wiganu. Zajímavou posilou se stal bosenský záložník Muhamed Bešič, který přišel za 4 miliony liber z maďarského Ferencvároše. Půjde o další chytrý nákup Toffees? (jek)

Umístění v minulé sezoně: 5.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 7.

Slavící fotbalisté Newcastlu
zdroj: ČTK/AP autor: Clint Hughes

8. Newcastle

Co se to stalo s našim týmem? Takovou otázku si stále pokládají fanoušci Newcastlu, když zavzpomínají na závěr loňské sezony, který byl ze strany strak neuvěřitelný. Bohužel pro jejich příznivce v negativním slova smyslu. Svěřenci Alana Pardewa prohráli sedm z osmi zápasů, nasázeli v nich pouze pět gólů a klesli v tabulce až na konečné desáté místo.  

Manažer, který vede Newcastle od roku 2010, tak má v nové sezoně co napravovat, a je mu to umožněno jen díky majiteli Miku Ashleymu, jenž nedal na tlak fanoušků, kteří žádali jeho odvolání. Pardew je však mistr složitých situací a již mnohdy dokázal, že si s tlakem umí poradit na výbornou.

Mírný optimismus do žil fanoušků přinesla příprava. Straky v osmi zápasech pětkrát vyhrály, jednou remizovaly a nastřílely čtrnáct branek. V dobrém světle se předvedly i nové posily, které Pardew přivedl. Velká očekávání jsou kladena zejména na dvojici Siem de Jong a Rémy Cabella, jež by měla přinést do zálohy potřebnou kvalitu. Zároveň ve druhém jmenovaném by bíločerní mohli získat tolik vytouženého nástupce v zimě odejivšího Yohana Cabayeho.

Zmíněná dvojice společně s dalšími novými tvářemi zvýšila konkurenci v již tak nadstandartním kádru. Pardew i přesto bude muset ještě vyřešit dva zásadní problémy. Co s útokem, který opustil nejlepší střelec Loic Rémy a v současnosti neoplývá až tak velkou silou. Newcastle sice získal dvojici Emmanuel Riviére a Facundo Ferreryra, ovšem ani jeden z nich v Premier League nehrál, a tak se dá čekat, že jim aklimatizace bude nějakou dobu trvat. A taky co s Hatemem Benem Arfou, o němž manažer prohlásil, že pod ním nebude hrát, dokud nezlepší svůj přístup. I bez něj ale mají straky všechny předpoklady na vylepšení loňského umístění. (paj)

Umístění v minulé sezoně: 10.

Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 8.

Radost fotbalistů Southamptonu
zdroj: ČTK/PA autor: Chris Ison

9. Southampton

Saints si prošli mimořádně turbulentním létem. Celek, který pod Mauriciem Pochettinem zažil skvělou první třetinu minulého ročníku, hrál pohledný fotbal s mladými odchovanci a nakonec skončil na osmém místě. Pro klub, který ještě před několika lety působil ve třetí lize, každá sezona po převzetí rodinou Liebherrů znamenala značný posun kupředu. Nyní však tým opustil jak argentinský trenér, tak pět opor základní sestavy. Adama Lallana, Dejan Lovren a Rickie Lambert zamířili do Liverpoolu, Luke Shaw si za nové působiště vybral Manchester United, Caluma Chamberse zase do svého kádru přetáhl Arsenal.

Přes všechny obavy, že Southampton bude zcela rozložen, není zdaleka všem dnům konec. Saints mají nadále k dispozici výborné hráče a provedli šikovné nákupy (přišli Forster, Bertrand, Tadič, Pellé, na cestě na jih Anglie je Shane Long), zřejmě nejlépe dokáží v Anglii vychovávat svou fotbalovou mládež a navíc mají střídmé a rozumně uvažující majitele. Na lavičku přišel Ronald Koeman, bývalý trenér Feyenoordu, z něhož nizozemská reprezentace na letošním mistrovství světa přivedla do týmu nejvíce hráčů. Transformace jistě nebude jednoduchá, Southampton však přesto má dobré předpoklady, aby se o záchranu bát nemusel. (vma)

Umístění v minulé sezoně: 8.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 10.

Radost Charlieho Adama
zdroj: EMPICS autor: Nigel French

10. Stoke

Začátky Marka Hughese ve Stoke byly pořádně těžké. Nestáli za ním fanoušci a ani výsledky z předchozích angažmá. Padesátiletý Velšan však dokázal, že volba jmenovat ho manažerem byla trefa do černého. Bývalý kouč Manchesteru City či QPR totiž dokázal nečekané. Stoke pod jeho vedením začalo hrát mnohem přímočařejší, dynamičtější a především atraktivnější fotbal, který byl podpořen výsledky a Potters na konci ročníku mohli slavit devátou příčku, jež byla nejlepším umístěním v historii.

Stoke sice i nadále těží z domácího prostředí a pevné obrany, ale na jeho hře je patrná mnohem větší snaha útočit. Ta by měla v nové sezoně ještě vzrůst. Bíločervený dres totiž nově bude oblékat bývalý hráč Manchesteru United Mame Diouf a především trochu vyhaslý supertalent španělské kopané Bojan Krkič. Dvojice útočníků o sobě dala vědět a již v přípravě naznačila, že by mohla mít velmi pozitvní přinos pro červenobílé.

Hughesovi se také povedlo doplnit obranné i záložní řady zkušenými hráči a zároveň udržet všechny svoje opory, což mu do nové sezony dává velkou výhodu v podobě širokého kádru. Pokud na Stoke nepadne pověstná "deka" a naváže na výkony z předchozího ročníku, může proto znovu bojovat o umístění v první desítce a možná o překonání rekordního umístění. (paj)

Umístění v minulé sezoně: 9.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy