Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kdo může okysličit daviscupový tým? Veselý, Pavlásek nebo někdo jiný?

Prostějov – Tenisová sezona snů končí. Otázkou je, zda budou Češi na triumfy ve Fed Cupu a Davis Cupu schopni navázat. Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která zajišťuje chod obou týmů, si láme hlavu, jak doplnit družstva mladými talentovanými hráči. Ve hře jsou především Jiří Veselý a Adam Pavlásek. Nehrající kapitán daviscupového týmu přemýšlí i o Robinu Staňkovi. Pokud v budoucnosti zaznamenají pronikavé výsledky, mají cestu do daviscupového týmu otevřenou.

Jiří Veselý
zdroj: ČT Brno

Černošek si uvědomuje, že věková skladba daviscupového družstva není ideální, Češi se opírají o sedmadvacetiletého Tomáše Berdycha a bezmála čtyřiatřicetiletého Radka Štěpánka. "Zkoušíme to řešit delší dobu. Vnímáme, že věkové složení není optimální. Zkoušeli jsme pracovat s Dušanem Lojdou. Zatím nemáme pocit, že to je to pravé ořechové. Teď máme juniorského mistra světa Jiřího Veselého, Adama Pavláska, jeden dva kluci jsou šikovní na ČLTK. Snažíme se, aby to jeden z nich trefil," uvedl Miroslav Černošek v pořadu Na slovíčko.

Podle Černoška je před mladými talenty ještě složitá cesta. "To, co se povedlo kdysi (Jiřímu) Novákovi a Berdychovi, že byli v devatenácti ve stovce, se nám v současné době zatím nedaří. Nevím, jestli je to výsledek, nechci říct, špatné práce, ale že děláme nějaké chyby nebo je konkurence větší nebo i když jsou nejlepší na světě v juniorech, nejsou to ti správní… Já si stále myslím, že jsou to ti správní a že Jirka nebo Adam se do týmu zapracují," přemítal Černošek.

Miroslav Černošek:

"Naší hlavní vizí, ke které se pořád vracíme, je, abychom z těch dvou šikovných kluků a dvou šikovných holek trefili jednu, která by to dotáhla do Fed Cupu, a jednoho, který by to dotáhl do Davis Cupu, a aby všichni čtyři skončili v první stovce."

Nejblíže měl k účasti v daviscupovém týmu momentálně 260. hráč světa Veselý. "Byli jsme dokonce s Jardou dohodnutí, že minimálně na páté místo v týmu Jirku posuneme, ale bohužel se ošklivě zranil a my jsme nemohli tu vizi naplnit," připomněl Černošek.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Navrátil s vizí majitele prostějovského klubu souhlasí. Zároveň vnímá, že mladí hráči touhu zahrát si v týmu mají. "Bude to o nich a jejich výsledcích. Je to velice těžká doba. Neříkal bych, že to je naší neschopností nebo tím, že by na to ti kluci neměli. Takoví hráči jako Nišikori se zapojili do světového tenisu, do stovky, teprve ve 22 letech. Myslím si, že čeští hráči dospívají v pozdějším věku, takže si myslím, že jejich čas ještě určitě přijde," věří Navrátil.

Podmínky jsou dobré, chce to trochu štěstí

Vize je podle nehrajícího kapitána daviscupového družstva nastavená jasně a zázemí je vynikající. "Tady jsou takové podmínky, které nejsou nikde v republice a možná nikde v Evropě," doplnil. Prostějovský klub má širokou základnu. V mládežnických kategoriích vyhráli tamní tenisté čtyři z pěti titulů. "Myslím si hráči tady mají, co potřebují. Potřebujeme štěstí, aby přišel turnaj, kde ti kluci uhrají body," zdůraznil Černošek vzhledem k posunu Veselého a osmnáctiletého Pavláska, kterému v současnosti v žebříčku patří 441. místo.

Čeští tenisté zahájí příští rok cestu za obhajobou ve Švýcarsku, a pokud se bude mladíkům dařit, mohli by okusit atmosféru týmu už tam. "Když budou výsledky, budeme se určitě snažit zabudovat ty dva nebo tři tenisty jako čtvrtého nebo pátého hráče. Myslím si, že ty zkušenosti jsou nedocenitelné," dodal Navrátil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články