Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kapitánem hokejbalové reprezentace bude Kubeš, Pastrňák si na MS nezahraje

Česká republika hostí v červnu mistrovství světa v hokejbalu. Českému týmu se na domácích šampionátech daří, když v roce 1998 triumfoval v Litoměřicích a před osmi lety také v Plzni. Tentokrát se sjedou nejlepší hokejbaloví zástupci do Pardubic, kde budou chtít Češi v čele s trenérem Drahomírem Kadlecem a kapitánem Pavlem Kubešem vylepšit zisk bronzových medailí z posledního turnaje. Zlato obhajují Slováci, kteří mají jako jediní medaili ze všech jedenácti mistrovství.

Radost českých hokejbalistů
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Na hokejbalovém mistrovství světa v Pardubicích se představí kromě mužských reprezentací také ženské týmy. Ženy hrají na světových šampionátech od roku 2007 a Češky, které obhajují stříbrné medaile, patří společně s Kanaďankami a Slovenkami k hlavním favoritkám. Podobně je tomu v mužské kategorii, kde ale hegemonii velké trojky posledně narušily Spojené státy, když Američané vybojovali stříbro.

Kapitánem české reprezentace bude přece jen Pavel Kubeš, který neměl účast na šampionátu jistou kvůli pracovnímu vytížení. "Trošku se mi to komplikovalo s mým zaměstnáním, kde jsem měl na výběr, jestli se budu věnovat hokejbalu, nebo své každodenní práci. Nakonec to dopadlo dobře, jsem na mistrovství a těším se na to," uvedl Kubeš před startem domácího turnaje.

"Je to pro mě vrchol kariéry, přijdou se podívat moji blízcí, kamarádi. Opravdu asi není nic víc, než hrát doma v Pardubicích před tak hojnou návštěvou, která se očekává," dodal Kubeš, který v extralize nastupuje právě v dresu Východočechů.

Za kapitána zvolili Kubeše spoluhráči, novou zprávu pak pardubický hráč obdržel od trenéra Kadlece. "Byl jsem trošku v rozpacích. Je to ohromná zodpovědnost, navíc tady v Pardubicích, ale těším se na to. Je to pro mě velká výzva," řekl Kubeš.

O šampionát by měl být opět velký zájem

V Pardubicích už přípravy vrcholí a domácí pořadatelé budou chtít navázat na úspěšný rok 2009, kdy padl v Plzni divácký rekord hokejbalového zápasu. Ten bude v ohrožení už při duelu Česka s USA.

"Prodej lístků je v elektronické podobě, takže vidíme, kolik lístků a permanentek se prodává. Troufnu si říct, že 3. června, kdy hraje náš nároďák s Amerikou, tak by mohl být rekord v návštěvnosti diváků na mistrovství světa v ohrožení. Mám signály, že na toto utkání dorazí velmi početná návštěva," navnadil fanoušky předseda Českomoravského hokejbalového svazu Martin Komárek.

České mužstvo se oproti "plzeňskému" mistrovství světa hodně proměnilo, což potvrdil také Kubeš. "Je to osm let zpátky. Tým se opravdu hodně obměnil, je tady jen pár kluků, kteří pamatují šampionát v Plzni. Je to jiné, je to atletičtější, daleko více se běhá. Pro mě jako staršího hráče to není ideální, ale věřím, že zkušenosti, co kluci mají z domácí extraligy, převáží to, že budeme schopni konkurovat těm nejlepším týmům z celého světa," řekl přesvědčivě Kubeš.

Na turnaji se mohl představit i Pastrňák, trend jde ale proti hokejistům

Složení týmu se změnilo nejen z hlediska hráčských jmen, ale také jeho skladbou. Postupně se totiž ustoupilo od nominace čistokrevných hokejistů a hokejbal už využívá výhradně vlastní zdroje.

"V reprezentaci je hráčů z ledního hokeje méně a méně je spíš dlouhodobější trend, který koresponduje i s tím, co se děje v nejvyšší soutěži a tím, jakým směrem hokejbal směřuje. Spíše je to důsledek toho, že i v klubech se hokejbalu věnují více hráči, kteří mají tento sport na prvním místě a neberou ho jako doplňkový sport k lednímu hokeji," vysvětlil Komárek.

V rámci nominace se spekulovalo také o povolání Davida Pastrňáka, který se nabídl, že by se šampionátu rád zúčastnil. Ale také v tomto případě se potvrdil nastoupený trend, do případu se navíc vložily organizační okolnosti.

"My jako Československý svaz hokejbalu jsme na Drahomíra Kadlece jako hlavního trenéra nijak netlačili. Mně jeho přístup imponuje v tom, že chce dát prostor klukům, kteří se tomu sportu věnují celý rok a on s nimi dva roky pracuje a chce s nimi svoji práci dovést až do konce," řekl Komárek.

"David Pastrňák nás oslovil s tím, že by na šampionát rád jel, nicméně jeho přítomnost na přípravných kempech se neslučovala s konáním mistrovství světa v ledním hokeji, proto z jeho účasti na (hokejbalovém) mistrovství sešlo," doplnil Komárek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články