Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kanadští olympionici získali rekordních 14 zlatých medailí

Vancouver - Kanada na XXI. zimních olympijských hrách překonala absolutní rekord v počtu zlatých medailí, které kdy byly na zimním olympijském klání jednou zemí získány. Hokejisté, kteří na závěr her porazili ve finále USA 3:2 v prodloužení, získali pro pořadatelskou zemi ve Vancouveru čtrnácté zlato. Česko obsadilo s dvěma zlatými a čtyřmi bronzovými medailemi v pořadí států čtrnácté místo.

Kanada předčila bývalý Sovětský svaz, který získal třináct zlatých medailí v roce 1976, stejně se před osmi lety vedlo Norsku. Kanaďané přitom na předchozích domácích zimních olympijských hrách v Calgary 1988 nevyhráli ani jednu disciplínu. Ve Vancouveru se toto prokletí podařilo záhy zlomit boulaři Alexandru Bilodeauvi a zlatá smršť se rozjela naplno.

Začátek her provázela smůla. Samotné závody ohrožovalo nejteplejší počasí v historii. Kanadský tým bojoval s komplexem, že na předchozích domácích olympiádách zatím nevyhrál jedinou zlatou medaili. A navíc hry začaly nešťastně, smrt gruzínského sáňkaře v ledovém korytu vrhla na olympiádu stín ještě před tím, než začala. "Nodar Kumaritašvili v našich srdcích zůstane navždy. Je hrozné, když olympijský sen skončí takhle tragicky," uvedl prezident MOV Jacques Rogge.

Na dalších místech za Kanadou skončily výpravy Německa, USA, Norska, Koreje a Švýcarska. Američané přidali k devíti zlatým ještě 15 stříbrných a 13 bronzových medailí a jejich celkový součet 37 cenných kovů je rovněž historickým rekordem zimních olympijských her.

Jiným tradičním zimním velmocím se však ve Vancouveru příliš nedařilo - Rakušané skončili devátí, pořadatelé příští zimní olympiády - Rusové -jedenáctí a Finové bez zlatého úspěchu dokonce až čtyřiadvacátí. Aspoň jednu medaili získalo na letošních hrách 26 zemí.

Před čtyřmi lety v Turíně byli Kanaďané se sedmi triumfy pátí, s 11 zlatými vyhrálo hodnocení národů Německo před USA, Rakouskem a Ruskem. Češi skončili s bilancí 1-2-1 patnáctí.

Královnou her Norka Marit Björgenová

Absolutní královnou her se stala norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, která stála na stupních vítězů po všech svých startech. Jako jediná měla pět medailí, z toho tři zlaté. To už se podařilo pouze čínské reprezentantce v shorttracku Wang Meng, která ale ke třem titulům už žádnou další medaili nepřidala.

Mužům kraloval běžec Petter Northug z Norska, kterému se zpočátku moc nedařilo, ale nakonec má jako jediný muž čtyři medaile a z toho dvě zlaté.

Sportovci se nikdy nevzdávají

Údiv vzbuzoval bronz slovinské běžkyně na lyžích Petry Majdičové, která
krátce před sprintem spadla ze srázu do potoka, zlomila si žebra a
přivodila lehký pneumotorax. V medailovém cíli pak zkolabovala bolestí.

Obdiv si vysloužila také švédská lyžařka Anja Pärsonová, která po dramatickém a vrcholně nebezpečném pádu při sjezdu druhý den nastoupila s pořádnou porcí modřin do superkombinace a získala bronz.

Olympijskou štafetu teď přebírá Rusko

V Soči začnou hry až za čtyři roky, rušno kolem nich je ale už teď. Světový fond pro ochranu přírody žádá OSN, aby prošetřila údajnou devastaci unikátních ekosystémů v místě budoucích sportovišť. A rozezlený prezident Medveděv chce, aby odstoupili všichni členové ruského olympijského výboru. Vadí mu, že ruští sportovci na zimní olympiádě propadli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články