Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kaderka: Zlatý hattrick ve Fed Cupu by byl nadpozemský

Praha – Tenisové výběry mužů a žen v posledních letech velice úspěšně reprezentují Českou republiku na mezinárodním poli – Češi jako jediní dokázali v jednom roce vyhrát Fed Cup, Davisův i Hopmanův pohár. Předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka však vidí důležitost tenisové práce hlavně v dolních patrech tohoto sportu. Právě mladí a začínající tenisté nejvíce trpí snížením dotací ze státních peněz.

Ivo Kaderka v pořadu Na slovíčko
zdroj: ČT sport

Kaderka před týdnem převzal trofej pro nejúspěšnější tenisovou federaci v Evropě. Nejedná se však pouze o seniorské úspěchy – Davis Cup a Fed Cup. Česká republika boduje i na dalších úrovních, především pak v juniorském tenise. "Naše tenisové mládí je fenoménem. Za patnáct let, co jsem předsedou ČTS, jsem Junior European Trophy pro nejúspěšnější evropskou juniorskou zemi převzal asi pětkrát či šestkrát. Teď jsme získali i to nejvyšší ocenění," uvedl šéf českého tenisu v pořadu Na slovíčko.

V posledních letech to byly ženy, kdo na mezinárodním tenisovém poli získal větších úspěchů – v první stovce jich je v současnosti osm a brzy budou mít šanci dovršit svůj zlatý hattrick ve Fed Cupu. V cestě bude ženskému výběru trenéra Pály stát Itálie, s níž sehrají v Palermu semifinálový souboj. Čeká je bezesporu bouřlivé prostředí, ani Češi se však nebudou chtít držet zpátky – chystá se fanouškovský speciál, svaz chce reprezentaci v čele s Petrou Kvitovou pochopitelně vytvořit co nejoptimálnější podmínky. S Itálií přitom nemají ty úplně nejlepší zkušenosti.

Ivo Kaderka:

"Budeme hrát v Palermu, kde to prostředí bude neuvěřitelně bouřlivé. Itálie je navíc země, která strašně nerada prohrává – já si pamatuju Fed Cup 2008 v Římě, tam vše kolem, co mohlo být uděláno ve prospěch domácích a co nejvíc zlobit nás, tak bylo uděláno a připraveno. V Palermu to, myslím, bude taky tak. Kdyby se nám ale podařil zlatý hattrick, tak už by to bylo úplně nadpozemské."

Finále by v případě, že Češky přes Itálii projdou, bylo v každém případě na českých kurtech. S oběma dalšími semifinálovými týmy, Ruskem a Slovenskem, totiž hráčky naposledy hrály venku.

Kaderka kvitoval i úspěchy mužů, zároveň však nezastíral možné nadcházející problémy – Radku Štěpánkovi již brzy bude 35 let, je nutné ho nahradit perspektivními hráči. Právě pro ně se tenisový svaz snaží vytvořit patřičné podmínky – ať už se jedná o možnost účasti například na Prague Open nebo ostravském challengeru, kterou mladé naděje jako Adam Pavlásek nebo Jiří Veselý rádi využívají. Štěpánek je však v nominaci pro venkovní zápas s Kazachstánem a cítí se už bez výhrad fit.

"Zdraví těžko můžete prognózovat. Myslím ale, že tím, jak dokáže pracovat se svým tělem a svým profesionálním přístupem ke kondiční přípravě, tak že v tuto chvíli už je absolutně fit. Jak ho znám, tak se dokonale připraví a pokud mu to zdraví dovolí, odvede zase stoprocentní výkon," řekl v pořadu Kaderka.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...

V Kazachstánu čeká Čechy nepříjemné prostředí, tamní bohatá federace navíc nešetří prostředky. Kazašský tým v současnosti tvoří především ruští hráči, kteří přešli ze své reprezentace do té kazašské. Paradoxem pak zůstává, že Rusové na tom v současnosti jsou v žebříčku hůře.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články