Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jsme na tom špatně, ale naše momenty snad přijdou, doufá "Štístko" Šmicer

Praha - Současný slávistický asistent hlavního trenéra Vladimír Šmicer a ten sparťanský Zdeněk Svoboda atmosféru derby dobře znají. Fotbalový osud je zavál do role soupeřů znovu a rozehraje další díl velkých rivalů v zítřejším utkání na Letné. "Rivalita je tady pořád, týden před derby i po něm. Já to od sparťanů vždy poznám, a zvlášť teď, kdy nejsme vůbec v dobré situaci," uvědomuje si Šmicer před 281. derby. "Myslím, že hráči jsou připravení. Hlavu si z toho moc neděláme. Nechceme dát šanci k pochybám o výsledku," hlásil zase sebevědomě Svoboda. Jaká je nálada v týmech, přiblížili oba ve Studiu fotbal extra.

Vladimír Šmicer ve Studiu fotbal extra
zdroj: ČTK autor: ČT sport

Vedoucí Spartu a třináctou Slavii dělí v tabulce historicky rekordních osmatřicet bodů. Přesto bude mít zápas podle Šmicera tradiční náboj. "Po sportovní stránce jsou momentálně zápasy Sparty a Plzně atraktivnější, ale historii nevymažete. Nedá se ani koupit. Proto je derby podle mě nejvíc. Těšíme se něj," uvedl autor dvou branek v derby z roku 2008. Slávistické trable nezakrýval: "Trápí nás předváděná hra a samozřejmě počet vstřelených gólů. Momentálně je to u nás o kvalitě hráčů, ne jenom v jejich hlavách, jak se říká," myslí si.

Oba současné asistenty provází souboje sešívaných a rudých dresů celý život. "Jsem slávistou od čtrnácti a to byla asi první doba, kdy jsem derby dospělých registroval. Po přestěhování do Prahy jsem měl dojíždění na Slavii nejblíže, takže to bylo jasné. V osobní paměti mám třeba derby, kdy jsem obešel Michala Horňáka a pak i Petra Koubu a dával gól do prázdné brány," vzpomínal na vůbec první derby se svou účastí.

Čtvrté derby v roli asistenta zažije Svoboda. "Jsem rád, že můžu být hráčům co nejblíže. Být v šatně a přímo u trávníku je to nejlepší, co mohu zažívat." I on si zápasy vybavuje, hlavně ty vítězné. "Po pravdě se mi to všechno proplétá. Vzácné bylo určitě to na Slavii, kdy jsme vyhráli gólem Pavla Nedvěda z devadesáté minuty. Další je to otočené z 0:1 na 5:1. Hezké derby bylo to poslední, než jsem ze Sparty odcházel," lovil v paměti.


Kdo byl tehdy v letenské kabině vyhlášeným hecířem? "Lídrů tam bylo víc. Chovanec, Vrabec nebo Bílek. Nikdo nemusel příliš hecovat, bylo to automatické," líčil Svoboda.

Slovo titul se ve sparťanské kabině zatím podle Zdeňka Svobody příliš neskloňuje. "Na začátku sezony jsme si řekli, co chceme, a na hřišti se o to snažíme. Ještě zbývá několik zápasů, ale děláme maximum, abychom mohli zvednout pohár nad hlavu," odpověděl bývalý záložník na otázku, zdali už se jim mistrovské oslavy vkradly do hlav.


Slávisté jsou v pozici, kdy mohou hlavně získat. Je zřejmé, že to budou mít mnohem obtížnější. "Hráči mají v rukou váš osud. Těším se, i když vím, že naše situace je těžší, než bychom si představovali. Máme hodně zraněných, i dlouhodobě. V tomhle má Sparta výhodu, navíc hraje doma před plným stadionem," řekl Šmicer.

Podle Svobody může kvalita, technické dovednosti a taktika v samotném zápase vyplynout z enormního nasazení. O výsledku rozhodne i srdce. "Taktický záměr se v derby maže, každý to ví," řekl Svoboda. "Důležité budou souboje ve středu pole, nedat nic zadarmo, " uvědomuje si Šmicer.

A vyhlídky na bodový zisk? "Potřebovali bychom tři, ale beru i jeden," řekl Šmicer. "Budu mluvit za celou sparťanskou rodinu. My si přejeme vítězství jakýmkoli výsledkem," uzavřel Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články